Ένα ευρύτατο πεδίο αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών που θα αφορά την εκπαίδευση, την αμυντική βιομηχανία αλλά και την πιθανή ενίσχυση της ΠΑ με μεταχειρισμένα μαχητικά αεροσκάφη θα συζητήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος κατά την διάρκεια της αποστολής τους στην Ντόχα του Κατάρ συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά κράτος του Κόλπου, μεταξύ 29 και 30 Ιανουαρίου.
Ειδικότερα για το τελευταίο, δηλαδή της προμήθειας μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών το ενδιαφέρον βρίσκεται στα 12 Mirage 2000-5 τα οποία απέκτησε το 1997 από τη Γαλλία. Τα αεροσκάφη αν και δεν είναι πανομοιότυπα με τα ελληνικά Mirage 2000-5Mk2 καθώς αντιπροσωπεύουν την πρώτη αναβαθμισμένη εξέλιξη του αεροσκάφους στο ίδιο επίπεδο με τα γαλλικά Mirage 2000-5F εντούτοις διατηρούν πολύ καλές δυνατότητες αναλαμβάνοντας αποστολές εναέριας υπεροχής.
Το Κατάρ διαθέτει πιο συγκεκριμένα 9 μονοθέσια Mirage 2000-5EDA και 3 διθέσια Mirage 2000-5 DDA. Τα αεροσκάφη διαθέτουν το
ραντάρ RDY-1 (τα «-5» της 331Μ διαθέτουν το RDY-2) με τα δύο συστήματα να διατηρούν τις ίδιες δυνατότητες στον εναέριο αγώνα και η μόνη διαφοροποίησή τους να υφίσταται στις διαμορφώσεις αέρος-εδάφους όπου το ραντάρ των ελληνικών αεροσκαφών διαθέτει πολύ πιο αναβιβασμένες δυνατότητες..
To RDY-1 μπορεί να παρακολουθήσει μέχρι και 24 στόχους ταυτόχρονα εγκλωβίζοντας του; 8 πιο επικίνδυνους από αυτούς ενώ φυσικά συνεργάζεται με το βλήμα MICA και στις δύο εκδόσεις του την EM και την ΙΙR.
Η άλλη διαφοροποίηση ανάμεσα στα ελληνικά Mirage 2000 και στα «-5EDA/DDA» του Κατάρ είναι ότι τα τελευταία διαθέτουν 5 οθόνες τεχνολογίας CRT στο πιλοτήριο σε αντίθεση με τις έγχρωμες LCD των ελληνικών αεροσκαφών, ενώ απουσιάζει η αρτηρία δεδομένων MIL-STD-1553B κάτι που απαγορεύει την πιστοποίηση όπλων όπως το SCALP-EG.
Παρόλα αυτά τα αεροσκάφη του Κατάρ θα μπορούσαν να ενισχύσουν σημαντικά την 114ΠΜ είτε με την ένταξή τους στην 332 Μοίρα μαζί με τα 19 παλαιά Mirage 2000EGM/BGM ή με τη δημιουργία μιας τρίτης Μοίρας παίρνοντας αριθμό «--5» από την 331Μ η οποία έχει ούτος ή άλλως μεγάλο αριθμό αεροσκαφών (25) για επίπεδο Μοίρας.
Προσπάθειες για την απόκτηση των 12 Mirage 2000 -5 EDA/DDA του Κατάρ είχε κάνει στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας η Ινδία αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Η προμήθεια των συγκεκριμένων αεροσκαφών από την ΠΑ θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στο πλαίσιο μιας γενικότερης συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.
Ήδη αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία για την εκπαίδευση πιλότων και μηχανικών του Κατάρ στην Ελλάδα αλλά υπάρχει και δεδομένο το ενδιαφέρον της Ντόχα για μια επενδυτική κίνηση αμυντικού χαρακτήρα με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) να αποτελούν μια από αυτές τις κινήσεις, καθώς μπορούν να εξισορροπήσουν σε μεγάλο βαθμό την αποτυχία απόκτησης του Ελληνικού.
defencenet.gr
Μοιραστείτε
Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου