Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το τουρκικό F-4 ενώ βρισκόταν μαζί με ακόμη ένα στο κυπριακό FIR καταρρίφθηκε από συριακές δυνάμεις, έπεσε σε συριακά χωρικά ύδατα αλλά οι πιλότοι είναι ζωντανοί. Τα τουρκικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι η Τουρκία δέχθηκε τη συγγνώμη της συριακής πλευράς αλλά το θέμα δεν πρέπει να θεωρείται λήξαν αφού ο Ερντογάν συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους στρατηγούς του.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς είχε τηλεφωνική επικοινωνία επί δεκαπενταλέπτου για το ζήτημα αυτό, αλλά και για άλλα με τον Τούρκο ομόλογό του. Προηγουμένως ο υπουργός Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε αναλυτικά τον Πρωθυπουργό.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός ευχήθηκε καλή επιτυχία στον κ.Σαμαρά, ενώ και οι δυο πλευρές επεσήμαναν την ανάγκη να υπάρξει στενή συνεργασία των δυο χωρών σε πολλούς τομείς. Η επικοινωνία έγινε σε πολύ καλό κλίμα και αποφασίστηκε η επανενεργοποίηση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου.
Η κατάρριψη του αεροσκάφους γίνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο αφού πλέον έχουν καμφθεί και οι τελευταίες αντιδράσεις του Πούτιν για επέμβαση των ξένων δυνάμεων στη Συρία όπου πραγματοποιείται πραγματική γενοκτονία. Το καθεστώς Ασαντ εκτιμάται ότι έχει σκοτώσει από την αρχή της κρίσης πάνω από 15.000 αντικαθεστωτικούς.
Ενδεχόμενη εμπλοκή της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο αποκτά διαφορετικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα και την Κύπρο και θα πρέπει η νέα ηγεσία του υπουργείου Αμυνας αλλά και το υπουργείο Εξωτερικών να βρίσκεται σε εγρήγορση για ενδεχόμενα «θερμά» επεισόδια.
Τα γεωστρατηγικά συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι εξαιρετικά σημαντικά αν αναλογιστεί κανείς τη συμμαχία της Κύπρου με το Ισραήλ για το κοίτασμα του Λεβιάθαν, τις αντιδράσεις της Αγκυρας και τα σχέδια της Ελλάδας για ανακήρυξη ΑΟΖ.
Μοιραστείτε
Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου