Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Λαγκάρντ για τις συζητήσεις με τρόικα



Την ευρωπαϊκή με την αμερικανική οικονομία, με αναφορές και στην Ελλάδα και τις επικείμενες συζητήσεις με την τρόικα, συνέδεσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA Μιχάλης Ιγνατίου, η κ. Λαγκάρντ ξεκίνησε εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η αμερικανική οικονομία θα ωφεληθεί από μια πιο σταθερή, καλύτερη και ενωμένη Ευρωζώνη. Σ' αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, χαρακτήρισε "σημαντικές" τις συζητήσεις που θα αρχίσει η τρόικα τις επόμενες 48 ώρες με τις ελληνικές αρχές.

Στην ερώτηση του ανταποκριτή του MEGA για το "πώς επηρεάζει η κατάσταση στην Ελλάδα τις ΗΠΑ και την παγκόσμια οικονομία δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει νέο πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά που λέγεται ότι θέλει να κάνει αλλαγές στο μνημόνιο;", η κ. Λαγκάρντ απάντησε χαρακτηριστικά:

"Είμαι βέβαιη ότι η αμερικανική οικονομία θα ωφελείτο από μια πιο σταθερή και πιο ενωμένη Ευρωζώνη, από κάθε άποψη και υπ' αυτή την έννοια οι διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν σε 48 ώρες -με συγχωρείτε, όχι διαπραγματεύσεις, συνομιλίες με σκοπό την καταγραφή στοιχείων- που θα ξεκινήσουν τις επόμενες 48 ώρες θα είναι σημαντικές όχι μόνο για την Ευρωζώνη, αλλά και γι' αυτό το αίσθημα ένωσης μέσα στη ζώνη και τη σταθερότητα των οικονομιών".

"Επομένως -πρόσθεσε η επικεφαλής του ΔΝΤ- προσβλέπουμε ως μέλος της τρόικας σε αυτές τις συζητήσεις που θα έχουμε για να μάθουμε τι ακριβώς έχει γίνει τους τελευταίους μήνες, τι δεν έχει γίνει και πώς μπορούμε να προχωρήσουμε και να εργαστούμε από κοινού με τη νέα ελληνική κυβέρνηση".

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές εκτός Ταμείου, όταν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με την αποστολή που φτάνει αύριο στην Αθήνα, τότε θα ξεκινήσει στην Ουάσιγκτον μία διαβούλευση που θα αφορά την πιθανότητα αλλαγών στο Πρόγραμμα.

Με βάση πάντα τις πληροφορίες που μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου, η σκέψη που φαίνεται να επικρατεί αυτή τη στιγμή στο Ταμείο είναι πως μόλις αποδείξει η ελληνική κυβέρνηση ότι τα λόγια γίνονται πράξεις, θα υπάρξει πλέον μια σοβαρή δικαιολογία για να συζητηθούν αλλαγές στο Μνημόνιο.

Κατά τα άλλα, η κ. Λαγκάρντ έδωσε
σήμερα στη δημοσιότητα την έκθεση για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας. Ουσιαστικά το Ταμείο προειδοποίησε ότι η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη και η απειλή για αυξήσεις στη φορολογία και οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στην έκθεση τονίζεται, επίσης, ότι λόγω της ευρωπαϊκής κρίσης μειώθηκαν οι αμερικανικές εξαγωγές και η αμερικανική κυβέρνηση καλείται να θέσει σε εφαρμογή μια δημοσιονομική πολιτική που θα επιτρέψει να μειωθεί το επίπεδο του χρέους, το οποίο είναι τεράστιο.

Η κ. Λαγκάρντ απάντησε σήμερα σε ερώτηση του ΜEGA και για την Κύπρο. Δήλωσε ότι το Ταμείο έχει αποστείλει ήδη μια ομάδα και πως δεν θα ήθελε να προδικάσει τα ευρήματά της. Σημείωσε, όμως, πως όπως κάθε φορά που ένα μέλος του ΔΝΤ ζητά υποστήριξη και χρειάζεται τη βοήθεια του Ταμείου, σηκώνουν τα μανίκια και σπεύδουν για βοήθεια το επόμενο λεπτό. Μια τέτοια περίπτωση είναι και της Κύπρου, είπε.

Η κ. Λαγκάρντ και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου αναμένουν την επιστροφή των μελών της αποστολής στις 7 Ιουλίου. Τη Δευτέρα 9 Ιουλίου θα ξεκινήσουν συσκέψεις κορυφής στο Ταμείο και εάν όντως η Λευκωσία επιθυμεί ένταξη στον μηχανισμό, θα γίνει προσπάθεια να υπογραφεί το Μνημόνιο μέχρι το τέλος του μήνα. Πάνως, στο Ταμείο υπάρχει ετοιμότητα για όλα τα ενδεχόμενα.

megatv.com

Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: