Την ώρα που η 3 Ε μεταφέρει την έδρα της στα ελβετικά καντόνια, ο Ελβετικός Όμιλος Dufry επένδυσε 500 εκατομμύρια συνολικά για να αποκτήσει το 51% των ΚΑΕ από την Folli Follie.
Η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Paine & Partners εξαγόρασε την εξωστρεφή παραγωγική βιομηχανία Eurodrip από την Global Finance του κ. Πλακόπητα.
Η αμερικανική επενδυτική εταιρεία Third Point LLC αγόρασε μετοχές αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων της Dolphin Capital Investors Ltd η οποία δημιουργεί πολυτελή ξενοδοχειακά καταλύματα, ένα από αυτά στο Πόρτο Χέλι.
Η ισραηλινή εταιρία CEVA Inc, εισηγμένη στο χρηματιστήριο NASDAQ προχώρησε σε συνεργασία με την Attica Ventures, σε σημαντική στρατηγική επένδυση στην Ελληνική εταιρία τεχνολογίας Antcor.
Σύμφωνα με το bankwars.gr, αυτοί που αποφασίζουν να φύγουν από τη χώρα, είναι οι επιχειρήσεις που χρειάζονται επειγόντως φθηνά κεφάλαια για να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους.
Από την άλλη, έρχονται εκείνοι που έχουν ήδη εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή τους από την δική τους εγχώρια κεφαλαιαγορά η οποία παρά τις δυσκολίες παραμένει ζωντανή.
Κοινή παραδοχή είναι ότι στην Ελλάδα το κόστος
χρηματοδότησης των επιχειρήσεων είναι δυσβάστακτο, ανυπόφορο και απαγορευτικό.
Τα παραδείγματα είναι πολλαπλά. Η 3 Ε του χρόνου τέτοια εποχή θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσει δάνεια ύψους 1 δις Ευρώ. Η Follie Folli μετά την πώληση των ΚΑΕ θα χρηματοδοτήσει το υπόλοιπο των δανειακών της αναγκών με spread +5,85% πάνω από το επιτόκιο Euribor. Για τα ελληνικά δεδομένα θεωρείται κατόρθωμα.
Η μοναδική μεγάλη ελληνική επιχείρηση που σίγουρα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας είναι ο ΟΠΑΠ. Στα ταμεία του βρίσκονται σήμερα τουλάχιστον 20 εκατ. Ευρώ.
Όταν ωστόσο ο ΟΠΑΠ χρειάστηκε να χρηματοδοτήσει την δραστηριότητά του με τις μηχανές VLT το επιτόκιο που πλήρωσε έφτασε το 8,5%.
Σύμφωνα με την Fitch, ο περιορισμός του ρίσκου εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ είναι ο βασικός λόγος που εκδότες ομολόγων όπως η Coca-Cola Hellenic αποφασίζουν να αλλάξουν έδρα.
Ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι οι αποχωρήσεις, τόσο της 3Ε όσο και της ΦΑΓΕ, δεν αποτελούν ισχυρό προηγούμενο ώστε να θεωρηθεί ότι θα ακολουθήσουν την τάση και άλλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.
Εν τω μεταξύ, το περιοδικό Fortune αναρωτιέται γιατί το διεθνές επενδυτικό fund που επικεντρώνεται σε επενδύσεις στον τομέα τροφίμων και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων Paine & Partners LLC, προχώρησε στην αγορά του πλειοψηφικού πακέτου της ελληνικής Eurodrip (67.5%) στη συγκεκριμένη οικονομική συγκyρία για την χώρα.
Ο Mitchell Presser, επικεφαλής του deal για την Eurodrip εξηγεί πως πρόκειται για μια "διεθνή επιχείρηση, όχι μια απλή ελληνική εταιρεία". Στη ερώτηση για το "γεωπολιτικό ρίσκο" που ανέλαβε η Paine & Partners, ο κ. Presser λέει πως είναι κάτι που τους απασχόλησε αρκετό καιρό, όμως κατέληξαν πως τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας που υπάρχουν σήμερα δεν αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά την επιχείρηση.
"Είναι μια διεθνής επιχείρηση σε μια αγορά που αναπτύσσεται πολύ και με 93% των πωλήσεων της εκτός Ελλάδας. Οι εγκαταστάσεις και η διοίκηση βρίσκονται στην Ελλάδα αλλά η εταιρεία απευθύνεται σε 70 χώρες (με σημαντικότερες αγορές αυτές της Τουρκίας και των ΗΠΑ). Το γεγονός ότι βρίσκεται στην Ελλάδα μάλλον σημαίνει πως λιγότεροι θα έδειχναν ενδιαφέρον να ασχοληθούν με αυτή".
Ο Presser δηλώνει ακόμη πως δεν υπάρχει σχέδιο να μεταφερθεί το management της Eurodrip σε άλλη χώρα καθώς "κάνει εξαιρετική δουλειά από την Ελλάδα και πιστεύουμε πως θα συνεχίσει έτσι".
Μάλιστα, δεν αποκλείει να πουληθεί το μερίδιο της Paine & Partners στη Eurodrip μελλοντικά όταν η οικονομία της Ελλάδας βελτιωθεί τόσο όσο να υπάρχουν πολλοί περισσότεροι ενδιαφερόμενοι, σύμφωνα με πληροφόρηση του finance.fortune.cnn.com
Ωστόσο, επισημαίνει πως δεν γίνονται τέτοιες σκέψεις ακόμη από πλευράς του επενδυτικού fund και, αντίθετα, η Eurodrip αναμένεται να παραμείνει μια «δυνατή» εταιρεία ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα.
defencenet.gr
Μοιραστείτε
Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου