Η κατάσταση στη θάλασσα με την παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων να αποτελεί το δεύτερο μηχανισμό πίεσης της Άγκυρας προς την Ελλάδα για την επαναδιαπραγμάτευση του status quo του Αιγαίου στο σύνολο του. Δυστυχώς για μεγάλο χρονικό διάστημα η προσοχή των ΜΜΕ δεν είχε στραφεί προς αυτό το εξίσου σημαντικού θέμα. Από το 2009 το ΓΕΕΘΑ ξεκίνησε τη δημοσίευση των πληροφοριών όσον αγορά την παραβίαση των Χωρικών Υδάτων της Ελλάδας από πλοία του τουρκικού Ναυτικού και της τουρκικής Ακτοφυλακής.
Με βάση λοιπόν αυτά τα στοιχεία αντιλαμβάνεται κανείς ότι το 2009 οι Τούρκοι πραγματικά αλώνιζαν στο Αιγαίο με εξαίρεση τους μήνες Φεβρουάριο Μάρτιο και Απρίλιο. Αυτό όμως που τραβά αμέσως την προσοχή του αναγνώστη του παρακάτω πίνακα είναι η ραγδαία αύξηση των παραβιάσεων που έχουμε τον μήνα Δεκέμβριο, όταν δηλαδή ήρθε στην επιφάνεια η αληθινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Ο τριπλασιασμός των παραβιάσεων τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον Νοέμβριο είναι εντυπωσιακός και είναι η πρώτη φορά μέσα στο 2009 που οι παραβιάσεις ξεπερνάνε τις 12 όταν τον Ιανουάριο του 2009 η τουρκική δραστηριότητα ήταν αρκετά έντονη.
Το σύνολο δε των παραβιάσεων για το 2009 είναι επίσης εντυπωσιακό αφού ούτε λίγοι ούτε πολύ οι Τούρκοι καπετάνιοι αγνόησαν τα όρια των εθνικών μας Χωρικών Υδάτων 90 συνολικά φορές.
Για το 2010 το ΓΕΕΘΑ έχει δημοσιεύσει τα στοιχεία για το μήνα Ιανουάριο και Φεβρουάριο τα οποία είναι επίσης ενδιαφέροντα, δεδομένου των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούν συνήθως την περίοδο αυτή. Έτσι τον Ιανουάριο του 2010 είχαμε 11 συνολικά παραβιάσεις, πλησιάζοντας τις τουρκικές επιδόσεις του αντίστοιχου μήνα το έτος 2009. Για το μήνα Φεβρουάριο όμως η τουρκική δραστηριότητα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ ήταν μηδενική.
Όμως όπως τουλάχιστον έχει καταγραφεί στα ελληνικά ΜΜΕ στις 28 Φεβρουαρίου του 2010, η τουρκική φρεγάτα F490 Gaziantep, κλάσης O.H. PERRY, ξεκινώντας από τον ναύσταθμο του Ακσάζ στην Μαρμαρίδα, έφτασε στην θαλάσσια περιοχή του Σουνίου, Λαυρίου, και περιπλανήθηκε στα ανοικτά μεταξύ Πόρτο Ράφτη, Ραφήνας και Άνδρου. Το περιστατικό αυτό δεν έχει καταγραφεί στα αρχεία του ΓΕΕΘΑ ως παραβίαση των Χωρικών Υδάτων. Ο λόγος που δεν έχει καταγραφεί το περιστατικό αυτό ως παραβίαση των ελληνικών Χωρικών Υδάτων, είναι ότι πολύ απλά οι περιπτώσεις σαν και αυτές, θεωρούνται από την ελληνική πλευρά ως αβλαβή διέλευση!
Ίσως τελικά στα πλαίσια της νέας ελληνοτουρκικής προσέγγισης να μην δίνεται η πρέπουσα σημασία σε αυτές τις προκλήσεις, αφού προτεραιότητα από ότι φαίνεται έχει η επιτυχία των διμερών διαπραγματεύσεων. Στην επιτυχία αυτών των διαπραγματεύσεων στηρίζει πολλές από τις προσδοκίες της η παρούσα κυβέρνηση ελπίζοντας να μειώσει με κάποιο τρόπο την ένταση στο Αιγαίο. Δυστυχώς όμως χρησιμοποιώντας την προσφιλή πλέον έκφραση του Πρωθυπουργού, όταν απευθυνόταν στους κερδοσκόπους περί οπλισμένου πιστολιού πάνω στο τραπέζι, θα δούμε ότι και στην περίπτωση των υπό προετοιμασία ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων το οπλισμένο πιστόλι παίζει και εδώ τον δικό του ρόλο.
Με τη διαφορά ότι το οπλισμένο πιστόλι στην περίπτωση των επικείμενων ελληνοτουρκικών διαπραγματεύσεων δεν θα είναι πάνω στο τραπέζι, αλλά αυτό το κρατά η Τουρκία και θα σημαδεύει την Ελλάδα στο «κεφάλι». Δυστυχώς όπως έχει αποδείξει επανειλημμένες φορές η ιστορία, όταν έχουμε διμερείς διαπραγματεύσεις με την μία πλευρά να κρατά πραγματικό όπλο και την άλλη να διαπραγματεύεται με φανταστικά όπλα κατά το παράδειγμα του Έλληνα πρωθυπουργού, ο νικητής σχεδόν πάντα είναι αυτός που κρατά το πραγματικό όπλο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου