Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

Ο Δρ. Ιωαννίδης προσπάθησε να επηρεάσει τον Τραμπ πριν καν να έχει στοιχεία

Νέα αποκάλυψη για τον καθηγητή του Στάνφορντ που ήθελε να πείσει τον Τραμπ εναντίον της καραντίνας – πριν καν ξεκινήσει τις μελέτες του

Ο καθηγητής Τζον Ιωαννίδης του Στάνφορντ έγινε ο αγαπημένος των απανταχού συνωμοσιολόγων που θεωρούσαν πως ο Κορωνοϊός είναι ένα φιάσκο και που δεν πολυσκοτώνει και που δε δικαιολογεί αυστηρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Πολλοί επιστήμονες είχαν διαφωνήσει μαζί του, τονίζοντας πως ο κ. Ιωαννίδης έβγαζε την ακαδημαϊκή αντιπαράθεση εκτός ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και προσπαθούσε να σπείρει τον σπόρο της αμφιβολίας τόσο στο ευρύ κοινό όσο και στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Ήδη από τότε υπήρχαν απορίες για τις υπερβολικά καθησυχαστικές δηλώσεις του και αργότερα για την έρευνά του που «άλλαξε» τα δεδομένα. Η μελέτη επικρίθηκε σχεδόν αμέσως για την μεθοδολογία και την εγκυρότητά της, αναγκάζοντας τους συγγραφείς της να προβούν σε σημαντικές διορθώσεις δύο εβδομάδες αργότερα, αλλά τα αμφισβητούμενα αποτελέσματα είχαν ήδη διαδοθεί στον διεθνή τύπο, συνοδευόμενα από την εγκυρότητα του ονόματος ενός πανεπιστημίου όπως το Stanford.

Όπως είχε σχολιάσει τότε ο Σωτήρης Τσιόδρας, τα νούμερα της μελέτης Ιωαννίδη δεν έβγαιναν με τίποτα. Αν πχ. τα εφαρμόζαμε στη Νέα Υόρκη τότε το ποσοστό όσων υποτίθεται ότι μολύνθηκαν ξεπερνούσε το 100%! (Συγκεριμένα ήταν 140%). Ήταν απλώς κακά μαθηματικά...

Με άρθρο μου είχα σταχυολογήσει τις πρώτες αποκαλύψεις του Buzzfeed News, που υποστήριζε πως ο Ιωαννίδης ήδη πριν ξεκινήσει την έρευνά του είχε προαποφασίσει τι ήθελε να δείχνει, πράγμα που πέτυχε επιλέγοντας μη αντικειμενικό δείγμα εθελοντών. Ταυτόχρονα, στα παρασκήνια, ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης αεροπορικής εταιρίας πίεζε μέσω χρημάτων συν-ερευνητές του Ιωαννίδη να άρουν τις επιφυλάξεις τους για τα αποτελέσματά της έρευνας.

Στη συνέχεια πραγματοποίησα μια (ενδιαφέρουσα πιστεύω) ηλεκτρονική συνέντευξη με τον Δρ. Ιωαννίδη που δημοσιεύτηκε στα τέλη Μαΐου. Σ’ αυτήν ο καθηγητής φάνηκε να μην είχε μετανιώσει για καμία απ’ τις προηγούμενες δηλώσεις και πράξεις του, παρότι πολλοί έλεγαν πως διαψεύστηκε απ’ τα γεγονότα και τους πάνω από 90.000 θανάτους που είχαν καταγραφεί στις ΗΠΑ μέχρι τότε.

Πριν από λίγες ημέρες, έγινε γνωστό πως τον Μάρτιο -πριν καν ξεκινήσει την έρευνά του, πόσο μάλλον πριν να βγάλει οποιοδήποτε συμπέρασμα απ’ αυτήν- ο Ιωαννίδης προσπαθούσε να οργανώσει μια συνάντηση με τον Πρόεδρο Τραμπ για να τον πείσει να μην εφαρμόσει κανένα lockdown. Δεν ξέρουμε σε τι στοιχεία βάσιζε τη σιγουριά του – πιθανότατα μόνο στη διαίσθησή του, που, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, αποδείχτηκε μάλλον λανθασμένη. Το ενδιαφέρον είναι πως, για λίγο τουλάχιστον, οι ιδέες του εισχώρησαν στον Λευκό Οίκο, και πάλι πριν παρουσιάσει οποιοδήποτε στοιχείο που θα τεκμηρίωνε την άποψή του.

[Ευχαριστώ τον Δημήτρη Καβατζικλή για τη μετάφραση εκτενέστατων αποσπασμάτων απ’ το πρόσφατο άρθρο του Buzzfeed News. Σημείωση: Ο Δρ. Ιωαννίδης δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Buzzfeed News – αλλά ούτε και της LIFO για να σχολιάσει το ρεπορτάζ.]

Οι αμφιλεγόμενες μελέτες του Ιωάννη Ιωαννίδη ισχυρίζονται ότι ο κορωνοϊός δεν είναι τόσο μεγάλη απειλή. Πριν καν ο επιστήμονας ξεκινήσει τις μελέτες, θέλησε να μεταφέρει αυτό το μήνυμα στον Λευκό Οίκο.

Ο Τζον Ιωαννίδης, ισχυρίστηκε με μελέτη του ότι ο κορωνοϊός δεν είναι τόσο μεγάλη απειλή, ενθαρρύνοντας τους αντιπάλους των μέτρων και εξοργίζοντας τους κριτικούς που εντόπισαν θεμελιώδη λάθη στο έργο του.

Αλλά και πριν ακόμα αποκτήσει οποιοδήποτε από τα δεδομένα του, αυτός και μια ομάδα επιστημόνων προσπάθησαν να πείσουν τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ότι το lockdown ήταν αυτό που θα αποτελούσε τον πραγματικό κίνδυνο.

Στα τέλη Μαρτίου, καθώς τα κρούσματα COVID-19 γέμιζαν τα νοσοκομεία σε άλλες χώρες, ο Ιωαννίδης προσπάθησε να οργανώσει μια συνάντηση στο Λευκό Οίκο, όπου αυτός και μια μικρή ομάδα συναδέλφων του θα προειδοποιούσαν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ ότι αν «κλείσει τη χώρα για πολύ καιρό ίσως θέσει σε κίνδυνο πολλές ζωές», σύμφωνα με δήλωση που υπέβαλε ο Ιωαννίδης για λογαριασμό της ομάδας. Ο στόχος τους, ανέφερε η δήλωση, ήταν «να σώσουν ζωές και να αποφύγουν σοβαρές ζημιές στην οικονομία των ΗΠΑ χρησιμοποιώντας τα πιο αξιόπιστα δεδομένα».

Αν και η συνάντηση δεν έγινε, ο Ιωαννίδης πίστευε ότι το μήνυμά του είχε φτάσει στους σωστούς ανθρώπους. Μια μέρα μετά την αποστολή της μελέτης του στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι ήθελε να ανοίξει ξανά τη χώρα ως το Πάσχα. «Νομίζω ότι οι ιδέες μας έχουν εισχωρήσει στον Λευκό Οίκο», δήλωσε ο Ιωαννίδης στους συνεργάτες του στις 28 Μαρτίου, σε ένα από τα δεκάδες email που έλαβε το BuzzFeed News μέσω αιτημάτων στα δημόσια αρχεία.

Αλλά σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία, πολλοί άλλοι εμπειρογνώμονες στον τομέα της δημόσιας υγείας πίστευαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν την πολυτέλεια να περιμένουν τα «τέλεια δεδομένα». Ενόψει μιας απειλητικής πανδημίας, ήθελαν οι πολιτείες να διατάξουν τους κατοίκους να μείνουν στο σπίτι, για να αποτρέψουν την υπερφόρτωση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης.

Οι ιδέες του Ιωαννίδη «ήταν επιστημονικά αβάσιμες εκείνη την εποχή και ειδικά από τη σκοπιά της λήψης αποφάσεων», δήλωσε ο Marc Lipsitch, επιδημιολόγος της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Harvard.

«Η απόπειρα της ομάδας να μεταφέρει αυτές τις προκαταρκτικές ιδέες απευθείας στον Λευκό Οίκο είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη για τους επιστήμονες», δήλωσε η Sheila Jasanoff, καθηγήτρια του Harvard Kennedy School που μελετά το ρόλο της επιστήμης στην πολιτική. «Δημιουργεί την εντύπωση ότι το έργο των επιστημόνων έχει έναν πολιτικό σκοπό, πριν καν ακόμη αρχίσει», δήλωσε η Jasanoff. «Η απόφασή τους να προωθήσουν μια μη δοκιμασμένη θεωρία για να επηρεάσουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση», πρόσθεσε, «αντιβαίνει στο επιστημονικό ήθος».

Ο Ιωαννίδης συγκέντρωσε τουλάχιστον οκτώ επιστήμονες. Δύο από αυτούς δήλωσαν στο BuzzFeed News ότι, αν συνέβαινε μια συνάντηση, θα καθιστούσαν σαφές ότι δεν αντιτάσσονται σε εκτεταμένα lockdown. Ωστόσο κάποιοι άλλοι, ανάμεσα τους και ένας κάτοχος του βραβείου Νόμπελ, εξέφρασαν φόβους ότι οι συνέπειές του lockdown θα ήταν μεγαλύτερες από την απειλή του ίδιου του ιού.

Ο αρχηγός της ομάδας, Ιωαννίδης, με μια σειρά μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ιός ενέχει χαμηλό κίνδυνο για τους περισσότερους ανθρώπους και ότι τα lockdown είναι υπερβολική αντίδραση. Αρκετές από τις μελέτες του έχουν αμφισβητηθεί έντονα, ωστόσο, και οι παρατηρητές αναρωτιούνται αν ο επιστήμονας, γνωστός για τις μεροληπτικές κριτικές του, προσπαθεί να αποδείξει ένα προκαθορισμένο συμπέρασμα. Τα emails αποκαλύπτουν ότι πριν ο Ιωαννίδης συλλέξει οποιαδήποτε δεδομένα, ήταν τόσο σίγουρος για τους κινδύνους του lockdown που ένιωθε υποχρεωμένος να προειδοποιήσει προσωπικά τον πρόεδρο.

«Ο Δρ. Ιωαννίδης συγκεντρώνει μια ομάδα επιφανών επιστημόνων από όλο τον κόσμο με σκοπό να συνεισφέρει στην επίλυση της μεγάλης πρόκλησης του COVID-19, ενισχύοντας τις προσπάθειες κατανόησης των κοινών παρονομαστών των ασθενών (πολύ περισσότερο απ’ ό, τι είναι σήμερα) και έχοντας μια επιστημονική, έγκυρη και στοχευμένη προσέγγιση αντί του καθολικού κλεισίματος της χώρας για μεγάλο χρονικό διάστημα που θα βάλει σε κίνδυνο τις ζωές πολλών ανθρώπων. Στόχος είναι να βρεθεί ο καλύτερος δυνατός τρόπος να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές και να αποφευχθεί η ζημιά στην οικονομία των ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας τα πιο έγκυρα στοιχεία καθώς το ποσοστό μολύνσεων μπορεί να είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που ως τώρα γνωρίζουμε. Οι επιστήμονες είναι πρόθυμοι να παραβρεθούν στον Λευκό Οίκο ή να συνομιλήσουν μέσω τηλε- διάσκεψης. Ακολουθεί η λίστα με τα ονόματα των επιστημόνων»

Τα μέτρα κατά του κορωνοϊού απέτρεψαν εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες. Όμως στις ΗΠΑ, μερικές πολιτείες υπό την πίεση του ίδιου του Προέδρου απέφυγαν τα lockdown κι άλλες τα αναίρεσαν με αποτέλεσμα τα κρούσματα να εξακολουθούν να αυξάνονται. Ελλείψει τεστ, ο ιός εξαπλώνεται τώρα με ανησυχητική ταχύτητα σε όλες τις δυτικές και νότιες πολιτείες.

«Ήταν ξεκάθαρο ότι οι ΗΠΑ δεν πήραν τα μέτρα που πήραν άλλες χώρες» δήλωσε ο Solomon Hsiang, διευθυντής του UC Berkeley’s Global Policy Laboratory, ο οποίος εκτιμά ότι οι πολιτικές κοινωνικής αποστασιοποίησης απέτρεψαν 60 εκατομμύρια μολύνσεις σε εθνικό επίπεδο. «Ήταν σαν ένα ναυάγιο σε αργή κίνηση.»

Όλοι οι άνθρωποι του Ιωαννίδη (από αριστερά): Sten Vermund (Yale), Arthur Reingold (UC Berkeley), David Katz (True Health Initiative), Jeffrey Klausner (UCLA), James Fowler (UC San Diego), Michael Levitt (Stanford), και ο Jay Bhattacharya (Stanford). Οι Vermund και Reingold δήλωσαν στο BuzzFeed News ότι δεν συμμερίζονται τις απόψεις των υπολοίπων μελών της ομάδας

2. Οι επιστήμονες

Μέχρι τα μέσα Μαρτίου, η πανδημία είχε ξεκινήσει επίσημα. Στη Wuhan και σε περιοχές της Ιταλίας, τα νοσοκομεία είχαν κορεστεί και χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν. Με την πρόβλεψη ότι τα θύματα στις ΗΠΑ θα έφταναν τα 2,2 εκατομμύρια, ο Τραμπ έδωσε οδηγίες για κοινωνική αποστασιοποίηση για τις επόμενες 15 ημέρες.

Η περιοχή του Σαν Φρανσίσκο ήταν η πρώτη που εφάρμοσε αυστηρό lockdown στις 17 Μαρτίου. Εκείνη την ημέρα, ο Ιωαννίδης προειδοποίησε με επιστολή του ότι «το κλείδωμα του κόσμου στα σπίτια του θα έχει τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες, ενώ μπορεί να είναι εντελώς παράλογο».

Λόγω του εξαιρετικά περιορισμένου αριθμού εξετάσεων, το κοινό δεν γνώριζε το μέγεθος της απειλής. Αλλά ο Ιωαννίδης πρότεινε ότι το πραγματικό ποσοστό θνησιμότητάς θα μπορούσε να είναι τόσο χαμηλό, που θα μπορούσε να είναι «χαμηλότερο και από την εποχική γρίπη». Βασισμένος σε δεδομένα από το κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess, προέβλεψε ότι τα θύματα στις ΗΠΑ θα φτάσουν περίπου τις 10.000 και υποστήριξε ότι το lockdown θα θέσει σε κίνδυνο τη ζώη «όχι εκατομμυρίων, αλλά δισεκατομμυρίων ανθρώπων». [Μέχρι σήμερα τα θύματα στις ΗΠΑ έχουν ξεπεράσει τις 154.000.]

Τις επόμενες μέρες, ο Ιωαννίδης έδωσε πολλές συνεντεύξεις ενώ τα άρθρα του τράβηξαν το ενδιαφέρον πολλών συντηρητικών σχολιαστών, από την Ann Coulter ως την παρουσιάστρια του Fox News, Lisa Boothe. Ο Bret Stephens τον ανέφερε σε μια στήλη των New York Times με τίτλο «Είναι επικίνδυνο να κυβερνάσαι από τον φόβο», θέμα που κυκλοφόρησε και στην Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με το Bloomberg.

Όμως ο Ιωαννίδης ήθελε να μιλήσει απευθείας στον Πρόεδρο, σύμφωνα με τα email και ήδη από τις 23 Μαρτίου άρχισε να συγκεντρώνει γύρω του αρκετούς σκεπτικιστές που θα τον βοηθούσαν να το πετύχει.

«Μου είπαν ότι μπορούν να κανονίσουν μια συνάντηση του Προέδρου με 5-7 κορυφαίους επιστήμονες», έγραψε ο Ιωαννίδης σε ένα email, με τίτλο «συνάντηση με τον Πρόεδρο στην Ουάσιγκτον», Προσθέτοντας: «Νομίζω ότι μπορείτε να κάνετε τη διαφορά σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή»

Ένας από τους σκεπτικιστές ήταν ο David Katz, γιατρός και πρώην καθηγητής του Yale, ο οποίος τώρα διευθύνει έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό με την ονομασία True Health Initiative. Σε ένα αμφιλεγόμενο άρθρο στους New York Times, με τίτλο «Είναι η μάχη μας εναντίον του κορωνοϊού χειρότερη από την ασθένεια;» υποστήριξε ότι η κοινωνία πρέπει να προστατεύει και να κρατάει στο σπίτι τους «ιδιαίτερα ευάλωτους», όπως είναι οι ηλικιωμένοι, και να επιτρέπει σε όλους τους άλλους να αποκτούν «ασυλία της αγέλης». Χωρίς αυτήν τη στρατηγική, προειδοποίησε, ότι «αυτή η σχεδόν πλήρης κατάρρευση της κανονικής ζωής, με τα σχολεία και τις επιχειρήσεις κλειστά και τις συγκεντρώσεις να απαγορεύοντα, θα είναι μακροχρόνια και καταστροφική, πιθανώς πιο σοβαρή από τις επιπτώσεις του ίδιου του ιού.»

Αυτές τις ιδέες χρησιμοποίησε και ο Thomas Friedman, αρθρογράφος των New York Times σε μια ανοιχτή επιστολή του προς τον Τραμπ. Όμως άλλοι επιδημιολόγοι και ειδικοί στον τομέα της υγείας διαφωνούν με την ανοσία της αγέλης. Επισημαίνουν ότι αν και πολλοί άνθρωποι μπορεί να έχουν ήπιες λοιμώξεις, χωρίς εμβόλιο αμέτρητοι άλλοι θα νοσήσουν σοβαρά και θα πεθαίνουν.

Εκτός από τον Katz, η ομάδα του Ιωαννίδη περιελάμβανε τον Jeffrey Klausner, καθηγητή ιατρικής και δημόσιας υγείας στο UCLA, ο οποίος επέμεινε στην τηλεόραση ότι «δεν υπάρχει καμία ένδειξη που να υποστηρίζει ένα πανεθνικό lockdown». Υπήρχε επίσης ο Michael Levitt, βραβευμένος με το Νόμπελ χημείας, ο οποίος ανέπτυξε ένα μοντέλο που προέβλεπε ότι η πανδημία δεν θα ήταν τόσο κακή. «Η πραγματική κατάσταση δεν είναι τόσο τρομερή όσο την παρουσιάζουν», δήλωσε ο βιοφυσικός του Στάνφορντ στους Los Angeles Times. Ένα άλλο μέλος της σχολής του Στάνφορντ, ο καθηγητής ιατρικής Jay Bhattacharya, ισχυρίστηκε σε ένα ευρέως διαδεδομένο άρθρο της Wall Street Journal ότι υπήρχαν «λίγα στοιχεία» που να δικαιολογούν την καραντίνα.

Ένα μέλος που δεν είχε δημοσιοποιήσει τις απόψεις του ήταν ο James Fowler, καθηγητής του UC στο Σαν Ντιέγκο, ο οποίος ισχυρίζεται ότι είναι «ο πολιτικός επιστήμονας με τις περισσότερες αναφορές απ’ όσους έχουν λάβει το διδακτορικό τους αυτό τον αιώνα». Είχε στείλει email στον Ιωαννίδη μετά το άρθρο του με τον τίτλο: «Συμφωνώ: κάνουμε ένα τρομερό λάθος. Πώς μπορώ να βοηθήσω;» Ο Ιωαννίδης απάντησε: «Έχω ακούσει εκατοντάδες σπουδαίους επιστήμονες να υποστηρίζουν τις απόψεις μου» και πρόσθεσε: «Προσπαθώ να δω πώς μπορούμε να οργανώσουμε καλύτερα τις προσπάθειες, υπάρχουν πολλά που διακυβεύονται, θα είμαστε σε επαφή».

Οι επιστήμονες ήλπιζαν να φτάσουν στον Πρόεδρο ο οποίος, λιγότερο από μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, φάνηκε να είναι πρόθυμος να τις προωθήσει. «Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ», είπε με τουίτ του ο Τραμπ το βράδυ της 22ας Μαρτίου. «ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΩΝ 15 ΗΜΕΡΩΝ, ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΠΩΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΙΝΗΘΟΥΜΕ!»

Αλλά καθώς οι θάνατοι έφτασαν τις εκατοντάδες, ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών, εννέα, έως τις 23 Μαρτίου, έδιναν οδηγίες στους πολίτες να μείνουν στο σπίτι τους. Τα πράγματα άρχισαν να φαίνονται δύσκολα στη Νέα Υόρκη, όπου ο δήμαρχος Mayor Bill de Blasio είπε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έστειλε 400 αναπνευστήρες έκτακτης ανάγκης. Η πόλη, είπε, «βρισκόταν σε αγώνα ενάντια στο χρόνο».

Ο Ιωαννίδης στο Φεστιβάλ Vetenskaps

3. Η Δήλωση

Το απόγευμα της 24ης Μαρτίου, ο Ιωαννίδης είπε στην ομάδα ότι είχε υποβάλει την επιστολή τους στον Λευκό Οίκο. Η πρόταση του για μια συνάντηση, είτε στην Ουάσιγκτον, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης, επαναλάμβανε αυτό που έλεγε ο ίδιος δημοσίως για μέρες. Αυτή η δήλωση δεν καταγράφει τις πλήρεις απόψεις κάθε μέλους για την πορεία της χώρας. Ο Klausner, για παράδειγμα, δήλωσε στο BuzzFeed News ότι πίστευε ότι οι οδηγίες για υποχρεωτική καραντίνα θα έπρεπε να έχουν διαρκέσει λιγότερο από 10 ημέρες, ενώ οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο θα προετοιμάζονταν για καραντίνες που θα ήταν «αρκετά διαδεδομένες». Όμως και οι δύο δήλωσαν ότι αντίθετοι σε μια καθολική προσέγγιση.

Με το που είπε ο Ιωαννίδης στην ομάδα του ότι έστειλε το αίτημα για συνάντηση, υπήρξαν ενδείξεις ότι ο Λευκός Οίκος απομακρυνόταν από την επιλογή του lockdown. Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι ήθελε η χώρα «να είναι ανοιχτή ως το Πάσχα» ή στις 12 Απριλίου. Ο Anthony Fauci, κορυφαίος ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες, έσπευσε να προσθέσει ότι το χρονοδιάγραμμα ήταν «πολύ ευέλικτο»

Αλλά καθώς τα ευρωπαϊκά κράτη προχωρούσαν σε εκτεταμένα lockdown, που οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησαν ότι θα μπορούσαν να διαρκέσουν έως και έξι μήνες, ο Τραμπ άλλαξε πορεία, επεκτείνοντας τις κατευθυντήριες γραμμές κοινωνικής αποστασιοποίησης έως τα τέλη Απριλίου. Μέχρι το τέλος Μαρτίου, 32 πολιτείες είχαν επιβάλλει καραντίνα.

«Με την νέα καραντίνα των 30 ημερών, φαίνεται ότι οι σκέψεις μας ίσως έχουν βρει τοίχο και να εκπυρσοκρότησαν;» ρώτησε μέσω email ο Klausner. «Όντως απογοητευτικό», απάντησε ο Ιωαννίδης. «Εξακολουθώ να προσπαθώ να δω αν μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο να μπούμε στον Λευκό Οίκο.»

Όμως καθώς περνούσαν οι ημέρες, ήταν σαφές ότι η πολυαναμενόμενη συνάντηση δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί. Τα email σταμάτησαν.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Sarah Matthews είπε ότι ο Τραμπ «ενήργησε πάντοτε σύμφωνα με τις συστάσεις των κορυφαίων εμπειρογνωμόνων στον τομέα της δημόσιας υγείας σε όλη αυτή την κρίση, όπως αποδεικνύεται και από τις τολμηρές αποφάσεις που έχει λάβει για να σώσει εκατομμύρια ζωές». Πρόσθεσε, «Όπως είπε και ο Πρόεδρος, η θεραπεία δεν μπορεί να είναι χειρότερη από την ασθένεια ενώ έχει αποδειχτεί ότι το lockdown έχει πολλές αρνητικές συνέπειες, όπως αυτοκτονίες, κατάχρηση ουσιών και πολλά άλλα.» Δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με το αν οι θεωρίες του Ιωαννίδη επηρέασαν τη λήψη αποφάσεων του προέδρου.

4. Οι μελέτες

Τον Απρίλιο, ο Ιωαννίδης άρχισε να συλλέγει δεδομένα για να δοκιμάσει τη θεωρία που είχε προτείνει. Στις 3 και 4 Απριλίου, περισσότεροι από 3.000 κάτοικοι της Silicon Valley έδωσαν αίμα για μια μελέτη με επικεφαλής τους Ιωαννίδη, Bhattacharya και κάποιους ερευνητές του Στάνφορντ. Ο στόχος ήταν να αναζητηθούν αντισώματα που να δείχνουν αν είχαν ήδη μολυνθεί από τον κορωνοϊό.

Στις 12 Απριλίου, πριν κυκλοφορήσουν τα αποτελέσματά τους, κάποια μέλη της ομάδας πήγαν στην εκπομπή του Fox News The Next Revolution για να προωθήσουν ένα «επιστημονικό» σχέδιο για «την γρήγορη και ασφαλή λήξη του lockdown». Μαζί τους ήταν και ο David Neeleman, ιδρυτής της αεροπορικής εταιρίας JetBlue που είχε ταχθεί κατά του lockdown. Αργότερα, ένας μυστικός πληροφοριοδότης με επιστολή του που υποβλήθηκε στο Στάνφορντ θα αποκάλυπτε ότι ήταν χορηγός της έρευνας και ισχυρίστηκε ότι «χρησιμοποίησε οικονομικά κίνητρα για να εξασφαλίσει τη συνεργασία ενός επιστήμονα που ανησυχούσε για την μελέτη.»

Όταν το BuzzFeed News αποκάλυψε την καταγγελία τον Μάιο, η JetBlue αρνήθηκε ότι επηρέασε τη μελέτη με οποιονδήποτε τρόπο ή ότι σκόπευε να πιέσει τον επιστήμονα. Ο Ιωαννίδης είπε επίσης ότι δεν ήξερε ποιος συνέβαλε ανώνυμα στη χρηματοδότηση μέσω του γραφείου ανάπτυξης του Στάνφορντ. Όμως, με email στις 28 Μαρτίου σε ακαδημαϊκούς σε όλη τη χώρα, ο Ιωαννίδης ανέφερε ότι αυτός και οι τελικοί συντάκτες της μελέτης είχαν λάβει προσωρινό «ενδιαφέρον από έναν δισεκατομμυριούχο».

Πέντε ημέρες μετά την εμφάνιση τους στο Fox News, η μελέτη ανέβηκε στο διαδίκτυο. Ανέφερε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στη Silicon Valley ήταν εντυπωσιακά υψηλότερος, 50 έως 85 φορές πάνω από τον επίσημο αριθμό, με αποτέλεσμα το ποσοστό θνησιμότητας του ιού να κυμαίνεται από 0,12% έως 0,2%. Στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο Ιωαννίδης και άλλοι συν-συγγραφείς της μελέτης συνέκριναν το ποσοστό αυτό με την εποχική γρίπη. (Αναθεωρήθηκε αργότερα σε 0,17%.)

Το έγγραφο δέχθηκε επικρίσεις από επιστήμονες για σοβαρά στατιστικά και άλλα λάθη. Την ίδια ημέρα, ο Τραμπ πανηγύριζε υποστηρίζοντας τους διαδηλωτές που ζητούσαν την άρση της καραντίνας. «ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΤΕ ΤΟ ΜΙΣΙΓΚΑΝ» έγραψε στο Twitter. «ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΤΕ ΤΗ ΜΙΝΕΣΟΤΑ!»

Τον Μάϊο ο Ιωαννίδης παρουσίασε μια εικόνα για την θνησιμότητα του ιού με βάση μελέτη αντισωμάτων από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της μελέτης του στο Στάνφορντ. Δέχτηκε πολλές επικρίσεις για τη συμπερίληψη ομάδων ασθενών που δεν αντικατοπτρίζουν το ευρύ κοινό και για την παράλειψη δεδομένων από ομάδες με υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, μεταξύ άλλων.

Λίγες μέρες μετά την κυκλοφορία της μελέτης, ο Ιωαννίδης είπε στην Wall Street Journal ότι «όσοι έκαναν μεγάλες δηλώσεις για lockdown που θα έσωζαν τον κόσμο φέρθηκαν ανώριμα. Είναι επιθετικές μελέτες με δεδομένα που βασίζονται στην κερδοσκοπία και την επιστημονική φαντασία», είπε. Πιο πρόσφατα, ανέφερε την έρευνά του για να υποστηρίξει ότι ενώ τα lockdown είναι επικίνδυνα, μπορεί να ήταν δικαιολογημένα «αρχικά», χωρίς να αναφέρει χρονικό πλαίσιο.

Σε ένα ακόμη άρθρο τον περασμένο μήνα, ένα από τα 60 και πλέον ακαδημαϊκά άρθρα που έχει δημοσιεύσει φέτος, ο Ιωαννίδης στράφηκε κατά των λανθασμένες προβλέψεων για τον COVID-19. Τόνισε ότι τα νοσοκομεία είχαν υπερεκτιμήσει τον αριθμό των ασθενών, σε βάρος άλλων ανθρώπων που χρειάζονταν περίθαλψη.

Δεν ανέφερε την δική του πρόβλεψη, που έγινε τον Μάρτιο, ότι ο κορωνοϊός θα προκαλούσε 10.000 θανάτους στις ΗΠΑ. Σήμερα ο αριθμός των νεκρών είναι πάνω από 154.000, υψηλότερος από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο.

«Παρά τη συμμετοχή πολλών εξαιρετικών μοντέλων, καλών προθέσεων και πολύ εξελιγμένων εργαλείων», έγραψε ο Ιωαννίδης, «οι προσπάθειες πρόβλεψης έχουν σε μεγάλο βαθμό αποτύχει».

*ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ










Δεν υπάρχουν σχόλια: