Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Eλληνογαλλική αεροναυτική συνεκπαίδευση: Rafale F3 και Charles De Gaulle στο Αιγαίο

Στα πλαίσια της διμερούς αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας, από 1 έως και 8 Δεκεμβρίου 2009 θα πραγματοποιηθεί συνεκπαίδευση μεταξύ του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού και του Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Οι ναυτικές και αεροναυτικές δραστηριότητες θα διεξαχθούν στη θαλάσσια περιοχή νότια της Πελοποννήσου, στο Αιγαίο και στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης.
Από ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχουν δύο φρεγάτες, πέντε πυραυλάκατοι, πέντε κανονιοφόροι και δύο Πλοία Γενικής Υποστήριξης από το Πολεμικό Ναυτικό ενώ από την Πολεμική Αεροπορία μεγάλος αριθμός μαχητικών αεροσκαφών, μονάδες Radar καθώς και ελικόπτερα Super Puma και προσωπικό της 31ης Μοίρας Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης για αποστολές CSAR.

Από πλευράς του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού θα συμμετέχει το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle, τα αντιτορπιλικά Cassard (D-614) και Jean-Bart (D-615), η φρεγάτα Aconit (F-713), οι ανθυποβρυχιακές κορβέτες Commandant Bouan
(F-797) και Commandant Ducuing (F-795), ένα υποβρύχιο και το πετρελαιοφόρο ανεφοδιασμού Meuse (A-607), που αποτελούν την Ομάδα Μάχης...
Το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle αναμένεται να αγκυροβολήσει στον κόλπο του Φαλήρου στις 3 Δεκεμβρίου και καταπλεύσει στη Σούδα της Κρήτης από 4 έως 8 Δεκεμβρίου, έχοντας ολοκληρώσει μια περίοδο συντήρησης αρκετών μηνών. Υπενθυμίζεται ότι στη δύναμη του γαλλικού αεροπλανοφόρου περιλαμβάνονται μαχητικά αεροσκάφη Rafale F3 και Super Etendard, ιπτάμενα ραντάρ Ε-2C Hawkeye και ελικόπτερα SA365 Dauphin.

Οι άριστες σχέσεις Αθήνας-Παρισιού έχουν οδηγήσει στην τακτική συνεκπαίδευση μεταξύ των ΕΔ των δύο χωρών ενώ συχνή είναι η παρουσία γαλλικών Rafale στις ελληνικές αεροπορικές βάσεις, πραγματοποιώντας ασκήσεις με ελληνικά μαχητικά:

- το 2006 τέσσερα Rafale F1 της Μοίρας 12 Flottile του Charles De Gaulle πραγματοποίησαν ασκήσεις με ελληνικά F-4E AUP Phantom.
- το 2007 αντίστοιχη άσκηση πραγματοποιήθηκε με Rafale και ελληνικά F-16 Block52+.
- το Φεβρουαρίο 2008 τέσσερα μαχητικά Rafale F2 της Μοίρας 1/7 Provence με προορισμό το Αφγανιστάν, συνεκπαιδεύτηκαν με ελληνικά Mirage-2000 στην αεροπορική βάση Τανάγρας.
- τον Απριλίο 2008, τρία μονοθέσια Rafale C, προερχόμενα από το Κανταχάρ του Αφγανιστάν στάθμευσαν στην αεροπορική βάση της Σούδας, στα πλαίσια της πτήσης της επιστροφής τους προς τη Γαλλία. Πραγματοποιήθηκαν ασκήσεις με ελληνικά F-16 Block30/50/52+ ("Αegean Gust 2008").
- τον Αυγούστο 2008 πραγματοποιήθηκαν δοκιμές διαλειτουργικότητας ΑΣΕΠΕ EΜΒ-145 Erieye με γαλλικό Rafale.
- τον Ιουνίο 2009 τέσσερα διθέσια μαχητικά Rafale B προερχόμενα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση Τανάγρας, δίνοντας εκ νέου την ευκαιρία για ανταλλαγή χειριστών και εμπειριών.
Τακτική είναι και η συνεργασία στο πλαίσιο ανταλλαγής Μοιρών (Squadron Exchange), συμμετοχή της ΠΑ σε γαλλικές ή διεθνείς ασκήσεις επί γαλλικού εδάφους καθώς και συνεργασία σε θέματα εκπαιδεύσεως στην αεροπορική βάση Καλαμάτας.

Πηγή: strategy-geopolitics

Δεν υπάρχουν σχόλια: