Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Προχωρήστε τις μεταρρυθμίσεις, ξεχάστε… το χρέος

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

«Εάν πετύχετε στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όπως πετύχατε στη δημοσιονομική προσαρμογή δεν θα ξανατεθεί θέμα χρέους», δήλωσε κοινοτική πηγή σήμερα ενόψει της δημοσιοποίησης τη Δευτέρα της έκθεσης της Τρόικας με την αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής και δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα παραμένει εντός τροχιάς. Ωστόσο τα ρίσκα παραμένουν και είναι υψηλά , επισημαίνουν. Η επόμενη αξιολόγηση του προγράμματος θα ξεκινήσει το Σεπτέμβρη.

Πως θα χρηματοδοτεί το «κενό» μετά τον Απρίλη του 2014
Η ίδια πηγή ανέφερε πως μέχρι τον Απρίλη του 2014 δεν τίθεται θέμα χρηματοδοτικού και δημοσιονομικού «κενού» και πως από’ κει και πέρα, οπότε και προβλέπεται «κενό» 3,8 δις. ευρώ θα μπορούσε:


• είτε να υπάρξει νέα δανειακή στήριξη
• είτε να διατεθούν κεφάλαια που πιθανόν να … περισσέψουν από το τρέχον πρόγραμμα
• είτε –επίσης- να βγει η Ελλάδα στις αγορές εκδίδοντας βραχυπρόθεσμους τίτλους.

Το «κενό» αυτό στη χρηματοδότηση της χώρας οφείλεται στην άρνηση ορισμένων εθνικών κεντρικών τραπεζών να κάνουν roll – over στα νέα ελληνικά ομόλογα.

Στις Βρυξέλλες, η εκτίμηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους παραμένει, πάντως, η ίδια.
Θα αρχίσει να πέφτει, λένε κοινοτικές πηγές, από το 2014 και θα φτάσει κάτω από το 120% το 2021, εφόσον εφαρμοσθεί το πρόγραμμα.

Η ίδια κοινοτική πηγή, όμως, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημαντική συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013 (-5,6%), ενώ χαρακτήρισε σαν πρόβλημα-κλειδί το ποσοστό της ανεργίας το οποίο εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα υψηλό στη χώρα.

Ωστόσο, δεν αναφέρθηκε σε καμία αλλαγή στον μακροοικονομικό ορίζοντα της χώρας για το 2014 και, έτσι, αναμένεται ελαφρά ανάκαμψη από το 2014, μέσω κυρίως του Τουρισμού, της εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών δημοσίου και της αύξησης των δημοσίων επενδύσεων.

Η ελληνική οικονομία κερδίζει γρήγορα το χαμένο έδαφος στη διεθνή ανταγωνιστικότητα της, λένε στην Κομισιόν. Σαν βασικά επιχειρήματα χρησιμοποιούν ότι το μοναδιαίο κόστος εργασίας έπεσε κατά 13,7% στο διάστημα 2009-12, ενώ το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έπεσε στο 11,7%.

Παράλληλα, ενώ στην Κομισιόν παραδέχονται πως το πρόγραμμα βρίσκεται «εντός τροχιάς» και πως η σημερινή κυβέρνηση είναι πιο αποδοτική από την προηγούμενη, επισημαίνουν πως οι κίνδυνοι παραμένουν υψηλοί.

Πότε θα έλθει η δόση

Σύμφωνα με τις ίδιες κοινοτικές πηγές, το Πρόγραμμα είναι πλήρως χρηματοδοτούμενο μέχρι τον Ιούλιο του 2014.

• Η πρώτη δόση των 2,5 δις. ευρώ θα εκταμιευθεί στα τέλη Ιούλη (πιθανότατα την προσεχή Δευτέρα), μετά την εκπλήρωση όλων των προαπαιτούμενων δράσεων.
• Η δεύτερη δόση των 500 εκ. ευρώ θα έλθει αρχές Οκτώβρη. Συνδέεται με τα ορόσημα των ιδιωτικοποιήσεων, τις μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση και την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.
• Επίσης για πρώτη φορά, θα μεταφερθούν 2 δις. ευρώ σε δύο δόσεις (μία των 1,5 δις. ευρώ στα τέλη Ιούλη και μία άλλη των 500 εκ. ευρώ) από τα τα κέρδη που αποκόμισαν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από το δανεισμό προς την Ελλάδα.

Που πέφτει το «βάρος» των Βρυξελλών από Σεπτέμβρη

Στην Κομισιόν δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στα ακόλουθα.

• στη λήψη μέτρων για να σταματήσουν τα ελλείμματα στον ΕΟΠΠΥ ,
• στην αναθεώρηση της διοικητικής δομής της διαδικασίας των ιδιωτικοποιήσεων το φθινόπωρο.
• στην αλλαγή της στρατηγικής των προσλήψεων στο Δημόσιο και της κατανομής του προσωπικού έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της κυβέρνησης. Η ένταξη 25.000 στο πρόγραμμα της «κινητικότητας» και τα νέα οργανογράμματα για όλο το δημόσιο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2013.
• στην αναχαίτιση της ανεργίας των νέων αλλά και των μακροπρόθεσμα ανέργων. Στο β’ εξάμηνο του 2013 θα εφαρμοστεί πρόγραμμα απασχόλησης για 50.000 μακροπρόθεσμα ανέργους. Ειδικό πρόγραμμα της ΕΕ ύψους 517 εκ. ευρώ, επίσης θα προωθήσει την απασχόληση 350.000 νέων. Παράλληλα, η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα σύστημα διασφάλισης ελάχιστου εισοδήματος σε πιλοτική βάση και ένα πρόγραμμα στήριξης των μακροπρόθεσμα ανέργων το Γενάρη του 2014.
• στην διευκόλυνση των απολύσεων, με βάση τους νόμους που έχουν ήδη ψηφισθεί.
• στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων (πχ δικηγόρων και μηχανικών)
• στην εφαρμογή μέτρων που αφορούν το φόρο πολυτελείας, την αύξηση των δικαστικών εξόδων και το τέλος ελλιμενισμού των σκαφών αναψυχής ( Οκτώβρης 2013).
• Στιν εξορθολογισμό των αμυντικών δαπανών
• στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος με βάση την έκθεση του ΟΟΣΑ ( Νοέμβρη του 2013) και τη στήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας ( Σεπτέμβρη – Δεκέμβρης 2013) Τα συστήματα αξιολόγησης κινδύνου για τις εξαγωγές θα ευθυγραμμισθούν το Σεπτέμβρη τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ενώ η πλήρης εφαρμογή των ηλεκτρονικών τελωνείων προβλέπεται για το Νοέμβρη.
• στην αλλαγή του συστήματος φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας (Σεπτέμβρης 2013)
• στη αναδιάρθρωση και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ
• στην εξυγίανση των τραπεζών. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα υποβάλλουν σχέδια αναδιάρθρωσης στα τέλη του Σεπτέμβρη 2013.

Η αξιολόγηση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών θα επικαιροποιηθεί στις αρχές του 2014. Αυτή θα βασισθεί σε ένα νέο έλεγχο ποιότητας ενεργητικού (asset quality review) και σε ένα νέο stress – test σε συνεργασία με την ΕΒΑ.


Πηγή:www.capital.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: