Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Παπαθανασίου - Κουμουτσάκος: Η κυβέρνηση φουσκώνει εσκεμμένα το έλλειμμα

Τα δυσάρεστα μηνύματα των Βρυξελλών για το έλλειμμα -που θα κλείσει στο 12,5% το 2009-, προκάλεσαν την αντίδραση του τέως υπουργού Οικονομίας Γ.Παπαθανασίου, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «φουσκώνει» εσκεμμένα το έλλειμμα φέτος, προκειμένου το 2010 να εμφανιστεί ότι κατάφερε να το μειώσει σημαντικά. Σε έντονο ύφος απάντησε ο Ν.Σηφουνάκης.

Ο Γιάννης Παπαθανασίου μίλησε το πρωί της Τετάρτης στο Mega και προσπαθώντας να υπερασπιστεί την πολιτική που είχε προωθήσει επί υπουργίας του, τόνισε: «Αφού η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει κανένα από τα δυσάρεστα, αλλά αναγκαία, μέτρα που είχαμε πάρει, το έλλειμμα θα φθάσει πάνω από το 8%. Είχαμε προειδοποιήσει ότι αυτό θα συμβεί αν δεν εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα».

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν εφαρμόζει αυτά τα μέτρα, αλλά παράλληλα αποφασίζει «πέραν κάθε λογικής» να αποπληρώσει όλα τα χρέη του δημοσίου, κάτι που είναι επόμενο να επιβαρύνει το έλλειμμα, υπογράμμισε ο Γ.Παπαθανασίου. «Η κυβέρνηση αδιαφορεί για το έλλειμμα. Θέλει να το φουσκώσει για να πει ότι ‘φταίει η ΝΔ’ και του χρόνου να πει: ‘κοίτα πως το έριξα’» επισήμανε.

«Έχοντας μειωμένα έσοδα και με στόχο τη μείωση του ελλείμματος δεν μπορεί να προχωρήσει σε πληρωμές, όπως οι επιστροφές φόρου και άλλες δαπάνες του Δημοσίου. Οι πληρωμές να γίνουν αργότερα. Η κυβέρνηση θα πρέπει τώρα να μαζέψει φόρους και να διορίσει γενικούς γραμματείς, που ακόμη δεν έχει διορίσει. Η κυβέρνηση δεν δίνει μάχη για να μαζέψει χρήματα και για να πληρώσει θα δανειστεί» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Γ.Παπαθανασίου.

Επιπλέον, ο τέως υπουργός Οικονομίας έστρεψε τα «βέλη» του προς την διάδοχό του Λούκα Κατσέλη, σχετικά με τη φορολόγηση των σκαφών αναψυχής, αναρωτώμενος γιατί δεν θα επιβάλει το φόρο στους ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής...

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Γ. Κουμουτσάκος, έκανε την εξής δήλωση:

 Προεκλογικά, επιβεβαίωναν την κατηγορηματική δήλωση του κ. Αλμούνια ότι ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου είχε πλήρη εικόνα για την κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας. Τα δεδομένα τα γνώριζαν άλλωστε και από τις συναντήσεις τους με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

 Παρόλα αυτά, επέμειναν στην καλλιέργεια απατηλών, ανεκπλήρωτων υποσχέσεων των πάντων στους πάντες. Εγκλωβίζονται έτσι, βήμα-βήμα, στα όσα ανεδαφικά διακήρυτταν πριν από τις εκλογές.

 Τώρα, αντιμέτωπη με την πραγματικότητα και τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Κυβέρνηση καλείται να λάβει δύσκολες αποφάσεις.

 Καλείται δηλαδή ή να υιοθετήσει μια σοβαρή και στιβαρή δημοσιονομική πολιτική, στη λογική εκείνης που με ειλικρίνεια και πολιτικό θάρρος εμείς παρουσιάσαμε, ή να συνεχίσει στο δρόμο της λαϊκίστικης προεκλογικής της πρότασης.

 Για να ξεφύγουν από το αδιέξοδο αυτό, φουσκώνουν εσκεμμένα το έλλειμμα σε 12,5%, ακυρώνοντας την ίδια ώρα δικά μας μέτρα, μεταφέροντας για την επόμενη χρονιά έσοδα που θα εισπράττονταν φέτος και προγραμματίζοντας δαπάνες μέχρι το τέλος του έτους, οι οποίες θα μπορούσαν να γίνουν -σε σταθερότερο περιβάλλον- το 2010.

 Η Νέα Δημοκρατία με συνέπεια και σοβαρότητα θα κάνει, ως αξιωματική αντιπολίτευση, ό,τι περνάει από το χέρι της, προκειμένου τα αντιφατικά και μετέωρα αυτά βήματα της Κυβέρνησης να μην εξελιχθούν τελικά σε μοιραία βήματα για την Ελληνική οικονομία».



Πρώην υπουργοί της ΝΔ καταγγέλλουν ότι η νέα κυβέρνηση «φουσκώνει» τεχνητά το φετινό έλλειμμα, για να εμφανίσει μεγάλη μείωση το 2010.

antinews

Δεν υπάρχουν σχόλια: