Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Στο Αζερμπαϊτζάν για τον TAP ο Σαμαράς


Μια ακόμη μεγάλη πρόκληση έχει μπροστά του ο πρωθυπουργός μετά το κατά γενική ομολογία πετυχημένο ταξίδι του στην Κίνα. Σήμερα πάει στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν για επαφές με την πολιτική ηγεσία της χώρας και με το βλέμμα στραμμένο στα ενεργειακά.
Όμως, πάνω από όλα, το πλέον καυτό θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών είναι ο περίφημος αγωγός Trans Adriatic Pipeline (TAP), που διέρχεται και από την Ελλάδα, για τη μεταφορά αζέρικου αερίου στην Κεντρική Ευρώπη.
Η επιλογή ή όχι του συγκεκριμένου αγωγού βρίσκεται στην τελική ευθεία κι αν προκριθεί τότε η Ελλάδα γίνεται το επίκεντρο της διεθνούς ενεργειακής αγοράς.
Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για όφελος πάνω από 350 εκατ. ευρώ το χρόνο για την Ελλάδα από το ΤΑΡ. Ο αγωγός θα επιτρέπει τη μεταφορά φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας προς τις αγορές της Δυτικής Ευρώπης, μέσω της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Αλβανίας, της Αδριατικής Θάλασσας και της Ιταλίας.
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η κατασκευή και η λειτουργία του TAP, αναμένεται να δημιουργήσει 4.800 θέσεις εργασίας ανά έτος, για 54 χρόνια. Το μεγαλύτερο μέρος των θετικών οικονομικών επιδράσεων του αγωγού θα λάβουν χώρα στην Μακεδονία και τη Θράκη. Μόνο για την κατασκευή του αγωγού
θα δημιουργηθούν 2.500 θέσεις εργασίας, ενώ, εφόσον επιλεγούν ελληνικοί σωλήνες, δεν αποκλείεται τα «κέρδη» να φτάσουν ακόμα και τις 10.000 θέσεις εργασίας.
Η κοινοπραξίας που ελέγχει το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν, θα αποφασίσει αν θα είναι ο ΤΑΡ ή ο έτερος μνηστήρας, ο Ναμπούκο ο αγωγός που θα πλημμυρίσει την Ευρώπη με αζέρικο αέριο.
Ως εκ τούτου, αν ο κ. Σαμαράς πετύχει να πείσει την αζέρικη κυβέρνηση για τον «ελληνικό» αγωγό θα έχει γίνει ένα εντυπωσιακό βήμα εξόδου από την κρίση. Και αυτό δεν είναι υπερβολή όχι γιατί τα παραπάνω οικονομικά στοιχεία δείχνουν τη σημασία του αλλά και γιατί αλλάζει άρδην ο γεωπολιτικός χαρακτήρας της Ελλάδας. Μπορούμε να «παίξουμε» σε άλλο επίπεδο δηλαδή, να διαπραγματευτούμε από θέση ισχύος διάφορα θέματα που προκύπτουν σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.
Ασφαλώς οι ισορροπίες είναι λεπτές και γι΄ αυτό χρειάζονται και λεπτοί χειρισμοί, όμως, μέσα στους επόμενους 1-2 μήνες θα κριθούν πολλά.
Γι’ αυτό και το ταξίδι στο Μπακού έχει τεράστια σημασία. Στο τραπέζι των συζητήσεων θα υπάρξει φυσικά και η πρόταση της αζέρικης εταιρείας Socar για την εξαγορά της ΔΕΣΦΑ η οποία όπως όλα δείχνουν θα κριθεί μέχρι το τέλος του μήνα.

antinews.gr

Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: