Σάββατο 19 Ιουνίου 2021

Ρωσικές μυστικές υπηρεσίες: Η παγκόσμια δράση τους και ο συναγερμός στη Δύση…


Οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών θεωρείται ότι έχουν αναπτύξει πιο ενεργό δράση τώρα απ’ ότι «κατά την εποχή του Ψυχρού Πολέμου», δήλωσε ο επικεφαλής της BfV (γερμανική υπηρεσία πληροφοριών) σε σχόλια που δημοσίευσε η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag. Ο επικεφαλής της BfV Thomas Haldenwang είπε ότι το Κρεμλίνο έχει «πολύ περίπλοκο ενδιαφέρον πληροφοριών για τη Γερμανία σε σχεδόν όλους τους τομείς πολιτικής».

Του ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΤΣΙΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΗΓΗ: SLpress

«Αναγνωρίζουμε ότι η Ρωσία έχει αυξήσει σημαντικά τη δραστηριότητά της… Μέχρι στιγμής, γνωρίζουμε μόνο το επίπεδο που έχουμε επιτύχει εν τω μεταξύ από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου». Ο Haldenwang είπε ότι η Ρωσία χρησιμοποιούσε πράκτορες για να «αποκτήσει επαφές στο περιβάλλον των πολιτικών που λαμβάνουν αποφάσεις…

Οι μέθοδοι της Μόσχας γίνονται πιο δύσκολες και τα μέσα είναι πιο βάναυσα», πρόσθεσε, επικαλούμενος τη δολοφονία ενός Γεωργιανού στο Βερολίνο το 2019, για το οποίο οι Γερμανοί έχουν κατηγορήσει τους Ρώσους. Αυτό που δεν είπε ο Γερμανός αξιωματούχος είναι ότι η ρωσική υπηρεσία που πραγματοποιεί αυτές της αποστολές είναι η υπηρεσία πληροφοριών των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων GRU.

Η γενεαλογία της KGB ξεκινά με την Έκτακτη Επιτροπή Πασών των Ρωσιών, ή αλλιώς “Τσεκά”, τη μυστική αστυνομία που ιδρύθηκε από τους Μπολσεβίκους το 1917 υπό την ηγεσία του Φέλιξ Ντζερζίνσκι, ενός Πολωνού αριστοκράτη που έγινε κομμουνιστής.

Το 1922 η “Τσεκά” αναδιοργανώθηκε ως GPU (Κρατική Πολιτική Διοίκηση) και το 1934 μετονομάστηκε σε NKVD (Λαϊκή Επιτροπή Εσωτερικών). Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έγιναν περαιτέρω αναδιοργανώσεις, εκ των οποίων ξεπήδησε το MGB (Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας).

Η τελική αναδιοργάνωση των σοβιετικών υπηρεσιών πληροφοριών έγινε όταν δημιουργήθηκε η KGB το 1954. Συνήθως πιστεύεται ότι η KGB κυριάρχησε σε ολόκληρο το σοβιετικό σύστημα πληροφοριών.

Ορισμένοι δυτικοί αναλυτές θεωρούσαν ότι ο διευθυντής της ήταν άτομο τεράστιας πολιτικής δύναμης. Ο Γιούρι Αντρόποφ, που ηγήθηκε της υπηρεσίας για 15 χρόνια, έγινε ηγέτης του Σοβιετικού Κομμουνιστικού Κόμματος το 1982, υπηρετώντας μέχρι το θάνατό του το 1984.

Η ανάδυση της GRU

Η πιο σημαντική από τις άλλες υπηρεσίες πληροφοριών που υπήρχαν στη Σοβιετική Ένωση ήταν η GRU (γενική διεύθυνση πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου), η οποία ασχολήθηκε κυρίως με στρατιωτικές πληροφορίες.

Παρά τις περιστασιακές ενδείξεις ανταγωνισμού και σύγκρουσης μεταξύ της GRU και της KGB, η τελευταία κυριαρχούσε. Η KGB διέπονταν από στρατιωτικούς κανονισμούς. 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ









Δεν υπάρχουν σχόλια: