Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Ν. Δένδιας: «Θα μηνύσουμε το Guardian για τα υποτιθέμενα βασανιστήρια της ΕΛΑΣ» (βίντεο)

Στην αντεπίθεση περνά ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας ανακοινώνοντας στην Βουλή ότι η Ελλάδα θα υποβάλει μήνυση κατά του Guardian σχετικά με δημοσίευμα που ανέφερε ότι συλληφθέντες της αντιφασιστικής μοτοπορείας βασανίστηκαν κατά την κράτησή τους στη ΓΑΔΑ.
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για την μηχανοκίνητη πορεία που πραγματοποίησαν οι γνωστοί άγνωστοι στο κέντρο της Αθήνας που είχε ως κατάληξη την σύγκρουση των ατόμων αυτών με πολίτες και μέλη της Χρυσής Αυγής, τον τραυματισμό αρκετών ατόμων αφού οι «επιδρομείς» ήταν κατάλληλα εξοπλισμένοι και ήθελαν να προκαλέσουν όσο το δυνατό περισσότερες απώλειες.
Η Αστυνομία κλήθηκε να παρέμβει και οι αντιεξουσιαστές επιτέθηκαν στους αστυνομικούς με αποτέλεσμα η σύγκρουση να γενικευτεί και να γίνουν προσαγωγές. Στη ΓΑΔΑ προσήχθησαν 15 άτομα εκ των οποίων κανένα δεν υπέβαλε μήνυση ή καταγγελία ότι υπέστη βασανισμό. Οκτώ από αυτούς, όταν μεταφέρθηκαν την επομένη στον ανακριτή, διατύπωσαν προφορικώς παράπονα πως τους κακομεταχειρίστηκαν με αποτέλεσμα ο εισαγγελέας να ζητήσει αμέσως ιατροδικαστική έρευνα.
Οι συλληφθέντες κατήγγειλαν στην βρετανική εφημερίδα Guardian την συμπεριφορά των Αστυνομικών την οποία την παρομοίασαν με αυτή των Αμερικανών δεσμοφυλάκων στις φυλακές του Abu Graib. Φυσικά ο δημοσιογράφος της βρετανικής εφημερίδας
δεν ασχολήθηκε με τις πράξεις των ατόμων αυτών και για τον λόγο για τον οποίο προσήχθησαν.
Οπως ξεκαθάρισε στην Βουλή ο Ν. Δένδιας σχετικά με το δημοσίευμα του Guardian: «Σας το λέω ευθέως ότι θα τον ενάγω, όχι εγώ, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Θα τον ενάγουμε. Δεν μπορεί έτσι να βλάπτεται ηθικά η ελληνική δημοκρατία. Καίμε τους κρατουμένους με αναπτήρα; Υιοθετούνται αυτά τα πράγματα χωρίς να έχουμε στέρεες αποδείξεις; Εγκαταλείψτε την αριστερίστικη λογική της δεκαετίας του ’70».
Την ίδια στιγμή τα ίδια άτομα μετέφεραν τις εμπειρίες τους σε ένα άλλο Βρετανό δημοσιογράφο του BBC
ο οποίος στην ανταπόκριση του παρουσιάζει μόνο την άποψη των "γνωστών-αγνώστων" οι
οποίοι αν και έχουν προσαχθεί στην Αστυνομία και είναι γνωστοί στις αρχές αρνούνται να δείξουν τα πρόσωπα τους.
Στην ανταπόκριση του ο Βρετανός δημοσιογράφος Paul Mason αναφέρεται στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στην Ελλάδα στην αδυναμία του κράτους να ελέγξει την κατάσταση στην χώρα σχετικά με αυτό το θέμα και την διάψευση της Αστυνομίας για τις καταγγελίες των γνωστών αγνώστων νεαρών που ισχυρίζονται ότι έπεσαν θύματα της αστυνομικής βαρβαρότητας.
Φυσικά ο δημοσιογράφος αν και προβάλει τους αναρχικούς στην πορεία που έκαναν να κρατούν στειλιάρι δεν αναρωτήθηκε για τον αληθινό στόχο αυτής της μηχανοκίνητης πορείας.
Επιπλέον ο Βρετανός δημοσιογράφος δεν ανέφερε το πόρισμα του ιατριδικαστή που εξέτασε τα άτομα που έκαναν τις καταγγελίες. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έρευνα που παρήγγειλε ο ανακριτής μετά την
προσαγωγή των 15 αντιεξουσιαστών, διαπιστώθηκε ότι ουδέποτε υποβλήθηκαν σε ηλεκτροσόκ και σε βασανισμούς με αναπτήρες αφού δεν φέρουν κανένα έγκαυμα.
Το μόνο που καταγράφηκε είναι ορισμένες εκδορές προερχόμενες από την προηγηθείσα συμπλοκή των αντιεξουσιαστών με τις αστυνομικές δυνάμεις, στη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκαν και αστυνομικοί.
Τα συμπεράσματα δικά σας.


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

http://www.lifo.gr/now/media/18341

telika ti isxyei thelete na mas peite?