Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020

Σε πλήρη εξέλιξη η ελληνική διπλωματική αντεπίθεση- Όλοι εναντίον Τουρκίας

Σε έναν άνευ προηγουμένου διπλωματικό μαραθώνιο έχει επιδοθεί τις τελευταίες ώρες η ελληνική κυβέρνηση, με τη στήριξη του μεγαλύτερου μέρους των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, προκειμένου να επιτύχει για μια ακόμα φορά (όπως συνέβη προ μηνών στον Έβρο και προ εβδομάδων στα νερά της ανατολικής Μεσογείου) τη διεθνή απομόνωση των τουρκικών πειρατικών πρακτικών και τον εξαναγκασμό της Άγκυρας να σταματήσει τις προκλήσεις, υπό την πίεση της διεθνούς κοινότητας.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας προβλέψει την σπασμωδική αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μόλις ανακοινωνόταν η μερική οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, είχε δώσει εντολή να ετοιμαστούν σενάρια για κάθε πιθανή εξέλιξη. Ταυτόχρονα είχε ολοκληρώσει τη λίστα των διεθνών του επαφών, με τις οποίες έπρεπε να έλθει σε επαφή, καθώς και την «ατζέντα» κάθε τέτοιας τηλεφωνικής συνομιλίας.
Οι στόχοι της Αθήνας είναι πολυεπίπεδοι, καθώς σε κάθε επίπεδο χρειάζονται διαφορετικά εργαλεία, προκειμένου να επιτευχθούν διαφορετικοί σκοποί:
Πρώτος σκοπός είναι να μην ξεκινήσει έρευνες το τουρκικό πλοίο. Αμέσως μόλις το Ορούτς Ρέις ξεκίνησε από το λιμάνι της Αττάλειας με προορισμό την ελληνική υφαλοκρηπίδα, τα ελληνικά πολεμικά σκάφη είχαν πάρει εντολή να κινηθούν προς τα εκεί, και να λειτουργήσουν όπως τους είχε υποδειχθεί από πριν: Δεν επιτρέπουμε στο τουρκικό πλοίο να κάνει έρευνες. Εάν αυτό ξεκινούσε τις έρευνες -κι όχι απλώς το άπλωμα των καλωδίων, οι εντολές που είχαν οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις ήταν σαφείς.
Δεύτερος σκοπός είναι να μην χρεωθεί η Ελλάδα τυχόν θερμό επεισόδιο, όπως διακαώς επιθυμεί η Τουρκία (απόδειξη οι συνεχείς εμπρηστικές δηλώσεις, που σκοπό έχουν να «σπάσουν τα νεύρα» της ελληνικής πλευράς, κάποιος να κάνει κάτι απονενοημένο και μετά η Άγκυρα να παρουσιάσει ως «πολεμοχαρείς» τους Έλληνες και την κυβέρνησή τους. Σε αυτή την παγίδα προσπαθεί να σπρώξει την Ελλάδα ο Ερντογάν και με το μεταφρασμένο στα ελληνικά κείμενο που ανάρτησε στο twitter και με το οποίο εμφανίζεται ως δήθεν ειρηνοποιός, την ώρα που το πλοίο του παραβιάζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα και το Δίκαιο της Θάλασσας.
Οι εντολές της Αθήνας σε όλους, όσοι βρίσκονται από χθες γύρω από το Ορούτς Ρέις είναι ξεκάθαρες: Τέτοιο ενδεχόμενο ΔΕΝ πρέπει να συμβεί. Η διεθνής κοινότητα ΔΕΝ πρέπει να σχηματίσει μια αρνητική εικόνα για την Ελλάδα, επειδή κάποιος έχασε την ψυχραιμία του και δεν ακολούθησε τις οδηγίες.
Τρίτος σκοπός ήταν ο διπλωματικός μαραθώνιος της ελληνικής κυβέρνησης, πρωτοστατούντος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τη συνεργασία του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και κάθε παράγοντα της ελληνικής κυβέρνησης που θα μπορούσε να συνεισφέρει σε αυτό τον διπλωματικό μαραθώνιο, να στρέψει τη διεθνή κοινότητα εναντίον της Τουρκίας.
Κινητοποιείται η Ευρωπαϊκή Ένωση
Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα ζητήσει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Εξωτερικών. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και την ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ακολούθησαν οι επαφές Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς σε πνεύμα εθνικής ενότητας.
Ήδη, όμως, η ελληνική διπλωματία είχε κάνει σημαντικά βήματα: Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, υπογραμμίζει πως οι κινήσεις αυτές δεν εξυπηρετούν ούτε τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ούτε της Τουρκίας, ενώ δεσμεύεται επίσης πως θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επανέναρξη του διαλόγου.
«Οι τελευταίες ναυτικές κινητοποιήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο είναι εξαιρετικά ανησυχητικές. Δεν θα συμβάλουν στην εξεύρεση λύσεων. Αντίθετα, θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και δυσπιστία», αναφέρει ο κ. Μπορέλ, στην ανακοίνωση που εξέδωσε.
Παράλληλα, όπως τονίζει πηγή της ΕΕ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ «είναι σε επικοινωνία για την κατάσταση με διάφορους ηγέτες». Επιπροσθέτως, η ίδια πηγή υπογράμμισε ότι «η επόμενη Σύνοδος Κορυφής είναι προγραμματισμένη για το Σεπτέμβριο». Ανάμεσα στα ζητήματα που θα συζητηθούν είναι αυτό της Τουρκίας, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να δοθούν «όσο πλησιάζει η συνάντηση», επισημαίνει η ευρωπαϊκή πηγή.
Και οι ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας
Με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ συναντήθηκε το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η τουρκική παραβατικότητα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης, σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Twitter. Λίγο νωρίτερα, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει την ακόλουθη ανακοίνωση: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».
Γαλλικά Rafale βρίσκονται ήδη στην Κύπρο
Δύο μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale, ένα μεταγωγικό αεροσκάφος της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας και τέσσερα ελικόπτερα της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας έφτασαν στην αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο και μετέχουν σε ασκήσεις σε διάφορες περιοχές του νησιού σε συνεργασία με την Εθνική Φρουρά.
Η συνεργασία Κύπρου-Γαλλίας εντάσσεται στο πλαίσιο της Αμυντικής Συμφωνίας που υπεγράφη ανάμεσα στις δύο χώρες κατά την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στο Παρίσι. Οι ασκήσεις θεωρούνται προπαρασκευαστικές μεγάλης άσκησης που θα πραγματοποιηθεί από κοινού από το Ισραήλ και την Κύπρο, αλλά και άλλες δυνάμεις τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Τα γαλλικά πολεμικά θα παραμείνουν για αρκετό χρονικό διάστημα, αφού όπως έχει γίνει γνωστό θα πραγματοποιούν περιπολίες στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ θα παρέχουν στήριξη και στα πλοία της Γαλλίας που βρίσκονται σε επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Γιατί το Ορούτς Ρέις ΔΕΝ μπορεί να διεξάγει έρευνες
Ήδη τα τουρκικά πλοία πλέουν νοτιοανατολικά. Η περιοχή που πλέει το Oruc Reis και τα δύο συνοδευτικά του πλοία, το «Αταμάν» και το «Τσένγκιζ Χαν», είναι διεθνή ύδατα άνωθεν περιοχής ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Κοντά στην περιοχή βρίσκεται αριθμός ελληνικών πολεμικών πλοίων
Από τον ασύρματο των ελληνικών πλοίων εκπέμπεται ανά 15 λεπτά το ίδιο μήνυμα με το οποίο λένε στο πλήρωμα και τον κυβερνήτη του Oruc Reis ότι βρίσκεται σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και τον καλούν να απομακρυνθεί από την περιοχή.
Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές λόγω του θορύβου που προκαλείται στην περιοχή από τη μεγάλη συγκέντρωση πολεμικών πλοίων το πλήρωμα του Oruc Reis δεν μπορεί να πραγματοποιήσει έρευνες.
Κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι η Ελλάδα κινείται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα επισημαίνοντας ότι το Oruc Reis δεν μπορεί να προχωρήσει σε έρευνες λόγω του θορύβου που κάνουν τα σκάφη που το συνοδεύουν και άρα ίσως πρόκειται για επίδειξη της Τουρκίας.
Το Oruc Reis συνοδεύεται από επτά τουρκικές φρεγάτες οι οποίες έχουν απλωθεί σε κοντινή απόσταση γύρω του, δημιουργώντας έναν προστατευτικό κλοιό. Σύμφωνα με πληροφορίες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος έχει κινηθεί για λίγα ναυτικά μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, πραγματοποιώντας συνεχώς ελιγμούς οι οποίοι δείχνουν ότι μέσα στις προθέσεις του είναι να πραγματοποιεί ένα συνεχές «πήγαινε-έλα» μεταξύ ελληνικής και τουρκικής ΑΟΖ.
Εκτός εάν…
Το ερώτημα είναι ωστόσο εάν από εκεί και πέρα είναι αν θα επιδιώξει απλά να προκαλέσει διεξάγοντας σεισμικές έρευνες μέσω σόναρ - κάτι που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την ελληνική πλευρά - με σκοπό την δημιουργία εντυπώσεων οι οποίες εν συνεχεία θα αξιοποιηθούν από την τουρκική προπαγάνδα...








Δεν υπάρχουν σχόλια: