Τετάρτη 26 Απριλίου 2017

Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων από το Αιγαίο μέχρι την Κύπρο


Μπαράζ τουρκικών προκλήσεων από το Αιγαίο μέχρι την Κύπρο
Σε ένα μπαράζ «επιθετικών» ενεργειών από το κέντρο του Αιγαίου μέχρι την Κύπρο η Τουρκία επιχειρεί να ακυρώσει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου και συγχρόνως να υποχρεώσει την Κύπρο να διακόψει  τον ενεργειακό σχεδιασμό στην ΑΟΖ της, επιδιώκοντας εκβιαστικά να βάλει και το φυσικό αέριο στο τραπέζι των συνομιλιών.
Οι παράνομες  δεσμεύσεις περιοχών ακόμη και στο κέντρο του Αιγαίου που συνοδεύονται από απειλητικές προειδοποιήσεις ότι τα  τουρκικά αεροσκάφη δεν πρόκειται να σεβαστούν τον Ελληνικό Εναέριο Χώρο των 10 ν.μ. προαναγγέλλουν θερμό δεκαήμερο στο Αιγαίο καθώς η νέα τουρκική άσκηση προβλέπεται σε δυο δόσεις, 27 Απριλίου και 3 Μαΐου.
Η Τουρκία έχοντας δεσμεύσει παράνομα για διάστημα μέχρι τέλος ότι χρόνου τέσσερις μεγάλες περιοχές στο Αιγαίο για την διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων, επανέρχεται διαρκώς με νέες δεσμεύσεις που αφορούν είτε έρευνες (με το Cesme και το Piri  Reis) είτε την Έρευνα και Διάσωση.
Με την νέα NAVTEX  424/17 που εξέδωσε την Δευτέρα  η Τουρκία αναγγέλλει  την διεξαγωγή
ασκήσεων Έρευνας και Διάσωσης (SAR)  στις  27 Απριλίου και στις 3 Μαΐου σε μια μεγάλη περιοχή στο κέντρο του Αιγαίου μεταξύ Σκύρου -Ψαρών και Λέσβου και μεταξύ Χίου και Λέσβου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η τουρκική άσκηση εκτείνεται ακριβώς στο κέντρο του Αιγαίου καθώς η σταθερή και πάγια διεκδίκηση της  Τουρκίας είναι η (καταρχήν) επιχειρησιακή διχοτόμηση του Αιγαίου και στο πλαίσιο αυτό διεκδικεί την κυριαρχική αρμοδιότητα SAR μέχρι το μέσο του Αιγαίου, εγκλωβίζοντας έτσι σε περιοχή τουρκικής «αρμοδιότητας» όλα τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκάνησου.
Στην Κύπρο οπού το BARBAROS πλέει και πραγματοποιεί έρευνες στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ των Κατεχομένων και της Τουρκίας, σε περιοχές που αφορούν βεβαίως την κυπριακή υφαλοκρηπίδα(που δεν βρίσκεται όμως υπό τον έλεγχο της Κυπριακής  Δημοκρατίας) η Τουρκία επιμένει στην συντήρηση της έντασης με νέες NAVTEX που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή.
Με τις NAVTEX 415/17, 416/17,417/17 η Τουρκιά αναγγέλλει την πραγματοποίηση ασκήσεων με πραγματικά πυρά αλλά και ρυμούλκηση από στρατιωτικό σκάφος υποβρύχιας συσκευής σε περιοχές εντός της Κυπριακής ΑΟΖ νοτιοδυτικά της Πάφου και εντός των Οικοπέδων οπού τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες μετά από δυο χρόνια σεισμογραφικές έρευνες για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ακριβώς μάλιστα η άσκηση με την «ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής»  προαναγγέλλει παρενόχληση των ερευνών του σεισμογραφικού σκάφους καθώς οι έρευνες αυτές προϋποθέτουν την ρυμούλκηση καλωδίων αρκετών χιλιομέτρων.
Για την άσκηση SAR η Τουρκία ζήτησε την δέσμευση των περιοχών  με NOTAM των αρμόδιων ελληνικών Αρχών, καθώς όλη η περιοχή εμπίπτει στο FIR Αθηνών . Στην ελληνική ΝΟΤΑΜ Α0858/17 που γινόταν αναγγελία της τουρκικής άσκησης  από το τουρκικό Ναυτικό και την Αεροπορία αναφέρονταν και τα εξής:
«Τα αεροσκάφη που παίρνουν μέρος στην άσκηση θα πρέπει να πετούν με VFR και θα πρέπει να έχουν διαρκώς σε λειτουργία τα φωτά πτήσης. Δεν θα πρέπει να «επηρεάσουν» τον Ελληνικό Εναέριο Χώρο των 10ν.μ. όπως περιγράφεται  στο AIP-GREECE, ENR 1.1-1, PARA 1.1.1.2.1. 3.3.
Επίσης τα αεροσκάφη θα πρέπει να υποβάλλουν σχέδια πτήσης και υπενθυμίζεται ότι το Κέντρο του Πειραιά  (PIRAEUS JRCC) είναι η μόνη αρμόδια Αρχή  για τον συντονισμό επιχειρήσεων SAR εντός της ελληνικής περιοχής ευθύνης  που συμπίπτει με το FIR Αθηνών». Επισημαίνεται ακόμη ότι όλα τα συμμετέχοντα στην άσκηση μέσα  να λάβουν μέτρα ώστε να αποφευχθούν άσκοποι συναγερμοί για Έρευνα και Διάσωση.
Οι τουρκικές Αρχές  με τις ΝΟΤΑΜ Α2021/17 και Α2023/17 απορρίπτουν  την ελληνική ΝΟΤΑΜ με τον ισχυρισμό ότι  περιοχή  που έχει αναφερθεί για την άσκηση ανήκει στην TURKISH SEARCH AND RESCUE REGION (SSR) και ο συντονισμός κάθε δραστηριότητας  SAR πρέπει να συντονίζεται από τις αρμόδιες Τουρκικές Αρχές.
«Η πρωτοφανής και προκλητική πρακτική της Ελλάδας  με ορισμό 6 ν.μ. χωρικών υδάτων στην θάλασσα και 10ν.μ. στον αέρα ,είναι σε αντίθεση  με το διεθνές δίκαιο και παραβιάζει  το δικαίωμα της ελεύθερης χρήσης του διεθνούς εναέριου χώρου. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο  ο εναέριος χώρος  επί του οποίου ένα κράτος διεκδικεί και ασκεί κυριαρχία είναι αυτός που εκτείνεται άνω του εδάφους του και των θαλάσσιων χωρικών υδάτων του. Αυτή η παράνομη πρακτική της Ελλάδας είναι ανίσχυρη και μη αποδεκτή από την Τουρκία.
Οι τουρκικές ΝΟΤΑΜ αφορούν το διάστημα από 27 Απριλίου μέχρι τις 3 Μαΐου.
Η Αθήνα με την ΝΟΤΑΜ Α885/17 απαντά στους τουρκικούς ισχυρισμούς  και απορρίπτει την τουρκική ΝΟΤΑΜ ως άκυρη (null and void)
 «Οι τουρκικοί  ισχυρισμοί   απορρίπτονται ως παραπλανητικοί και στερούμενοι νομικής βάσης . Επαναλαμβάνουμε ότι η Ελλάδα ασκώντας την κυριαρχία της σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο καθιέρωσε από το 1931 χωρικά ύδατα  10 ν.μ. για τους  σκοπούς της αεροπλοΐας και τον έλεγχο της ,συνεπώς ο ελληνικός εναέριος χώρος δεν υπερβαίνει  το εύρος των χωρικών υδάτων που καθιερώθηκαν το 1931.
Η Τουρκία σεβάστηκε πλήρως το εύρος του Ελληνικού Εναέριου χώρου για 44 χρόνια μέχρι το 1975 και είναι η μόνη χώρα που  προκαλεί δυσκολίες  σε σχέση με τα χωρικά ύδατα του 1931 όπως περιεγράφηκαν  ανωτέρω»   .Και στην ίδια  ΝΟΤΑΜ επισημαίνεται ακόμη ότι η Ελλάδα ασκεί πλήρως την κυριαρχία της και η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που αρνείται να συμμορφωθεί με τις  προβλέψεις της Συνθήκης του Σικάγο για τα όσα ισχύουν στο FIR Αθηνών..



Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: