Η συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ και η επιχειρηματική τόλμη και γοητεία στο φόρουμ της Welt
(Ανανεωμένο – Ανταπόκριση από το Βερολίνο)Η κεντρική ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στην χθεσινή έναρξη του πέμπτου WELT-Wirschaftsgipfel, κλειστή για το κοινό και εμπιστευτικού χαρακτήρα ως προς τις συνομιλίες (“Chatham House Rule”, μας ενημερώνουν οι αρμόδιοι του Axel-Springer-Haus), είχε ως κοινό την αφρόκρεμα του επιχειρηματικού κόσμου της Γερμανίας. Ενώ το θέμα της βραδιάς ήταν η Ευρώπη, οι περισσότερες ερωτήσεις επικεντρώθηκαν στην Ελλάδα, για την οποία οι σημαίνοντες ακροατές άκουσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα διαμειφθέντα. Ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι η προσπάθεια που λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα δεν γίνεται για να επιτευχθούν απλώς κάποιοι οικονομικοί δείκτες, αλλά για να χτισθεί μεθοδικά μια άλλη Ελλάδα με ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης περικλείον όλες τις προϋποθέσεις για ευημερία, επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη, με πάταξη της φοροδιαφυγής, παλιννόστηση της αξιοκρατίας, σμίκρυνση της γραφειοκρατίας. Η προσπάθεια της Ελλάδας αναγνωρίστηκε όχι μόνο με όσα ειπώθηκαν, αλλά ίσως κυρίως από όσα δεν ειπώθηκαν: τα σενάρια καταστροφής, πτώχευσης και εξόδου που μέχρι πρότινος (χωρίς έλλειμμα ρεαλισμού) ήταν κοινός τόπος σε παρόμοιες συνάξεις· η έκλειψή τους ήταν αισθητή. Σύμφωνα με το κλίμα της εκδήλωσης, η Ελλάδα αντιμετωπίσθηκε ως κάποτε πρόβλημα της Ευρώπης, αλλά σήμερα ως χώρα κατευθυνόμενη στο να καταστεί παράδειγμα προς μίμηση, αφού έφτασε μέχρι το χάος… και επέστρεψε, επιχειρώντας πλέον να επανεφεύρει τον εαυτό της σε αναπτυξιακή τροχιά.
Το επόμενο πρωί ακολούθησε η συνομιλία της Καγκελαρίου και του Πρωθυπουργού της Ελλάδος. Πριν την σημερινή συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ δόθηκαν σύντομες δηλώσεις στον τύπο:
Άνγκελα Μέρκελ: «Είμαι πάρα πολύ ευτυχής που είναι για άλλη μια φορά μαζί μας ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, ο κ. Σαμαράς. Οπως ξέρετε στο τέλος της χρονιάς είχαμε την ευκαιρία να φτάσουμε σε ένα συμπέρασμα όσον αφορά τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να ληφθούνε. Παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς το πρόγραμμα αναθεώρησης και όλες τις προσπάθειες οι οποίες γίνονται, γνωρίζουμε και στην Γερμανία τις δυσκολίες οι οποίες υπάρχουν. Θα πρέπει να καταλάβουμε ακριβώς τι θα γίνει σε σχέση με τις δυνατότητες και τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν. Πρέπει να ξέρουμε ότι μια καλύτερη οικονομική συνεργασία αλλά πάνω απ’ όλα ένας καλύτερος συγκερασμός όλων των προσπαθειών θα μας βοηθήσει όλους. Κύριε Σαμαρά σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας και για την συνεργασία την οποία θα έχουμε».
Αντώνης Σαμαράς: «Σε μικρό χρονικό διάσημα βρίσκομαι για δεύτερη φορά στην Καγκελαρία και είναι για μένα μεγάλη χαρά να έχω την δυνατότητα για δεύτερη φορά να συνομιλήσω με την Καγκελάριο κ. Μέρκελ. Θέλω να καταστήσω σαφές ότι η χώρα μας κάνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, με θυσίες για τον ελληνικό λαό. Για να αποκτήσει ξανά την εμπιστοσύνη τόσο των λαών της Ευρώπης όσο και των αγορών. Προς την κατεύθυνση αυτή έχουμε ψηφίσει μια σειρά νομοσχεδίων που διασφαλίζουν αυτήν την πορεία. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να διασφαλίσουμε τη ρευστότητα που είναι το αίμα της οικονομίας και μπορεί να φέρει την ανάπτυξη για να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο πρόβλημα που είναι η ανεργία, και ιδίως των νέων. Θα συζητήσουμε ασφαλώς με την Καγκελάριο για όλα τα θέματα της ατζέντας της Ευρώπης, η Ευρώπη μεταλλάσσεται, προχωρά αποφασιστικά και δημιουργείται μια ενοποίηση σε κάθε τομέα.Για όλα αυτά τα ζητήματα θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω ξανά με τη κυρία Μέρκελ και θέλω να την ευχαριστήσω ξανά γι’ αυτήν την φιλοξενία ολόθερμα».
Στην συνάντηση των δύο πλευρών διαπιστώθηκε σε φιλικό κλίμα συνεργασίας η πρόοδος του προγράμματος, με ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη της ρευστότητας και της αποδέσμευσης προγραμμάτων όπως το ΕΣΠΑ για να ξεμπλοκάρει η οικονομία και να φανούν με την επανεκκίνησή της οι προοπτικές ανάπτυξης. Η ρευστότητα που θα ζωογονήσει την οικονομία, μαζί με τις μεταρρυθμίσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση για ανάπτυξη, επιχειρηματικότητα, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, δίνουν την δυνατότητα της έγκαιρης αποδέσμευσης από τα προγράμματα βοήθειας/Μνημόνια, ή ακόμα –των εταίρων συνεργούντων- και της αποδέσμευσης «μιαν ώρα αρχύτερα», σημειώνει συνεργάτης του Πρωθυπουργού, κάτι το οποίο επιθυμούν και οι Γερμανοί.
Το περιοδικό Spiegel δίνει μια τελείως διαφορετική άποψη με τίτλο «Πρώτα τα χαμόγελα, μετά η διαπραγμάτευση» (το άρθρο γράφτηκε εχθές, πριν την συνάντηση Σαμαρά-Μέρκελ): «Εκείνος καλεί σε υπομονή, εκείνη σε μεταρρυθμίσεις: και μετά χαμογελούν αμφότεροι στις κάμερες και διατυπώνουν τον αμοιβαίο σεβασμό. Περίπου έτσι λαμβάνουν χώρα συνήθως οι συνομιλίες μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και της Άνγκελα Μέρκελ. Αλλά πίσω από τις κουρτίνες προφανώς και δεν ήταν τόσο ρόδινα τα πράγματα την τελευταία φορά, ειδάλλως δεν θα υπήρχε ανάγκη να συζητήσουν την Τρίτη στο Βερολίνο εκ νέου για την κρίση οι δύο επικεφαλής.
Τί θα προκύψει αυτήν την φορά; Οι δηλώσεις στον Τύπο θα δοθούν για πρακτικούς λόγους πριν τις ίδιες τις διαπραγματεύσεις: πριν τις συνομιλίες, τα χαμόγελα βγαίνουν ευκολώτερα». Είναι ενδιαφέρον ότι, ενώ τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης επικεντρώνονται στο «φιλικό και εγκάρδιο κλίμα» των συνομιλιών (και όντως είναι φιλικό και εγκάρδιο σε σχέση με προηγούμενες ηγεσίες, οι οποίες αντιμετωπίζοντο κυρίως με καχυποψία και απόρριψη), τα γερμανικά μέσα μιλούν για διεκδικητικές διαπραγματεύσεις που «καθιστούν τα χαμόγελα της Καγκελαρίου δυσκολώτερα». Βέβαια, από τούδε και στο εξής τα σχόλια στον γερμανικό τύπο προσανατολίζονται στις επερχόμενες εκλογές, και το σοσιαλδημοκρατικό Spiegel δεν θα φεισθεί διατυπώσεων που δείχνουν ότι η Καγκελάριος «δεν τα καταφέρνει» στην διαχείριση της ευρωπαϊκής κρίσης. Όμως, η συνάντηση εργασίας με τις δηλώσεις να προηγούνται λαμβάνει χώρα ως ακριβώς επακόλουθη της τήρησης των συμφωνηθέντων, της εκταμίευσης της δόσης, της προόδου του καθολικού αιτήματος για ρευστότητα και ανάπτυξη και της συνέχισης της συνεργασίας σε κλίμα αλληλοκατανόησης, συνεργασίας και εντιμότητας.
Αστυάναξ Καυσοκαλυβίτης
Μοιραστείτε
Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου