Τρίτη 28 Ιουλίου 2009
Συναγερμός σε Πυροσβεστική αλλά και ΕΥΠ
Σε ζήτημα υψίστης προτεραιότητας για το υπουργείο Εσωτερικών και κατ’ επέκταση την κυβέρνηση αναδεικνύεται η αντιμετώπιση των πυρκαγιών, με το λιγότερο δυνατόν κόστος στο δασικό κεφάλαιο, καθώς η αντιπυρική περίοδος εισήλθε στη δυσκολότερη φάση της. Ουδείς άλλωστε στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη εφησυχάζει όσο το σενάριο του εκλογικού αιφνιδιασμού παραμένει ανοικτό.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις όλης της χώρας παραμένουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε κατάσταση συναγερμού, λόγω της έντασης του φαινομένου, ενώ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ανέβασε από τα μέσα της εβδομάδας τον δείκτη επικινδυνότητας στο επίπεδο του «πορτοκαλί» συναγερμού, προειδοποιώντας για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς σε δεκάδες περιοχές της επικράτειας...
Μηνύματα εγρήγορσης
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας («πρέπει να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση», δήλωσε ο κ. Καραμανλής απευθυνόμενος στους πιλότους των πυροσβεστικών αεροσκαφών) και η έκτακτη σύσκεψη των συναρμόδιων φορέων αργά το βράδυ της Τετάρτης ερμηνεύονται ως μηνύματα εγρήγορσης και επιφυλακής του κρατικού μηχανισμού. «Το ζητούμενο είναι να μην υπάρξει εφησυχασμός», φέρεται να δήλωσε σε συνομιλητές του ο αναπληρωτής υπουργός κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, διπλασιασμός περιπολιών, απαγόρευση κυκλοφορίας σε δασικές περιοχές μετά τη δύση του ηλίου και άμεση ενεργοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως συνέβη και στη διάρκεια της περσινής αντιπυρικής περιόδου.
Παρούσα, σε περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο, δηλώνει και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, όπως και στη διάρκεια του εφιαλτικού 2007. Αλλωστε, ο σημερινός διοικητής της υπηρεσίας, Δημ. Παπαγγελόπουλος ήταν εκείνος που ανέλαβε να διερευνήσει εάν και κατά πόσον οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Πελοπόνησσο και την Εύβοια ήταν αποτέλεσμα οργανωμένου σχεδίου εμπρηστών. Σήμερα, στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών διευκρίνισαν στην «Κ» ότι «αρμοδιότητα της υπηρεσίας είναι να παρεμβαίνει όπου υπάρχουν ενδείξεις εμπρησμού και απειλείται η ασφάλεια των πολιτών».
Στο θέμα αναφέρθηκε εμμέσως πλην σαφώς και ο κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης τονίζοντας ότι «προχθές στη Ζάκυνθο είχαμε οκτώ φωτιές μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Ενεργοποιούνται όλες οι δυνάμεις προκειμένου να εντοπίσουμε πιθανούς εμπρηστές». Αντίστοιχες καταγγελίες - ενδείξεις συνόδευσαν και τη δεύτερη, σε διάστημα ενός μηνός, πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Ανω Γλυφάδα, στην περιοχή της Αιξωνής, στα λιγοστά στρέμματα δάσους που έχουν απομείνει εκεί. Μιλώντας στην «Κ» ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Γλυφάδας κ. Κ. Ρωμανός τόνισε ότι οι πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε έκταση 300 στρεμμάτων πρασίνου που έχει απομείνει εκτός σχεδίου πόλεως και διεκδικείται από συνεταιρισμούς.
Μετά τον καύσωνα
Οπως πάντως αποτυπώνεται στα στατιστικά στοιχεία της Πυροσβεστικής ο αριθμός των συμβάντων είναι σημαντικά χαμηλότερος σε σχέση με πέρυσι, ενώ ανώτατοι αξιωματικοί του Σώματος διευκρινίζουν ότι λόγω των υψηλών ποσοστών υγρασίας που υπήρχαν μέχρι πρότινος η εξάπλωση των πυρκαγιών ήταν πιο αργή. Στην Αττική ενδεικτικά, καταγράφηκαν τον Ιούνιο 1.236 πυρκαγιές έναντι 1.400 το 2008, ενώ έως τις 18 Ιουλίου οι πυρκαγιές δεν ξεπερνούσαν τις 842 έναντι 1.220 πέρυσι. Οι ίδιες πάντως πηγές διευκρινίζουν ότι το «πλεονέκτημα» που δημιούργησαν οι βροχοπτώσεις στη διάρκεια του καλοκαιριού εξαφανίστηκε μετά το κύμα καύσωνα. Οι μεγάλες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη διάρκεια της εβδομάδας σε Θήβα, Λιβαδειά, Μανδράκι Ευβοίας, Ιεράπετρα, το δάσος της Στροφυλιάς στα σύνορα Αχαΐας - Ηλείας επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές.
ΠΗΓΗ
iwnasdragoumis.blogspot.com
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου