Η εγκατεστημένη ισχύς των πυρηνικών σταθμών θα πρέπει να τριπλασιαστεί έως το 2050 ώστε να καλύπτει το 50% των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια και να μειώσει έτσι τις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, καταλήγει έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης.
Οι συντάκτες της έκθεσης θεωρούν αυτό το στόχο «φιλόδοξο αλλά εφικτό».
«Η πυρηνική ενέργεια είναι ήδη μια από τις βασικές πηγές ενέργειας χαμηλού άνθρακα» σχολίασε στο AFP ο Λούις Εκεβάρι της Υπηρεσίας Πυρηνικής Ενέργειας του ΟΟΣΑ.
«Αν μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις στην επέκτασή της, η πυρηνική ενέργεια έχει το δυναμικό να παίξει έναν μεγαλύτερο ρόλο στον περιορισμό των εκπομπών CO2» εκτίμησε.
Έπειτα από μια περίοδο ύφεσης μετά το δυστύχημα του Τσερνομπίλ το 1989, η πυρηνική ενέργεια δείχνει να αναβιώνει τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω του κόστους και των περιβαλλοντικών συνεπειών των ορυκτών καυσίμων.
Η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ρωσία, η Τουρκία, ακόμα και η Αλβανία, είναι μερικές από τις χώρες που σχεδιάζουν να κατασκευάσουν νέους πυρηνικούς σταθμούς.
Κρίσιμη σημασία, εκτιμούν οι συντάκτες της έκθεσης, θα έχουν οι προσπάθειες των πολιτικών να καθησυχάσουν τις ανησυχίες της κοινής γνώμης.
Η πυρηνική ενέργεια αντιστοιχεί σήμερα στο 14% της ηλεκτροπαραγωγής σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η Ελλάδα τι κάνει άραγε;
Μοιραστείτε
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου