Τρίτη 1 Ιουνίου 2021

Εξωτερική Πολιτική Τραμπ: Από την παρακμή στην κατάρρευση


Γράφει ο Βαγγέλης Αντωνιάδης

Με την θύελλα να έχει κοπάσει, ήρθε η στιγμή του απολογισμού. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απαραίτητο να εκτιμήσουν το κόστος που προκάλεσε στην εξωτερική τους πολιτική η διακυβέρνηση Τραμπ και να αποκαταστήσουν τις χαοτικές καταστάσεις που αυτή προκάλεσε.

Αναμφίβολα ο γελοίος και συνάμα αναχρονιστικός απομονωτισμός συνδυάστηκε με μία απόπειρα διάλυσης των ομοσπονδιακών θεσμών που λειτουργούσαν ενοποιητικά για τις Ηνωμένες Πολιτείες δημιουργώντας ένα τεράστιο γεωπολιτικό κενό και πολλά μικρότερα αλλά άμεσα ή έμμεσα συνδεμένα μεταξύ τους κενά ασφαλείας που έσπευσαν να καλύψουν τζιχαντιστές τρομοκράτες και αναθεωρητικές δυνάμεις όπως η Κίνα και το γεωπολιτικό τρίγωνο Ρωσίας-Ιράν-Τουρκίας.Ήδη από τα πρώτα στάδια της η Διακυβέρνηση Μπάιντεν είναι υποχρεωμένη να διερευνήσει ευρύτερες καταστάσεις σε έναν κατακερματισμένο γεωπολιτικά κόσμο, αλλά και τις προθέσεις των μεγάλων διεθνών παιχτών απέναντι στην Ουάσιγκτον.

Ταυτόχρονα το θεσμικό πλέγμα διαμόρφωσης εξωτερικής πολιτικής, αμυντικής και πολιτικής ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών είναι απαραίτητο να ιχνηλατήσει τους δυνητικούς κινδύνους και τις ενδεδειγμένες πολιτικές που πρόκειται να αναχαιτίσουν αυτούς τους κινδύνους. Αλλά και να διερευνήσει τις βαθιές διαιρέσεις και ετερότητες που υπάρχουν στο εσωτερικό των ΗΠΑ και οξύνθηκαν στην διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ, αλλά και τους τρόπους για να τις υπερκεράσουν οι Αμερικάνοι καθώς είναι σαφές πως η διεθνοπολιτική ισχύς και η εμβέλεια των κρατών περνάει και από εσωτερικές διεργασίες.

Ενώ το σχεδόν υπαρξιακό ερώτημα της εποχής είναι. Αν η παγκόσμια ιστορία έχει αλλάξει οριστικά σελίδα και αν η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα μπορέσει να εντοπίσει και να ακολουθήσει τις εξελίξεις.

Στην ουσία η αμερικανική πολιτική του Δημοκρατικού παρεμβατισμού εγκαινιάστηκε και συνάμα θεμελιώθηκε με την έκρηξη του πρώτου παγκοσμίου πολέμου από Αμερικάνους που πίστευαν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η αναδυόμενη δύναμη εκείνης της όχι και τόσο μακρινής εποχής και η αργότερα υπερδύναμη όφειλαν να αναλάβουν μεγαλύτερες ευθύνες στο διεθνές περιβάλλον.

Στις μέρες μας οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν ούτε να αποχωρήσουν αλλά και ούτε και να κρυφτούν από τον υπόλοιπο πλανήτη, Αντίθετα είναι απαραίτητο να εμπλακούν στις διεθνείς εξελίξεις με μεθόδους έξυπνες και συνάμα δομικές.

Η επιτυχία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής οφείλεται στο ότι επί έναν ολόκληρο αιώνα δεν ξεστράτισε από το μονοπάτι του δημοκρατικού παρεμβατισμού και αυτονόητα τα γεγονότα της περιόδου Τραμπ δεν πρέπει να επαναληφθούν.







Δεν υπάρχουν σχόλια: