Τις τελευταίες ημέρες πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ, όλο και πιο συχνά, αναφέρονται στα δραματικά γεγονότα του πρώτου εξαμήνου 2015. Άλλοι κάνουν κριτική, άλλοι δίνουν μιαν ηρωική διάσταση στα όσα έγιναν, όμως όλοι κρατούν τις αποστάσεις τους.
Προχθές ο πρόεδρος του EuroWorking group, ο Τόμας Βίζελ, εκτίμησε πως, αν δεν μεσολαβούσε το 2015, το ΑΕΠ της Ελλάδος σήμερα θα ήταν κατά 20-25% υψηλότερο. Δηλαδή σύν 40 δισεκ. ευρώ, με ό,τι αυτό θα σήμαινε και για τους λοιπούς δείκτες της Εθνικής Οικονομίας.
Επίσης, να υπενθυμίσω ένα γεγονός που είχε έρθει στην επιφάνεια πριν από δύο περίπου χρόνια και ο κ. Γ. Στουρνάρας το επανέφερε προχθές στην επικαιρότητα.
Το αίτημα κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ προς την ρωσική κυβέρνηση να τυπώσει δραχμές. Μια πληροφορία που έδωσε ο πρόεδρος Πούτιν στον πρόεδρο Ολάντ, ο οποίος και τη δημοσιοποίησε.
Μπροστά σε όλα αυτά, μέχρι στιγμής, η Νέα Δημοκρατία σιωπά. Φαίνεται πως θεωρεί ότι αυτό είναι ένα θέμα που αφορά αποκλειστικά τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι.
Αναμφίβολα οι ποινικές ευθύνες έχουν παραγραφεί. Βέβαια, και να μην είχαν παραγραφεί, θα ήταν δύσκολο να αποδειχθεί πως υπήρχε δόλος στον τότε πρωθυπουργό και στους υπουργούς που χειρίστηκαν τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές το πρώτο εξάμηνο του 2015.
Λανθασμένες, έστω και καταστροφικές, πολιτικές επιλογές δεν ποινικοποιούνται. Άλλωστε, και αν κάποιοι παραπέμπονταν, θα απαλλάσσονταν λόγω βλακείας.
Όμως οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν τι ακριβώς έγινε τότε. Θα πρέπει να γνωρίζουν ποιοι πήραν αυτές τις κρίσιμες αποφάσεις, το σκεπτικό τους, τις εναλλακτικές τους.
Πώς ελήφθη η απόφαση για το Δημοψήφισμα. Τι ρόλο έπαιξε τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Θα πρέπει να μάθουμε με κάθε λεπτομέρεια, μέσα από θεσμικές διαδικασίες, τι συνέβη και η πατρίδα μας βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού.
Και μόνον μια τέτοια θεσμική διαδικασία υπάρχει: Η σύσταση εξεταστικής επιτροπής.
Πέραν του γεγονότος πως θα πληροφορηθούμε τα γεγονότα, η σύσταση εξεταστικής επιτροπής θα προσφέρει ένα προφανές πολιτικό όφελος στην κυβέρνηση.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα εγκλωβισθούν σε ένα αδιέξοδο. Είτε θα αναγκασθούν να υπερασπισθούν τα πεπραγμένα του πρώτου εξαμήνου του 2015 είτε να κρατήσουν τις αποστάσεις τους.
Στην πρώτη περίπτωση ταυτίζονται πλήρως με την πολιτική που θα κατέστρεφε την Ελλάδα, στην δεύτερη περίπτωση, επιρρίπτουν ουσιαστικά ευθύνες στον Α. Τσίπρα. Ο Γ. Βαρουφάκης, δεν ήταν ανεξέλεγκτος. Είχε πρωθυπουργό ο οποίος τον επέλεξε, ακριβώς για τις απόψεις που είχε.
Είναι γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου και την απομάκρυνση του Γ. Βαρουφάκη από την κυβέρνηση, ουσιαστικά αποδοκίμασε την πολιτική του πρώτου εξαμήνου. Όμως αυτό έγινε με έναν τρόπο πολιτικά θολό και χλωμό.
Δεν αναδείχθηκαν οι ευθύνες του Α. Τσίπρα, καθώς επιχειρηματίες, ΜΜΕ και ένα μέρος της Νέας Δημοκρατίας φρόντισε να τον προστατεύσει. Του προσέφεραν πολιτική ασυλία, προφανώς έναντι ανταλλαγμάτων.
Σήμερα, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει την ευκαιρία να φωτίσει αυτήν την σκοτεινή περίοδο. Οι πολίτες να συνειδητοποιήσουν πως μια ομάδα ιδεοληπτικών και ημιμαθών, μέσα από τυχοδιωκτικούς χειρισμούς, μας οδηγούσε στην καταστροφή.
Να μάθουμε, για να μην το ξαναπάθουμε!
Μοιραστείτε
Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου