Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Η επιτομή της προπαγάνδας και του καιροσκοπισμού

Ο καιροσκοπισμός στην ελληνική πολιτική σκηνή δεν είναι καινούργιο φρούτο, όμως, φαίνεται ότι ακόμη και σε δύσκολες για την Ελλάδα εποχές, υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις.

Ο Γιώργος Προβόπουλος, αφού έγινε διοικητής της ΤτΕ, αποθεώθηκε από τη Νέα Δημοκρατία, έκρυψε τα πραγματικά στοιχεία για την οικονομία πέρυσι το καλοκαίρι, ενημέρωσε τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γ. Παπανδρέου, για το έλλειμμα αλλά ξέχασε να ενημερώσει τους πολίτες, βολεύτηκε και τα βρήκε με τη νέα κυβέρνηση, σήμερα γίνεται ο καλύτερος πρεσβευτής της “πράσινης” προπαγάνδας για την οικονομική κατάσταση. Αμέσως μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου, σε μια εντυπωσιακή μεταστροφή ο κ. Προβόπουλος έγινε βασιλικότερος του βασιλέως και μετά από κάθε συνάντησή του με τον πρωθυπουργό βγαίνει και κάνει δηλώσεις αισιοδοξίας, την ίδια ώρα που τα πάντα καταρρέουν...

Βέβαια, θα πει κανείς, τι να δηλώσει μπροστά στις κάμερες ότι καταρρέουμε; Φυσικά και δε θα το κάνει διότι τότε πράγματι θα καταρρεύσουμε. Αλλά δηλώσεις του τύπου ότι μπαίνουμε σε έναν ενάρετο κύκλο κι ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές βγάζουν την Ελλάδα από την ύφεση είναι αν μη τι άλλο αστείες. Οταν ο κόσμος έχει πάθει την πλάκα του και δεν ξέρει αν θα βγάλει το χειμώνα, όταν η ανεργία έχει εκτοξευτεί, τα έσοδα έχουν βουλιάξει, όλοι οι βασικοί οικονομικοί δείκτες έχουν πάρει την κατηφόρα και το κυριότερο: όταν η τρόϊκα κάνει κουμάντο και δίνει εντολές ακόμη και στην ΤτΕ για το πώς πρέπει να λειτουργήσει, το να βγαίνει ο κ. Προβόπουλος να λέει τέτοια είναι εντελώς άκαιρα.

Κατ’ αρχάς ο κόσμος με τις θυσίες που έχει κάνει περιμένει να ακούσει αλήθειες κι όχι ότι η οικονομία πάει καλά και να μην ανησυχούμε. Ετσι έλεγαν πριν από 10 μήνες και σήμερα είμαστε υπό κατοχή, τα εισοδήματά μας έχουν μειωθεί, οι συντάξεις των απόμαχων της ζωής έχουν συρρικνωθεί.

Με ψέμματα δεν δημιουργείται ανάπτυξη, δε θα έρθουν περισσότεροι ξένοι τουρίστες, δεν θα δημιουργηθούν νέες δουλειές ούτε ξαφνικά θα πάρει μπροστά η χώρα και θα έρθουν λεφτά από το εξωτερικό. Αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική που δεν θα στραγγαλίζει τον κόσμο, που θα βοηθήσει την αγορά να ανασάνει και θα φέρει περισσότερα εισοδήματα στα νοικοκυριά.

Επομένως, αν ο κ. Προβόπουλος θέλει να διατηρήσει το ρόλο της… Θάτσερ του κ. Παπανδρέου το έχει καταφέρει αφού ενστερνίζεται τις απόψεις της κυβέρνησης για την οικονομία.

Δεν είναι όμως αυτός ο θεσμικός του ρόλος.

Το ρεπορτάζ

Κατακτήσαμε τους πρώτους στόχους που είχαμε θέσει, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου υποδεχόμενος τον διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλου και πρόσθεσε ότι οι επόμενοι στόχοι είναι η δημιουργία κλίματος ασφάλειας, σιγουριάς, κοινωνικής δικαιοσύνης και η ανάπτυξη της οικονομίας.

Τα δημοσιονομικά έχουν τεθεί υπό έλεγχο, παρά τα όποια προβλήματα. Δημιουργούνται συνθήκες για έναν ενάρετο κύκλο στην οικονομία. Αφήνουμε πίσω το φαύλο κύκλο, ανέφερε ο Γιώργος Προβόπουλος στον πρωθυπουργό, πριν ξεκινήσει η συνεργασία τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη συνάντηση παρευρίσκεται και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος είχε νωρίτερα κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφερε επίσης ότι οι πρωτοβουλίες για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα αποδώσουν καρπούς.



antinews

Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Δεν υπάρχουν σχόλια: