Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Διάβημα της Ελλάδας στην Τουρκία - Στο υπουργείο Εξωτερικών ο Τούρκος Πρέσβυς


Στο υπουργείο Εξωτερικών εκλήθη ο Πρέσβυς της Τουρκίας στη χώρα μας.

Του επιδόθηκε διάβημα με αφορμή τη δημοσίευση στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, σειράς αιτήσεων για χορήγηση από την τουρκική κυβέρνηση άδειας έρευνας και εκμετάλλευσης στην κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Δένδιας: Η Ελλάδα ήταν και είναι απολύτως προετοιμασμένη

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι η Τουρκία, «αποπειράται βήμα - βήμα να σφετεριστεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας» και διεμήνυσε ότι οι παράνομες ενέργειες της Άγκυρας «δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα».

«Να είμαστε σαφείς. Οι θέσεις μας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα και για τις συνέπειες της τουρκικής παραβατικότητας είναι δεδομένες. Έχουν γνωστοποιηθεί προς την Τουρκία επανειλημμένα», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Δένδιας τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα ήταν και είναι απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, «εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει».

Η δημοσίευση στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβέρνησης


Υπενθυμίζεται πως όπως αποκάλυψε ο ΣΚΑΪ, στην τουρκικής Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύτηκαν συνολικά επτά αιτήματα της τουρκικής εταιρίας πετρελαίου προς την Γενική Διεύθυνση Μεταλλίων και Πετρελαίου της Τουρκίας.

Ζητά να ξεκινήσει έρευνες σε περιοχές που η Τουρκία ισχυρίζεται ότι βρίσκονται εντός της υφαλοκρηπίδας της, ωστόσο φτάνουν μέχρι και τα ελληνικά χωρικά ύδατα, στα 6 μίλια. Οι περιοχές αυτές είναι: Βορειανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Ρόδου, Ανατολικά της Καρπάθου, Νοτιοανατολικά της Καρπάθου, Ανατολικά της Κρήτης και Νοτιοανατολικά της Κρήτης.



Δεν υπάρχουν σχόλια: