Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020

Εξυπνάδες ρωσικού ΥΠΕΞ… για να καλύψει Ελλάδα και Τουρκία με την ΑΟΖ!

Η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα, σε ανάρτησή της στην επίσημη σελίδα της στο Facebook δημοσιεύει δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, σχετικά με τη θέση της Μόσχας για τα χωρικά.

Συγκεκριμένα αναφέρεται:

«Η Ρωσία υπέγραψε τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και η θέση της βασίζεται σε διεθνή νομικά πρότυπα που περιλαμβάνονται σε αυτό το έγγραφο. Συγκεκριμένα, το άρθρο 3 της Σύμβασης προβλέπει ότι κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίζει το εύρος των χωρικών του υδάτων έως όριο που δεν υπερβαίνει τα 12 ναυτικά μίλια, μετρούμενο από γραμμές βάσης που καθορίζονται σύμφωνα με την παρούσα σύμβαση.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, χώρες, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, καθορίζουν μια στενότερη χωρική θάλασσα. Προχωρούμε με την υπόθεση ότι σε αυτό το ζήτημα τα κράτη καθοδηγούνται από την κοινή λογική και λαμβάνουν υπόψη τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες μιας περιοχής. Σε περιπτώσεις όπου μια χωρική θάλασσα πρέπει να οριοθετηθεί μεταξύ γειτονικών κρατών, αυτό το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Η ηγεσία της Ελληνικής Δημοκρατίας γνωρίζει καλά τη γνώμη της Ρωσίας σχετικά με αυτό το θέμα. Όταν πρόκειται για καταστάσεις όπου επηρεάζονται άμεσα τα ρωσικά συμφέροντα, θα το αντιμετωπίσουμε κατά περίπτωση. Μέχρι στιγμής όμως, δεν βλέπουμε να υπάρχει λόγος για αυτό».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΟ DP:
Οι αγαπητοί Ρώσοι, πιστοί στην πάγια διπλωματική τους πρακτική να ισορροπούν επιδέξια ανάμεσα σε… ετερόκλητες απαιτήσεις, έδωσαν τα διαπιστευτήριά τους άλλη μια φορά στην περίπτωση της ελληνοτουρκικής σύγκρουσης για το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών.

Η Ρωσία δεν θέλει να δυσαρεστήσει την Τουρκία, παρότι τάσσεται υπέρ των ρυθμίσεων του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, το οποίο έχει προσυπογράψει. Επιλέγει βέβαια εκφράσεις τις οποίες και οι δυο πλευρές θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι δεν τους δυσαρεστούν!

Κάνει λόγο για διευθέτηση των διαφορών με βάση το διεθνές δίκαιο, κάτι που υποστηρίζει και η Ελλάδα. Ωστόσο και η Τουρκία είναι ικανοποιημένη, διότι στις ειρηνικές μεθόδους επίλυσης συμπεριλαμβάνονται και οι διμερείς ή πολυμερείς διαπραγματεύσεις!

Οπότε η Ρωσία έχει καλυφθεί πίσω από έναν μανδύα πολιτικής ορθότητας, αφού… ξέχασε να αναφέρει την άποψή της εάν θεωρεί φυσιολογικό να προσέλθει σε μια διαπραγμάτευση μια χώρα, εν προκειμένω η Ελλάδα, υπό συνθήκες εκβιασμού διά στρατιωτικού καταναγκασμού!

Και μάλιστα να διαπραγματευθεί με μια χώρα η οποία δεν αφήνει καν περιθώριο συμβιβασμού, έχοντας αρνηθεί το δικαίωμα των νήσων σε θαλάσσιες ζώνες -το πόσο θα ήταν λογικά αντικείμενο συζήτησης.

Για να στέρξει να υποβάλλει τη διαφορά της (βλ. παραλογισμό) με την Ελλάδα σε διεθνή δικαιοδοτικό μηχανισμό, θέλει να συναινέσει η Αθήνα στην υπαγωγή ζητημάτων που εγείρει, τα οποία άπτονται της “σκληρής” κυριαρχίας, αμφισβητώντας ακόμα και την ελληνικότητα κατοικημένων νήσων!

Άρα οι φίλοι Ρώσοι για μια ακόμη φορά αποφεύγουν να τοποθετηθούν επί της ουσίας για το αν και κατά πόσον είναι νόμιμες οι τουρκικές ενέργειες. Δεν το πράττουν μάλιστα, τη στιγμή που ακόμα και όσοι καλούν την Ελλάδα να προσέλθει σε διαπραγμάτευση προς χάριν της ειρήνης, τουλάχιστον παραδέχονται ότι παράνομη η Ελλάδα δεν έχει υπάρξει…

defence-point.gr