Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

Κυρ. Μητσοτάκης: Περισσότερη ελευθερία, σημαίνει περισσότερο υπευθυνότητα


«Δεν μιλάμε για άνοιγμα, αυτό που κάνουμε είναι αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων μέσα από ένα νέο μείγμα μέτρων», είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός από το Βήμα της Βουλής στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή.


Αδικαιολόγητοι πλέον οι συνωστισμοί
, τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι από την στιγμή που επιτρέπονται πλέον οι διαδημοτικές μετακινήσεις δεν πρέπει να δούμε φαινόμενα συνωστισμού. Αν αυτό συμβεί, δεν απέκλεισε να επανέλθουν οι περιορισμοί. «Περισσότερη ελευθερία, σημαίνει περισσότερο υπευθυνότητα», υπογράμμισε.

Σχετικά με τα σχολεία, είπε ότι ανάλογα με την πορεία της επόμενης εβδομάδας η κυβέρνηση θα εξετάσει το άνοιγμα των Λυκείων, χαρακτήρισε ως αντίβαρα ελευθερίας την απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων και του λιανεμπορίου, αλλά και τόνισε ότι δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες, κάνοντας ειδική μνεία στην ανάγκη επίδειξης περισσότερης υπευθυνότητας από όλους, αλλά και στις συνεχιζόμενες πορείες.

«Δεν ήταν μόνο οι πάνω από 700 τόσες διαδηλώσεις το ρίσκο των οποίων κάποιος δέχθηκε, ήταν και οι καθημερινές απλές παραβάσεις, από μικρές συναντήσεις έως συναθροίσεις σε σπίτι. Όσο πιο μαζικό γίνεται το φαινόμενο, τόσο δυσκολότερος γίνεται ο έλεγχός τους. Δεν είναι κουρασμένοι μόνο οι πολίτες, αλλά και οι μηχανισμοί ελέγχου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι μπαίνουμε στην πιο δύσκολη φάση και ότι αυτοκυριαρχία από το φόβο του 2020 κινδυνεύει να μετατραπεί σε απειθαρχία το 2021.

Χαρακτηριστική της πρόθεσης του να μην στείλει μήνυμα εφησυχασμού ήταν οι αναφορές του ότι τα προβλήματα παραμένουν, οι νέες μεταλλάξεις είναι 40-60% πιο μεταδοτικές από την αρχική εκδοχή του ιού και οι περιορισμοί έχουν μεγεθύνει την πίεση στους πολίτες. «Έχουμε όμως σύμμαχο ένα καλύτερο καιρό, αλλά και τα εμβόλια», όπως είπε, προσθέτοντας ότι μόνο μέσα στον Απρίλιο η χώρα θα έχει παραλάβει 1,5 εκατομμύρια δόσεις, τον Μάιο και τον Ιούνιο ακόμη περισσότερα.
«Στόχος είναι έως τα τέλη Μαΐου να έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση όλοι οι άνω των 60 ετών, το σύνολο των ευπαθών συμπολιτών μας, τόσο η πρώτη, όσο και η δεύτερη κατηγορία, έτσι ώστε ως το Πάσχα να έχει σηκωθεί ένα πρώτο τείχος ανοσίας και έως τα τέλη Μαΐου να έχει αρχίσει ο εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού»
, τόνισε ο πρωθυπουργός. Και προσέθεσε ότι αν η ΕΕ καταφέρει να μας προμηθεύσει με περισσότερα εμβόλια, τότε θα αυξήσουμε και τους εμβολιασμούς.

Κριτική στην ΕΕ

Έκανε επίσης ειδική μνεία στην στάση της ΕΕ όσον αφορά την διαχείριση του προγράμματος προμήθειας και διάθεσης εμβολιασμών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ευρώπη δεν μας τα είπε όλα καλά». Από την μια πέτυχε στην αλληλεγγύη με την από κοινού αγορά των εμβολίων στα μέλη της και την διάθεσή τους χωρίς να ξεχωρίζει πλούσιες από φτωχές χώρες, όπως είπε, από την άλλη ωστόσο απέτυχε στην έγκαιρη προμήθεια και την τροφοδοσία των κρατών μελών. «Σαν αποτέλεσμα όλοι σήμερα αναγνωρίζουν ότι η πορεία των εμβολιασμών είναι απελπιστικά αργή, η Ελλάδα αν είχε διπλάσια εμβόλια θα έκανε διπλάσιους εμβολιασμούς, αν είχε τριπλάσια θα έκανε τριπλάσιους, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα διεθνή στατιστικά

«Είμαστε η πρώτη χώρα που επιστρατεύει μαζικά τα self test» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ απαντώντας στην καταστροφολογία της αντιπολίτευσης για τη διαχείριση από την κυβέρνηση της πορείας της πανδημίας, επικαλέστηκε τα πιο τελευταία διεθνή στοιχεία και συγκεκριμένα αυτά του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα είναι στην 23η θέση σε απώλειες ανθρώπων ανά εκατομμύριο. «Εάν ήμασταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα είχαμε χάσει ακόμα 8.000 ανθρώπους, μία κωμόπολη» υπογράμμισε.

Τα διεθνή στοιχεία επίσης δείχνουν ότι «είμαστε στην 5η θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ που έχουν εμβολιάσει ανθρώπους και με τις δύο δόσεις» αλλά και ότι «στον δείκτη της πρόσθετης θνησιμότητας η χώρα μας έχει από τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη, με 6,6% βάσει μίας γαλλικής μελέτης».

«Η διαχείριση της πανδημίας είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες ένα είναι το συμπέρασμα. Η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα σε σχέση με χώρες που είχαν καλύτερα συστήματα υγείας. Η εικόνα καταστροφής που προβάλλει συστηματικά η αντιπολίτευση είναι ένα ψέμα», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ωστόσο ότι προφανώς και κανείς δεν πανηγυρίζει.

Η κατάσταση στην Αττική

Αναφορικά με την κατάσταση στην Αττική, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αναλογία εισιτηρίων-εξιτηρίων στα νοσοκομεία που δείχνει να βελτιώνεται σταδιακά, για να σημειώσει πως οι περιορισμοί μεγέθυναν την πίεση στους πολίτες που σταδιακά άρχιζαν να ξεστρατίζουν και πως χρειάζεται ειλικρινής ανάλυση της πραγματικότητας. «Είμαι σίγουρος πως φτάνουμε στο τέλος της νύχτας, αλλά πρέπει να φτάσουμε στο Πάσχα πιο ασφαλείς και στο καλοκαίρι πιο ελεύθεροι», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ως προς τη συνολική στήριξη της κυβέρνησης στην Οικονομία από την αρχή της πανδημίας επισήμανε ότι διατέθηκαν 40 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ θα υπάρξει και περαιτέρω ενίσχυση του κλάδου της εστίασης με κεφάλαια 330 εκατομμύρια ευρώ για να μπορέσουν οι εστιάτορες να επανεκκινήσουν τις επιχειρήσεις τους.







Δεν υπάρχουν σχόλια: