Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020

Εμβόλιο κορονοϊού: Η είδηση που «βραχυκύκλωσε» τον Αλέξη Τσίπρα


Κώστας Αλεξανδρής

Μία είδηση που ήρθε σχεδόν αναπάντεχα, την ώρα που κανείς δεν το περίμενε δείχνει να προκαλεί βραχυκύκλωμα στο πολιτικό αφήγημα που επιχειρεί να ξεδιπλώσει ο Αλέξης Τσίπρας το τελευταίο διάστημα.

Την στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ με ξεκάθαρο τρόπο φαίνεται να επενδύει στην αγανάκτηση και στη δικαιολογημένη κόπωση των πολιτών από τον κορονοϊό κυρίως εξαιτίας του δεύτερου lock down, η πληροφορία για το εμβόλιο της Pfizer δημιούργησε ρωγμές στη καθημερινή πολιτική τακτική που υιοθέτησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 Το εμβόλιο και κυρίως η ελπίδα που προξένησε στην κοινωνία, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι η καραντίνα, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, φαντάζει προσωρινή βάζει πρόωρο τέλος στις προσπάθειες της Κουμουνδούρου.

Με δεδομένο λοιπόν αυτό το σάστισμα που δημιουργήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί κάποιος πλέον να εξηγήσει και την παντελή έλλειψη της χαρμόσυνης και ελπιδοφόρας είδησης του εμβολίου από το πρωτοσέλιδο της Αυγής, της κομματικής εφημερίδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προφανώς και οι δημοσιογράφοι της συγκεκριμένης εφημερίδας είναι καθόλα άξιοι και ικανοί. Γι' αυτό και η συγκεκριμένη απουσία μόνο  μέσα από την μη αξιολόγηση της ως σημαντική είδηση μπορεί να δικαιολογηθεί.  Είναι προφανές ότι στον ΣΥΡΙΖΑ  πόνταραν πολιτικά στην πιθανότητα η περίοδος αβεβαιότητας και αποσταθεροποίησης εξαιτίας του ιού να κρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερο. Οχι ασφαλώς γιατί ο κ.Τσίπρας δεν επιθυμεί η ανθρωπότητα να βρει  λύση σε αυτόν τον γόρδιο δεσμό. Αλλά γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στην παγίδα της εύκολης αντιπολίτευσης και θέλησε  να εκμεταλλευθεί ζητήματα που δυσκολεύουν την όποια κυβέρνηση στη διαχείρισή τους, φλερτάροντας με την λογική του λαϊκισμού. Όπως φάνηκε από την πρώτη στιγμή που η χώρα μπήκε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, ο κ.Τσίπρας πόνταρε στο να πάρει μαζί του το κομμάτι της κοινωνίας που απολύτως φυσιολογικά και κουράστηκε και εξαντλήθηκε οικονομικά από τις συνέπειες του κορονοϊού. Με διαδοχικές επισκέψεις σε πόλεις που επλήγησαν περισσότερο αλλά και σε δομές που δοκιμάζονται, ο τέως πρωθυπουργός έστειλε το σήμα ότι επιδιώκει να εκφράσει την αγανάκτηση που ορισμένες φορές τείνει να μετατραπεί σε οργή.

Όλα αυτά όμως μοιάζουν να περνούν σε δεύτερο πλάνο, με την πληροφορία περί ύπαρξης ενός αποτελεσματικού εμβολίου. Εφόσον η είδηση αυτή επιβεβαιωθεί στην πράξη, το πλαίσιο αλλάζει και η ελπίδα επιστρέφει βάζοντας φρένο στα  όποια  σχέδια περί πολιτικής εκμετάλλευσης της γκρίνιας της κοινωνίας. Ολα άλλωστε είναι πιο εύκολα όταν γνωρίζεις ότι θα περάσουν γρήγορα. Κάτι που συμβαίνει και στην περίπτωση του κορονοϊού. Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως, η θετική είδηση δείχνει να λειτουργεί με τον αντίστροφο τρόπο, αναγκάζοντάς τον  να αναπροσαρμόσει την τακτική του τα επόμενα 24ωρα.






Δεν υπάρχουν σχόλια: