Σοβαροί οικονομικοί αναλυτές ανέφεραν στο defencenet.gr ότι: «Αν σήμερα που δεν ζητάμε δάνειο μας αξιολογούν με τέτοιο επίπεδο κινδύνου που οδηγεί τα επιτόκια πάνω από 7%, όταν ζητήσουμε σε μερικές εβδομάδες νέο δάνειο τότε θα φτάσουμε το 8 και το 9%! Είναι αδύνατον η κυβέρνηση να δεχθεί αυτά τα επιτόκια και είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι πριν από τον ερχόμενο δανεισμό, αν το spread δεν υποχωρήσει, ότι θα ζητήσουμε ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης».
Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου φαίνεται ότι εξακολουθεί και ζει σε έναν εικονικό κόσμο και περιμένει από μόνα τους να αποκλιμακωθούν τα spreads....
«Υπάρχουν οι αμφιβολίες για το κατά πόσο θα τα καταφέρουμε, που αφορούν λιγότερο πια το άμεσο μέλλον», δήλωσε ο υπουργός. «Οι αγορές και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν πειστεί ότι θα καταφέρουμε φέτος να μειώσουμε το έλλειμμα και αρχίζουν να μετατοπίζονται στο μετά. Δηλαδή τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια.»
Σε ερώτηση για το αν υπάρχει τελικά «βαθύ λαρύγγι» (σ.σ. κυβερνητικός αξιωματούχος ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι η Αθήνα θα ζητήσει την αναθεώρηση της Συμφωνίας της 25ης Μαρτίου για το μηχανισμό στήριξης της χώρας μας), ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε πως ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η πολιτική και τα μέσα διεθνώς και στη χώρα μας, είναι τέτοιος που δεν μπορεί κάποιος πάντα να ξέρει από πού προέρχεται μια συγκεκριμένη φημολογία.
Για το ίδιο θέμα πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε μια επώνυμη δήλωση αλλά μία υποτιθέμενη δήλωση κάποιου υποτιθέμενου αξιωματούχου, ενώ αμφισβήτησε και το αν όντως υπήρξε αυτή η δήλωση.
Σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, σημείωσε χθες ότι «δεν ξέρει αν υπάρχει κυβερνητικός αξιωματούχος που να έκανε την δήλωση που του αποδίδεται» και τόνισε πως σε κάθε περίπτωση «είναι ανοησίες του αισχίστου είδους» τα περί πρόθεσης της Αθήνας να ζητήσει την αναθεώρηση της Συμφωνίας Στήριξης.
«Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα για την κυβέρνηση» τόνισε, αναγνώρισε ότι «οι πολλές δηλώσεις (σ.σ. για την οικονομία) δεν κάνουν καλό» και υπογράμμισε ότι «θα ήταν καλό να απομονωθούν όσοι αναπαράγουν τέτοια ζητήματα», κάνοντας έκκληση «στην κοινωνική ευθύνη των δημοσιογράφων, να μην δέχονται να αναμεταδίδουν δηλώσεις ανωνύμων πηγών, στην παρούσα δύσκολη συγκυρία για την Ελλάδα».
Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός ζήτησε να σταματήσει «η εύκολη ενασχόληση που ήταν πανταχού παρούσα τους τελευταίους μήνες γύρω από φημολογίες και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του τόπου».
«Το πρώτο θέμα που μας απασχολεί είναι τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ώρες και αφορούν τα spreads, αλλά και γενικότερα την κατάσταση στην ελληνική οικονομία. Ως Νέα Δημοκρατία θεωρούμε ότι η εικόνα που παρουσιάζει, ιδιαίτερα τα τελευταία 24ωρα, η κυβέρνηση είναι εντελώς απαράδεκτη.
O πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, οφείλει να βρει αμέσως ποιο στέλεχος της κυβέρνησης ευθύνεται για τη χθεσινή -απαράδεκτη και επιζήμια για τον τόπο και την εικόνα της χώρας μας- δήλωση σε γερμανική ιστοσελίδα», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Π. Παναγιωτόπουλος.
Στις ασάφειες της απόφασης των ηγετών της Ευρωζώνης, αλλά και στις αντιφατικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών στην Ελλάδα αποδίδει την εκτόξευση του spread ο πρόεδρος της Ομάδας των Φιλελευθέρων, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φέρχοφσταντ.
Ο εκπρόσωπος της Σοσιαλιστικής Ομάδας, Γιοχάνες Σβόμποντα, υπογράμμισε ότι το μήνυμα που έστειλαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης, στις 25 Μαρτίου, δεν ήταν θετικό για την Ελλάδα και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι η αγορά εξακολουθεί να είναι αρνητική.
H Γερμανίδα ευρωβουλευτής Ρεβέκα Χαρμς χαρακτήρισε υποκρισία των ισχυρισμό ότι η απόφαση της 25ης Μαρτίου αποτελεί κοινοτική αλληλεγγύη προς την Ελλάδα. Δεν υπάρχει κανένα δίχτυ ασφαλείας, όπως ισχυρίζονται ορισμένοι, για την προστασία της Ελλάδας από το μηχανισμό αυτό ανέφερε η κα Χαρμς, προσθέτοντας ότι, σύμφωνα με την απόφαση των ηγετών της Ευρωζώνης, θα πρέπει οι Έλληνες να «βυθιστούν» εντελώς, ώστε να τους δοθεί βοήθεια, δήλωσε η κ. Χαρμς.
Ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, αντέτεινε πάντως ότι τη συμφωνία την αποδέχθηκε από την αρχή ο Έλληνας πρωθυπουργός.
To θέμα της Ελλάδας επανήλθε στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου τα οποία κάνουν εκτενείς αναφορές στην εκτίναξη των spreads και στις φήμες περί επαναδιαπραγμάτευσης της απόφασης της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, τις οποίες πυροδότησε δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου σε γερμανική ιστοσελίδα.
«Η Ελλάδα πρέπει να μάθει να διαβάζει τις αγορές για να επιβιώσει», τιτλοφορείται άρθρο της Wall Street Journal, που κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση για παλινωδίες και μπαράζ άστοχων δηλώσεων.
Oι Financial Times κάνουν προβάλλουν το θέμα των επιπλέον εγγυήσεων, ύψους περί τα 16,8 δισ. ευρώ, που θέτει στη διάθεση των εμπορικών τραπεζών το υπουργείο Οικονομικών, με ενεργοποίηση του πακέτου ενίσχυσης ρευστότητας της οικονομίας ύψους 28 δισ. ευρώ.
Σημειώνουν ακόμη ότι η συμφωνία της 25ης Μαρτίου που επετεύχθη στις Βρυξέλλες δεν καθησύχασε τις αγορές αλλά αντιθέτως υπάρχει μεγαλύτερος προβληματισμός σήμερα απ΄ ό,τι υπήρχε πριν από την ανακοίνωση της συμφωνίας.
Οι αναλυτές συναλλάγματος της Commerzbank δίνουν επίσης έμφαση στα στοιχεία που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία έπεσαν οι καταθέσεις των επενδυτών στο εσωτερικό τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο, εξέλιξη πρωτοφανής από την εποχή ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ.
Τμήμα ειδήσεων defencent.gr
Μοιραστείτε
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου