Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Ανακούφιση των ασθενέστερων και μείωση των φόρων οι πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης

Αποκαλυπτικό είναι το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων, για την πορεία πλεύσης της νέας κυβέρνησης. Το κείμενο που παρουσιάζει σήμερα το «Έθνος» (γιατί άραγε στη συγκεκριμένη εφημερίδα κι από ποιον διέρρευσε προτού δοθεί επισήμως;) έχει πολλά θετικά σημεία, αρκετές γενικές κουβέντες και κάποια θέματα που χρήζουν περαιτέρω διευκρινίσεων διότι είναι «θολά», όπως το μεταναστευτικό και οι ΑΟΖ (σχετικά δημοσιεύματα έχει κάνει το antinews).
Το καλύτερο από την προγραμματική συμφωνία είναι ότι η κυβέρνηση δίνει σήμα για μειώσεις στους φόρους, κάτι που θα μπορέσει να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα στην αγορά και τους πολίτες οι οποίοι ζουν σε… εθνική κατάθλιψη.
Επίσης, σημαντική είναι η συμφωνία για το πόθεν έσχες όλων των πολιτικών από το 1974 και μετά, για κυβέρνηση μακράς πνοής, οι μεγάλες αλλαγές σε θεσμικά ζητήματα, η πρόβλεψη ότι θα λειτουργήσει μακριά από κομματικά φέουδα, η διακήρυξη ότι θα υπάρχει ευελιξία στη λήψη αποφάσεων, η εξυγίανση του πολιτικού συστήματος κ.λπ.
Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι προβλέψεις για αποκατάσταση των αδικιών χαμηλοσυνταξιούχων, πολυτεκνικά επιδόματα με άμεσα δημοσιονομικά μέτρα. Επίσης, ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, επέκταση του επιδόματος ανεργίας, αλλαγές στις αναπτυξιακές προτεραιότητες της χώρας, δίκαιη κατανομή των πόρων της ΚΑΠ.
Προβλέπει επίσης τη συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων σε σύνδεση με την ανάπτυξη, κατάργηση – συγχώνευση δημόσιων οργανισμών αλλά όχι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
Υπάρχει συμφωνία για αλλαγές στο πολιτικό σύστημα:
Αναδρομικός έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων όσων διετέλεσαν αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί, υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς υπουργείων και ανώτεροι κρατικοί υπάλληλοι από το 1974 και μετά. Δήμευση περιουσιών που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα. Ήταν μια πάγια δέσμευση του Αντώνη Σαμαρά.
Επίσης, αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας για μη πολιτικά θέματα, κατάργηση της αποζημίωσης για συμμετοχή βουλευτών σε επιτροπές.
Πλαφόν στις συντάξεις, επανεξέταση των όρων χρηματοδότησης των κομμάτων με μείωση των κονδυλίων, περικοπές στους συνεργάτες στα υπουργεία.
Αναφορικά με τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής σημασία έχει ότι στο κείμενο αναφέρεται πως θα γίνει συστηματική προετοιμασία για ανακήρυξη ΑΟΖ στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς πρακτικής ώστε να επισπευσθεί η εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου. Πρόκειται κι εδώ για μια «διπλωματική» αναφορά ώστε να υπάρξει συμφωνία και με όσους αντιδρούν.
Δεν υπάρχει όμως καμιά αναφορά σε εξεταστική επιτροπή για όσους οδήγησαν τη χώρα στο οικονομικό ναυάγιο. Κι εδώ είναι ένα πρόβλημα αφού όλα τα στελέχη της ΝΔ προεκλογικά δεσμεύτηκαν για έρευνα σχετικά με την οικονομία.
Ανακούφιση των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων
Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται η προώθηση μέτρων ανακούφισης των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων και ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά, όπως έχει δεσμευτεί προεκλογικά η Ν.Δ., κινήσεις που συναρτώνται με τη διάρκεια της επιμήκυνσης του μνημονίου.
Το μεγάλο αγκάθι όμως είναι τα μέτρα μείωσης των δαπανών κατά 11,5 δισ. ευρώ, που ζητεί η τρόικα για τη διετία 2013-14, και τα οποία θα πρέπει να ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα, αν και οι τελικές αποφάσεις εξαρτώνται από την επιμήκυνση που θα κερδίσει η νέα κυβέρνηση. Στόχος είναι η περίοδος εφαρμογής τους να επιμηκυνθεί μέχρι το 2016.
Ακόμη, η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει από την τρόικα να αποδεχθεί αλλαγές στο φορολογικό τομέα, όταν την ίδια στιγμή το ίδιο το μνημόνιο προβλέπει την κατάρτιση νέου φορολογικού, με περικοπές φοροαπαλλαγών και αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στη φορολογία, η νέα κυβέρνηση καλείται τώρα να εφαρμόσει:
- Την άμεση μείωση του ΦΠΑ για την εστίαση στο 9% (από το 23%, που είναι σήμερα).
-    Τη σταδιακή μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 19%, του μεσαίου από 19% σε 9% και του χαμηλού από το 6,5% στο 5% σε μια τριετία.
-    Τη σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου ορίου από τις 5.000 σήμερα στις 8.000 για την επόμενη χρονιά και στις 10.000 για τη μεθεπόμενη, αλλά μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση των εσόδων.
-    Την αντικατάσταση του χαρατσιού στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ από νέο διευρυμένο ΕΤΑΚ.
- Τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις στο 15% για το 2013.
-  Τη σταδιακή μείωση του ανώτατου συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα στο 32%, από 45% που φτάνει σήμερα.
- Τη μείωση των τεκμηρίων.
- Τη ρύθμιση των φορολογικών επιβαρύνσεων των επόμενων μηνών, ΕΤΑΚ του 2009, έκτακτης εισφοράς του 2009, ΦΜΑΠ του 2010 και του 2011 και φόρου εισοδήματος για το 2011, ώστε οι φορολογικές επιβαρύνσεις να μην ξεπερνούν συνολικά το 25% του μέσου οικογενειακού εισοδήματος. Αυτό σημαίνει μετακύλιση της επιπλέον επιβάρυνσης για αργότερα, ακόμη και στα επόμενα δύο χρόνια.
antinews


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: