Πέμπτη 13 Μαΐου 2021

Τουρκία και Χαμάς


Τον περασμένο Φεβρουάριο, αποκαλύφθηκε και εξουδετερώθηκε δίκτυο μεταφοράς χρημάτων από την Τουρκία προ την ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς. Βρέθηκαν μέσα σε κοντέινερ τουρκικών εμπορικών εταιρειών πολλές χιλιάδες δολάρια, όπως ανέφεραν ισραηλινές πηγές, ενώ τα χρήματα προορίζνταν για μέλη της Χαμάς που δρουν εντός της ισραηλινής επικράτειας.

Το 2020 η Τουρκία είχε δώσει διαβατήρια σε 12 μέλη της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη. Το Ισραήλ έχει αποδείξεις ότι η Τουρκία χορήγησε διαβατήρια και ταυτότητες σε μέλη της Χαμάς, της παλαιστινιακής οργάνωσης που ελέγχει τη Γάζα και θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι τότε είχε συναντηθεί ο ίδιος ο Ερντογάν με την ηγεσία της Χαμάς, προκαλώντας την οργή κι αυτού ακόμα του Τραμπ.

Και για να έρθουμε στο σήμερα ο Ερντογάν, με αφορμή τη νέα σύγκρουση Ισραήλ – Παλαιστινίων εξτρεμιστών, έκανε λόγο για ισραηλινή «τρομοκρατία» στην Ιερουσαλήμ, μετά τις νέες βίαιες ταραχές που σημειώθηκαν σήμερα στην Πλατεία των Τεμενών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν εκατοντάδες άνθρωποι.
Σε ξεχωριστές τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον αρχηγό της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, ο Τούρκος πρόεδρος καταδίκασε τις επιθέσεις που «πλήττουν τη συνείδηση όλης της ανθρωπότητας, όχι μόνο των μουσουλμάνων, καθώς και τις διώξεις σε βάρος των Παλαιστίνιων». Η Τουρκία θα κάνει τα πάντα για να κινητοποιήσει όλον τον κόσμο, ιδίως τον ισλαμικό κόσμο, για να σταματήσει «την ισραηλινή τρομοκρατία και την κατοχή», πρόσθεσε. Θα συνεχίσει επίσης να στηρίζει τον παλαιστινιακό αγώνα, θα σταθεί στο πλευρό των «Παλαιστίνιων αδελφών» και «θα προστατεύσει την τιμή της Ιερουσαλήμ».

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν κάλεσε το Ισραήλ «να σταματήσει να επιτίθεται στους Παλαιστίνιους της Ιερουσαλήμ και να εμποδίσει τους κατακτητές και τους εποίκους να μπαίνουν στο ιερό Τέμενος» του Αλ Άκσα.«Ο κόσμος πρέπει να δράσει για να μπει τέλος σε αυτήν την ατέρμονη ισραηλινή επιθετικότητα εναντίον άοπλων πολιτών στην ίδια τους τη γη», πρόσθεσε, σε ανάρτησή του στο Twitter.

“Το Ισραήλ-κράτος τρομοκράτης και εισβολέας κάνει την χειρότερη του επίθεση προς το Μεστζίτ Ακσά. Με απόλυτη βαρβαρότητα και φρίκη προσπαθούν να καταλάβουν το τέμενος Μετσζίτ Ακσά. Στο Μεστζίτ Ακσά, έξαλλα τέρατα με άγριο τρόπο προσπαθούν να επιτεθούν και να δολοφονήσουν αθώους μουσουλμάνους. Μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου, απέναντι στην ιστορία, στους αθώους και στον παλαιστινιακό λαό γίνεται μία μεγάλη γενοκτονία.

“Αναθεματίζω έντονα και καταγγέλλω αυτά τα κοπάδια υαινών που στερούνται ηθικής, συνείδησης και δεν υπολογίζουν το διεθνές δίκαιο, όπως και τις άγριες επιθέσεις τους. Το ανάθεμα του Αλλάχ των αγγέλων και όλων των ανθρώπων να είναι πάνω στους τυράννους τους προδότες και τους εισβολείς. Θα το μετανιώσετε. Μέσα στο χάος και την αναρχία που προκαλέσατε θα χαθείτε. Η φωτιά της τρομοκρατίας που ανάψετε θα γίνει η κόλαση σας”, δήλωνε ο αρχιμουφτής του Ερντογάν Αλή Ερμπάς…

“Η Ιερουσαλήμ είναι ο πρώτος πόνος στα μάτια μας, η πρώτη μας αγάπη η πρώτη μας κατεύθυνση, η αιώνια μας κληρονομιά και παρακαταθήκη, η περηφάνια της πίστης μας. Όπως δεν υποχωρούμε από το Κασγκάρ, όπως δεν αλλάζουμε γνώμη για το Κιρκούκ, κατά τον ίδιο τρόπο δεν αλλάζουμε γνώμη και για την Ιερουσαλήμ. Δεν την αφήνουμε αιχμάλωτη στις σιωνιστικές συνωμοσίες”, δήλωνε από την πλευρά του ο “γκρίζος λύκος”, σύμμαχος του Ερντογάν, Μπαχτσελί.

Η Ιερουσαλήμ είναι δική μας…

Η Τουρκία από το 2010 που διέρρηξε τις σχέσεις της με το Ισραήλ στηρίζει ανοικτά τη Χαμάς. Το χρήμα είναι πολύ και δεν αφορά μόνο τη Χαμάς, αλλά μέσω “μουσουλμανικών” (βλέπε τουρκικών) οργανώσεων και ΜΚΟ, ρέει προς τους Παλαιστίνιους στην Ιερουσαλήμ. Άλλωστε η τουρκική υποστήριξη προς τη Χαμάς είναι το βασικό αγκάθι προς την επαναπροσέγγιση Ιερουσαλήμ και Άγκυρας.

Ο Ερντογάν είναι πολύ πιθανό να είναι ο ηθικός αυτουργός των γεγονότων στην Ιερουσαλήμ. Αφού δεν απέδωσε η πολιτική τους της επαναπροσέγγισης, θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι μια επίδειξη δύναμης κατά του Ισραήλ και η εκ νέου εμφάνισή του ως “χαλίφη” του Ισλάμ, τον βολεύει και πολιτική, εντός Τουρκίας, όπου τα εκλογικά του ποσοστά καταρρέουν.

Ο Ερντογάν έχει κάθε λόγο να χαίρεται από τη νέα σύγκρουση Ισραήλ-εξτρεμιστών Παλαιστινίων, καθώς έτσι το Ισραήλ απασχολείται με τα δικά του και μένει, εκτός κάδρου στη Μεσόγειο, ενώ μπορεί, κατά τη λογική Ερντογάν, ότι το συμφέρον του επιβάλει την επαναπροσέγγιση με την Τουρκία για να κερδίσει κομμάτι ησυχίας με τους Παλαιστίνιους…

Βρώμικο; Μα για τον Ερντογάν μιλάμε, όχι για καμιά περιστερά! Κάθε ρουκέτα που πέφτει στο Ισραήλ, κάθε πέτρα, κάθε δήλωση για το “ιερό” Αλ Ακσά – λες κι ο ναός δεν είναι ιερός για τους Εβραίους ή οι εκκλησίες της Ιερουσαλήμ για τους χριστιανούς – προσφέρει πόντους ισχύος στον εξασθενισμένο χαλίφη Ερντογάν.

defence-point.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια: