Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Aκραίο ανθελληνικό κλίμα στην Αλβανία

Του Σταυρου Tζιμα

Ενώ παραδόθηκε στις αρχές και προφυλακίστηκε χθες ο εικοσάχρονος Αλβανός που κατηγορείται ως δράστης της δολοφονίας του ομογενή Αριστοτέλη Γκούμα στη Χειμάρρα γιατί μίλησε ελληνικά, νέα στοιχεία που έρχονται στο φως δείχνουν ότι το έγκλημα ήρθε ως φυσικό επακόλουθο του εθνικιστικού κλίματος που εξαπλώνεται στην αλβανική κοινωνία, ιδιαίτερα στη νεολαία, με έντονα ανθελληνικά χαρακτηριστικά. Οπως έγινε γνωστό, παραμονές του τραγικού γεγονότος στην αστυνομία της Χειμάρρας είχαν κατατεθεί τρεις τουλάχιστον καταγγελίες από ομογενείς ότι δέχονται απειλές γιατί κάνουν χρήση της ελληνικής γλώσσας, ενώ ο δράστης, Ιλιρ Μούκα, από τον Αυλώνα, πριν από την αποτρόπαια πράξη του, είχε εμπλακεί και σε άλλον καυγά για τον ίδιο λόγο με ελληνικής καταγωγής Χειμαρριώτες!...

«Τυφλός φανατισμός»

Εχει ενδιαφέρον η αντίδραση της αλβανικής πλευράς για τη δολοφονία, με τον πρωθυπουργό κ. Σαλί Μπερίσα να κάνει λόγο για πράξη «ακραίου και τυφλού φανατισμού», υπογραμμίζοντας πως «είναι πολύ βαρύ να μιλά κανείς στη γλώσσα που επιθυμεί και να του συμβεί κάτι τέτοιο», και να δέχεται τα πυρά μεγάλης μερίδας των ΜΜΕ που επιχείρησαν να υποβιβάσουν το γεγονός σε απλού αστυνομικού χαρακτήρα συμβάν.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα καταδίκασε το έγκλημα το οποίο απέδωσε, χωρίς να διακρίνει σε αυτό εθνοτικές πτυχές, στο γενικότερο κλίμα ανασφάλειας που κυριαρχεί στη χώρα κατηγορώντας την κυβέρνηση του κ. Μπερίσα ότι έχει παραδώσει την Αλβανία στα χέρια εγκληματιών. Οι εφημερίδες και οι τηλεοπτικοί σταθμοί στο σύνολό τους σχεδόν δεν αποδέχτηκαν τις καταγγελίες της ομογένειας αλλά και μαρτυρίες αυτοπτών ότι πρόκειται για έγκλημα με εθνοτικά κίνητρα και επιχείρησαν συμψηφισμούς του τύπου «αυτό που έγινε ωχριά με αυτά που κάνουν οι Ελληνες στους μετανάστες μας», ενώ αποκρουστικά σχόλια κατέκλυσαν την blogόσφαιρα τα οποία ανακήρυσσαν σε ήρωα του έθνους τον δράστη και αξίωναν την εκδίωξη των Ελλήνων από τη Χειμάρρα!

Οπως ήταν φυσικό, σύσσωμη η ελληνική ομογένεια, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος, αλλά και η Αθήνα καταδίκασαν τη δολοφονία. Η ελληνική κυβέρνηση διά του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ κ. Δελαβέκουρα ζήτησε την ταχεία διαλεύκανση της υπόθεσης, υπογραμμίζοντας πως «απαράδεκτες εγκληματικές ενέργειες όπως αυτή έχουν σκοπό να διεγείρουν εθνοτική ένταση με απρόβλεπτες συνέπειες και να υπονομεύσουν τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας».

Στο ίδιο περίπου πνεύμα ήταν και η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας αλλά και των άλλων κομμάτων, ενώ ο κ. Αναστάσιος δήλωσε πως «τέτοιες αδικαιολόγητες βίαιες πράξεις, απόλυτα καταδικαστέες απειλούν να δυναμιτίσουν το κλίμα αρμονικής συνύπαρξης και να πυροδοτήσουν νέες συγκρούσεις και μίση στην ευρύτερη περιοχή». Η παρέμβαση του κ. Αναστάσιου εξερέθισε τους ακραίους εθνικιστικούς κύκλους οι οποίοι άδραξαν την ευκαιρία να τον κατηγορήσουν ότι αποφεύγει να καταδικάσει τα εγκλήματα εις βάρος των συμπατριωτών τους στην Ελλάδα, παραβλέποντας το γεγονός ότι είχε αποδοκιμάσει στο παρελθόν ανάλογες περιπτώσεις, όπως π.χ. η αιματηρή δολοφονική επίθεση Ελλήνων εθνικιστών στο αλβανικό στρατιωτικό φυλάκιο της Επισκοπής το 1994 ή και κακομεταχείριση Αλβανών μεταναστών.

Διαμαρτυρία

Στα χωριά της Χειμάρρας επικρατούσε χθες ηρεμία, με την ηγεσία της μειονότητας να προσπαθεί να διαχειριστεί ψύχραιμα την υπόθεση που συντάραξε την ομογένεια.

Χθες σε ένδειξη διαμαρτυρίας και με πρωτοβουλία του Κόμματος Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι μειονοτικοί δημόσιοι υπάλληλοι προχώρησαν σε δίωρη στάση εργασίας, ενώ το βράδυ του Σαββάτου στην κεντρική πλατεία της Χειμάρρας τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση για τον δολοφονηθέντα ομογενή και τα κέντρα διασκέδασης λειτούργησαν χωρίς μουσική. Εν αναμονή του πορίσματος της αστυνομίας, ο πατέρας του δράστη δήλωσε πως η πράξη του γιου του δεν είχε εθνικιστικά κίνητρα και πως το έγκλημα ήταν προϊόν διαπληκτισμού για τροχαίο ζήτημα. Οι άλλοι εφτά Αλβανοί που συνελήφθησαν παραπέμπονται για συνέργεια στο έγκλημα.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_100025_17/08/2010_411622



enkripto

Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Δεν υπάρχουν σχόλια: