Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013

Αντ. Σαμαράς: Χρονιά εξόδου από την κρίση το 2014

"Εγώ έχω αντίπαλο την ανεργία και ο Τσίπρας τη χώρα"


Βρυξέλλες: Του Θάνου Αθανασίου 

Στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός στη δήλωσή του αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής και τόνισε ότι το 2014 θα είναι χρονιά ανάκαμψης. «Η ελληνική προεδρία συμπίπτει με την χρονιά ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Φτάσαμε στο τέλος της χρονιάς με πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή με νοικοκυρεμένα οικονομικά χάρις στις απίστευτες θυσίες του ελληνικού λαού».

O πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τις εκλογές: «Δεν κοιτάω μπροστά μου τις εκλογές που έρχονται κοιτάω κατάματα τον άνεργο και θέλω να του δώσω δουλειά. Αν τον κ. Τσίπρα τον ενδιαφέρει να μαζέψει άλλον έναν άνεργο και μετά να μην ξέρει τι να τον κάνει αυτό δεν με ενδιαφέρει. Αυτός έχει αντίπαλο τον τόπο του».

Νωρίτερα κυβερνητικές πηγές αναφέρθηκαν στα εκλογικά σενάρια και τόνισαν ότι «δεν βλέπουμε και δεν λειτουργούμε με βάση τις εκλογές που έχουμε μπροστά μας. Η νοοτροπία της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να ρίχνει δηλητήριο. Το να λες συνεχώς ότι έχουμε εκλογές και να δημιουργείς συνθήκες τρόμου στις αγορές δεν βοηθάει κανέναν».



Για τις υποψηφιότητες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τις θέσεις των προέδρων της Κομισιόν, της Ε.Ε., του Eurogroup και του εκπροσώπου εξωτερικών υποθέσεων και ασφάλειας της Ε.Ε. οι ίδιες πηγές υποστήριξαν ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν στις 7 Μαρτίου στο Δουβλίνο. Υποψήφιος αναμένεται να είναι ο Ζ.Κ.Γιούνκερ αλλά φέρεται να υπάρχει ενημέρωση και για τρεις υποψηφιότητες. Ωστόσο, οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι υπάρχει προβληματισμός στο Μαξίμου για ενδεχόμενες αντικυβερνητικές αναταράξεις στην Ευρώπη.

Για την συνοχή της κυβέρνησης και τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ οι ίδιες πηγές σημειώσαν ότι «κανένας δεν θέλει να βλάψει τον τόπο του τώρα που ανοίγουμε τα πανιά μας προς την ανάκαμψη. Δεν υπάρχουν άνθρωποι που θα θέλουν να καταστρέψουν ό,τι έχουμε πετύχει. Η συμμαχία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κάτω από την ευρωπαϊκή ομπρέλα πριν από λίγο καιρό δεν ήταν καθόλου αυτονόητη. Τώρα όμως υπάρχει ο κοινός παρονομαστής».

Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα κυβερνητικές πηγές σημείωσαν ότι η Αθήνα προχωράει μεθοδικά μετά τη συμφωνία για τα ΕΑΣ που έκλεισε με πολύ καλούς όρους για την Ελλάδα. «Διαπραγμάτευση δεν σημαίνει να ξεκινάς αποδεχόμενος τι λέει η άλλη πλευρά. Σε σχέση με τους πλειστηριασμούς φτάσαμε πολύ κοντά αλλά δεν τα βρήκαμε» είπαν οι ίδιες πηγές.

Για τον φόρο ακινήτων οι κυβερνητικές πηγές υποστήριξαν ότι θα πρέπει να είναι ανταποδοτικός και τάσσονται υπέρ της διατήρησης το μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση. «Δώσαμε και για το ΦΠΑ στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι η απώλεια στα έσοδα θα είναι μικρότερη από αυτή που έχει υπολογίσει η τρόικα. Θα διατηρήσουμε έστε και μονομερώς το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ και πιστεύουμε ότι του χρόνου θα έχει πολύ μεγαλύτερη απόδοση» είπαν οι κυβερνητικές πηγές.

Η κυβέρνηση αναμένει ότι από τον Απρίλιο και μετά όταν θα πιστοποιηθεί επισήμως ότι η χώρα έχει πρωτογενές πλεόνασμα θα υπάρξει συζήτηση ελάφρυνση του χρέους, χωρίς να έχει γίνει γνωστό με ποιους τρόπους. «Οι ξένοι κοιτάνε την Ελλάδα με μεγάλο σεβασμό για ό,τι έχει γίνει. Κανένας δεν βρίσκεται σε θέση να επικρίνει την κατάσταση όπως συνέβαινε στην αρχή του προγράμματος. Δεν βρίσκεται κανείς σε θέση να σε βλέπει με αλαζονεία. Αισθάνονται το κόστος που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός. Κανείς δεν έχει την ανεργία μας» ανέφεραν οι ίδιες πηγές και ανέφεραν ότι είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η Ιρλανδία τώρα που βγήκε από το μνημόνιο έσπευσε να δεσμευθεί πως θα αποδώσει στην Ελλάδα μέσα στην επόμενη τετραετία 130 εκατ. ευρώ από τα SMP.

Σε σχέση με την έκθεση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για τα πεπραγμένα της τρόικας οι κυβερνητικές πηγές τόνισαν με νόημα: «Εμείς τα λέγαμε αυτά από την πρώτη στιγμή. Ποιος μας άκουγε όμως τότε; Είναι άλλο πράγμα στην αρχή να λες ότι επιβάλλεται μία λάθος λύση και άλλο πράγμα να προσπαθείς να διαχειριστείς μία κατάσταση αφού έχει εφαρμοστεί μία λάθος πολιτική. Κοιτάμε πως θα βγούμε από την κρίση».

«Έχουν γίνει πολλά»

Παράλληλα, ο Αντώνης Σαμαράς μετά το τέλος της Συνόδου είπε στους δημοσιογράφους ότι «έχουν να γίνουν πολλά» και αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά και στην δίορθωση των αδικιών που έγιναν σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, λόγω μνημονίων.

Στην Σύνοδο Κορυφής συζητήθηκαν θέματα άμυνας και ασφάλειας της Ευρώπης. «Αναγνωρίστηκαν οι νέες προκλήσεις για την άμυνα και την ασφάλεια των κρατών-μελών της Ε.Ε., όπως και για την θαλάσσια ασφάλεια. Για το θέμα αυτό αποφασίστηκε να υπάρξει μέχρι τον Ιούνιο του 2014 ευρωπαϊκή στρατηγική και στη συνέχεια να υπάρξουν συγκεκριμένες δράσεις απέναντι στην παράνομη μετανάστευση και στη χυδαία εμπορία των ανθρώπων» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Επίσης, σύμφωνα με τα όσα είπε στις δηλώσεις του ο Αντώνης Σαμαράς, θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ των «28» της Ε.Ε. για την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας.



Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στη Σύνοδο συζητήθηκε εκτενώς η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη και η ανεργία των νέων. «Αναγνωρίστηκε από τους περισσότερους ότι αν και υπάρχουν ισχυρά σημασία ανάκαμψης στην Ευρώπη οι ανισότητες Βορρά και Νότου παραμένουν». Όπως εξήγησε ο Αντώνης Σαμαράς ύψιστη προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση του τραπεζικού δανεισμού προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η πρωτοβουλία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα εξετάζει μηχανισμούς παροχής εγγυήσεων για νέα δάνεια και τιτλοποιήσεων που καλύπτουν και νέα και υφιστάμενα δάνεια.

«Συζητήσαμε θέματα διαρθρωτικών αλλαγών που θα βελτιώσουν την αγορά εργασίας στην Ε.Ε. και την ανάγκη να στηριχθεί με άμεσα εργαλεία η ανεργία των νέων μας» υπογράμμισε ο Αντώνης Σαμαράς.

Η τρίτη ενότητα που εξετάστηκε είναι η οικονομική και νομισματική ένωση και κυρίως το θέμα της τραπεζικής ένωσης και ο ενιαίος μηχανισμός εξυγίανσης. «Ο μηχανισμός εξυγίανσης των τραπεζών μαζί με το σύστημα εγγύησης των καταθέσεων είναι προς την κατεύθυνση της θωράκισης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Με τον τρόπο αυτό βελτιώνουμε το οικονομικό περιβάλλον και ενισχύουμε την αναπτυξιακή διάσταση της οικονομίας μας» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο θέμα των μεταναστευτικών ροών που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών. «Πιστεύω ότι ύστερα από εργασία αρκετών εβδομάδων υπάρχει πλέον βούληση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο να δράσουμε αποφασιστικά για να μην ξανασυμβούν στο μέλλον τέτοια περιστατικά. Φύγαμε από απλές διακηρύξεις και προχωρήσαμε σε πράξεις» είπε ο Αντώνης Σαμαράς.

Τα μέτρα που υιοθετούνται είναι:

• Ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο με τη χρήση δορυφορικών επικοινωνιών
• Ανάμειξη των χωρών προέλευσης των μεταναστών στην επιτήρηση του θαλάσσιου χώρου σε συνεργασία με τη Frontex
• Μέτρα εναντίον των δικτύων δουλεμπορίας.
• Μέτρα διαχείρισης των ευρωπαϊκών συνόρων
• Μέτρα ταχείας επιστροφής των παράνομων μεταναστών στις χώρες προέλευσης

Ειδικά για τα κυκλώματα δουλεμπόρων ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Θεωρώ ότι πιο χυδαίο και προσβλητικό για την έννοια άνθρωπος είναι αυτή η κατάπτυστη εμπορία ανθρώπων που γίνεται από λίγους μεγαλοεπιχειρηματίες. Αφού στοιβάζουν σε μια βάρκα ανθρώπους τους πετάνε στη θάλασσα και όποιον πάρει ο χάρος. Θα πρέπει να βρεθούν οι δουλέμποροι και να προσαχθούν στη δικαιοσύνη».

http://www.real.gr



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: