Τρίτη 3 Ιουλίου 2012

Διάσταση απόψεων για την επαναδιαπραγμάτευση στην κυβέρνηση

«Δεν είναι όλα ρόδινα». Αυτή την εκτίμηση δίνουν πηγές εντός της κυβέρνησης σε ότι αφορά την γραμμή που πρέπει να ακολουθηθεί για την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου με την τρόικα. Και δυστυχώς, κάποιοι επιλέγουν να παίξουν με τις ελπίδες του ελληνικού λαού που ζήτησε συνεργασία ώστε να μπουν στο τραπέζι οι ελαφρύνσεις από τους επαχθείς όρους.

Η συνάντηση που έγινε στην Κηφισιά, στο σπίτι του κ. Σαμαρά κράτησε αρκετές ώρες και είχε ως βασικό αντικείμενο τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή οι οποίες θα κρίνουν και την πορεία του «παζαριού» που θα γίνει με την τρόικα η οποία έρχεται εντός της εβδομάδας.

Αν και οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για καλό κλίμα στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη (παρουσία των Γ. Στουρνάρα και Κ. Χατζηδάκη) φαίνεται να επικρατεί σκεπτικισμός για διαφορετικές απόψεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις.

Μια γραμμή λέει ότι πρέπει τα θέματα που καίνε, δηλαδή οι αλλαγές στο πρόγραμμα προσαρμογής, πρέπει να τεθούν άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις στις συζητήσεις με τους τροικάνους. Άλλωστε η συγκυρία στην Ευρώπη για επαναδιαπραγμάτευση είναι ευνοϊκή και δε χωράνε δικαιολογίες για να μη γίνουν συζητήσεις.

Μια άλλη άποψη προωθεί την ιδέα να τεθούν τα αιτήματα για αλλαγές από την ελληνική πλευρά αφού πρώτα δείξουμε στους ξένους δείγματα γραφής. Με λίγα λόγια να κάνουμε ότι μας ζητήσουν, να πάρουμε τα μέτρα που ξορκίζουμε εδώ και μήνες, να βουλιάξουμε ακόμη περισσότερο τον ελληνικό λαό και μετά να ζητήσουμε τις προσαρμογές αφού τους βρούμε σε… καλή διάθεση.

Απ’ ότι μαθαίνουμε, οι απόψεις αυτές δεν είναι ενός κόμματος αλλά υπάρχουν σαν σκέψεις σε στελέχη και στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ.

Κάτι τέτοιο είναι προφανώς ανεπίτρεπτο διότι
δε μπορεί πριν καλά – καλά ξεκινήσει να δουλεύει η κυβέρνηση κάποιοι να την υποσκάπτουν. Ότι θα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις είναι θεμιτό και κατανοητό. Κανείς δεν πιστεύει ότι τρία κόμματα με εντελώς διαφορετική ιδεολογία θα μπορούσαν να γίνουν ξαφνικά «αδέρφια». Όταν όμως και οι τρεις κάθονται σε ένα μικρό κλαδάκι που είναι έτοιμο να σπάσει, όποιος το πριονίσει δε θα σώσει κανέναν. Θα πέσουν και οι τρεις και μαζί και η Ελλάδα που θα αφεθεί στα χέρια του κ. Τσίπρα.

Γι’ αυτό πρέπει να παραμεριστούν οι τακτικισμοί, οι διαφοροποιήσεις και οι ίντριγκες. Ο λαός έχει δώσει νωπή εντολή για αλλαγή του σκληρού Μνημονίου και για μεταρρυθμίσεις στην ελληνική κοινωνία.

Τώρα, σε ότι αφορά τη σύσκεψη στην Κηφισιά, αλλά και την πρωινή σύσκεψη όλων των υπουργών των παραγωγικών υπουργείων, αυτό που αποφασίστηκε είναι να γίνουν οι προγραμματικές δηλώσεις την Πέμπτη ή την Παρασκευή με την παρουσία και του Αντώνη Σαμαρά. Όμως, η ουσία των προγραμματικών δηλώσεων δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη καθώς θα συνεχιστούν οι συναντήσεις και οι συζητήσεις. Το επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανώς προβληματισμένος λόγω των διαφοροποιήσεων των τριών κομμάτων.

antinews


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: