Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

Περί χολέρας και κορονοϊού

Θανάσης Μαυρίδης


Η χολέρα (γνωστή και ως Πτέρος ή Επιδημική χολέρα) είναι ένα νόσημα που προκαλείται από το βακτήριο Δονάκιο της χολέρας (Vibrio cholerae). Το 1854 η χολέρα σκότωσε στην Αθήνα και στον Πειραιά 3000 άτομα. Η εκκλησία πίστευε ότι η χολέρα ήταν συνέπεια της απομάκρυνσης του ανθρώπου από τον λόγο του Θεού και συνέστησε μετάνοιες, λιτανείες και προσευχές. Οποιαδήποτε ομοιότητα με σύγχρονα γεγονότα και πρόσωπα είναι συμπτωματική.

Τώρα πιστεύουν ότι δεν υπάρχει κορονοϊός ή ότι δεν κολλάει με την θεία μετάληψη. Τα αποτελέσματα θα τα δούμε σε λίγες μέρες. Όπως τα είδαμε και στην Θεσσαλονίκη αμέσως μετά την εορτή του Αγίου Δημητρίου. Η κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη από μία ολομέτωπη επίθεση της βλακείας! Και σε αυτές τις περιπτώσεις κερδίζει πάντα η βλακεία…

Η κυβέρνηση, η οποιαδήποτε κυβέρνηση, δεν θα μπορούσε να στείλει τις ειδικές δυνάμεις του στρατού για να επιβάλλει την τάξη. Θα μπορούσε όμως να στείλει στο σπίτι τους τις… επιστήμονες που έβγαιναν στα κανάλια για να μας πουν ότι δεν υπάρχει … κλινική μελέτη που να αποδεικνύει ότι κολλάει η θεία μετάληψη. Θα έπρεπε να είχε στείλει νωρίτερα το μήνυμα. Αλλά και τώρα δεν είναι αργά. Πρέπει να μπουν τα όρια.
Το αποτέλεσμα της χτεσινής ανταρσίας θα το μάθουμε σε μερικές μέρες. Οι άνθρωποι που γνωρίζουν δηλώνουν τρομαγμένοι για αυτό που μπορεί να συμβεί. Αν επιβεβαιωθούν οι δυσοίωνες προβλέψεις τους ξέρουμε ότι οι ίδιοι άνθρωποι που σήμερα ρίσκαραν την ζωή τους και τις ζωές των δικών τους ανθρώπων και ακολούθησαν τις οδηγίες των μουλάδων, θα ζητούν αύριο από την κυβέρνηση να κάνει «κάτι» για να «σώσει» την κατάσταση. Που δεν θα σώζεται.

Ο εμβολιασμός είναι λύση, αλλά όχι σε φάση έξαρσης. Είναι σαφές. Αν έχουμε μία νέα επιδείνωση της πανδημίας, όλα θα πάνε πίσω. Τα χρονοδιαγράμματα θα κινδυνεύσουν. Και η Οικονομία δεν έχει τα περιθώρια να δώσει άλλα επιδόματα μετά τον Απρίλιο. Ο Απρίλιος είναι το σημείο μηδέν για την Οικονομία. Και αν αποδειχτεί ότι η χτεσινή ημέρα ήταν το σημείο μηδέν για την νέα έξαρση του κορονοϊού, δεν θα μας γλιτώσει κάτι. Δεν υπάρχει Απρίλιος. Θα πάει στράφι όλη η προσπάθεια και η χώρα θα μπει σε μία σοβαρή δοκιμασία.

Η Εκκλησία έχει κάνει πάλι το «θαύμα» της. Έχει κάνει μεγαλύτερα στο παρελθόν. Η Πίστη σώζει, αλλά και πολλές φορές τυφλώνει. Εκείνο που σίγουρα είναι πρόβλημα είναι το ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο. Η νόμιμη κυβέρνηση; Μια καλά οργανωμένη μειοψηφία; Και εν τέλει, οι νόμοι ισχύουν για όλους ή όχι; Αυτός είναι ο γρίφος που πρέπει να λύσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Έτσι ή αλλιώς. Με ή χωρίς κορονοϊό. Σίγουρα με αφορμή την στάση της Εκκλησίας. Αλλά δεν αφορά μόνοι την Εκκλησία, αλλά την ευνομία.

Ωραία λόγια. Να είχαμε να λέγαμε. Δεν ξέρω αν υπάρχει ελληνική κυβέρνηση που θα τα βάλει με την Εκκλησία. Που θα αμφισβητήσει το «δικαίωμά» της να είναι κράτος εν κράτει. Διότι η Ελλάδα δεν είναι μία οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα. Και δεν είναι μόνο η Εκκλησία που αμφισβητεί την δυτική και φιλελεύθερη ταυτότητα της χώρας. Είναι οι πέντε οι οικογένειες, είναι οι συνδικαλιστές, είναι το ΚΚΕ, είναι οι οργανωμένες παρέες. Θα τολμήσουν;

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@liberal.gr







Δεν υπάρχουν σχόλια: