''Ξεπούλημα'' Εμπορικής.
Στον τραπεζικό τομέα, τα παραδείγματα ''ξεπουλημάτων'' είναι δύο και μάλιστα και τα δύο έχουν γαλλικό χρώμα.
Η τελική κατάληξη και σε αυτό το ''ξεπούλημα'' ήταν όποιος εδώ δεν ''ξεπούλησε'', πιάστηκε τελικά μεγάλο κορόιδο.
Η Εμπορική εξαγοράστηκε απο την Credit Agricole και η Γενική απο τη Societe Generale. Θα ήταν ιδιαίτερα αφελές να ισχυριστεί κάποιος πως οι Γάλλοι δεν είχαν καλό μάνατζμεντ. Ωστόσο, και οι δύο τραπεζικοί όμιλοι εξαγόρασαν δύο ελληνικές τράπεζες, προβληματικές, σε μια χρεοκοπημένη χώρα, μια χώρα με δίχως αξίες, με έλλειψη ανταγωνιστικότητας, που η κοινωνία της έχει ως βασική αρχή τις απεργίες, τις πορείες και τις καταλήψεις κτηρίων.
Εκεί ήταν το μεγάλο λάθος των Γάλλων. Δεν είχαν μελετήσει σωστά τη δομή της Ελληνικής κοινωνίας και τη φιλοσοφία των συνδικάλων που κατέστρεψαν τη χώρα.
Ειδικά η Εμπορική τράπεζα είχε σημαντική θέση στην ελληνική αγορά και τελικά οι Γάλλοι έφυγαν όπως, όπως. Έδωσαν τα ωραία τους ευρώ για να εξαγοράσουν τις 2 τράπεζες, έδωσαν ένα σκασμό λεφτά σε Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου, προκειμένου να στηρίξουν τις δύο τράπεζες, έδωσαν και ένα σωρό λεφτά προκειμένου να τις ανακεφαλαιοποιήσουν και να αποχωρήσουν απο την Ελλάδα.
Χρονικό του ''ξεπουλήματος'' της Εμπορικής
2000: Είσοδος της Γαλλικής Τράπεζας Credit Agricole στο μετοχικό κεφάλαιο της Εμπορικής με ποσοστό 6,7%
2002: Η Credit Agricole αυξάνει το ποσοστό της στο μετοχικό κεφάλαιο της Εμπορικής Τράπεζας σε 8,74%
2006: Η Credit Agricole αυξάνει το ποσοστό συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας σε 71,97%.
2008: Η Credit Agricole αυξάνει το ποσοστό συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας σε 82,47%
2010: Η Credit Agricole S.A. αυξάνει το ποσοστό συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας σε 91,00%
2012: Η Credit Agricole αποχωρεί απο την Εμπορική τράπεζα, κακήν κακώς. Υπογραφή συμφωνία πώλησης της Εμπορικής στην Alpha Bank.
Το αντίτιμο της πώλησης ορίζεται σε 1 ευρώ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Δηλαδή αν ξεπουλήθηκε η Εμπορική όταν το Ελληνικό - Δημόσια ταμεία την έδιναν στους Γάλλους, τότε οι Γάλλοι τι έκαναν όταν πήραν 1 ευρώ για να την πουλήσουν?
Όχι, όχι δεν ξεπούλησαν οι Γάλλοι, απλώς ξεπουπουλιάστηκαν οι Γάλλοι και έφυγαν όπως, όπως.
Το 2000 η Γαλλική τράπεζα Credit Agricole εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Εμπορικής με ποσοστό 6,7% που αυξήθηκε σε 8,74% το 2002.
Κυριότεροι επενδυτές στις 14 Ιουνίου 2006.
ΕπενδυτήςΠοσοστό μετοχών
Ασφαλιστικά ταμεία 20,12%
Επενδυτικό κοινό 20,02%
Ξένοι θεσμικοί επενδυτές 16,00%
ΔΕΚΑ (Ελληνικό δημόσιο) 11,01%
Credit Agricole 8,83%
Έλληνες επενδυτές 6,66%
LDN HKNL Stichting Pensioenfolds ABP 6,35%
Διάφοροι οργανισμοί 5,58%
ΟΑΕΔ 5,43%
Τον Ιούνιο του 2006 η Credit Agricole εκδήλωσε ενδιαφέρον για την εξαγορά της Εμπορικής με στόχο να αναλάβει το 40% των μετοχών. Η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων αποφάσισε την πώληση των μετοχών που ελέγχονται από το δημόσιο (ΔΕΚΑ+Ταμεία 31,13%) προς 25 ευρώ ανά μετοχή (συνολικό τίμημα για το 100% των μετοχών: 3,3 δισ. ευρώ) μετά την αύξηση της προσφερόμενης τιμής από την Credit Agricole κατά 1,5 ευρώ.
Η Crédit Agricole τον Αύγουστο του 2006 ολοκληρώνει με επιτυχία τη δημόσια πρόταση προς τους μετόχους της Εμπορικής Τράπεζας και το ποσοστό της ανέρχεται πλέον σε 71,97%, έχοντας όμως δώσει περισσότερα απο 3 δις ευρώ απο την εμπλοκή της με την τράπεζα.
Η θετική ανταπόκριση της ελληνικής κυβέρνησης στην πώληση του ποσοστού του δημοσίου προκάλεσε αντιδράσεις μεταξύ των εργαζομένων της Εμπορικής που δεν επιθυμούν την ιδιωτικοποίηση της τράπεζας, αλλά και της αντιπολίτευσης που θεωρεί την τιμή πώλησης χαμηλή για να πουληθεί χωρίς να υπάρχει άλλη προσφορά.
Ποια ήταν η αντίδραση της τότε αντιπολίτευσης???
Κλασσικές ανοησίες - όπως ανοησίες λένε οι περισσότερες αντιπολιτεύσεις.
Η Βασούλα η Παπανδρέου δηλώνει πως η κυβέρνηση έχει μετατραπεί σε υπηρέτη συγκεκριμένων συμφερόντων.
«Προειδοποιούμε την κυβέρνηση, αλλά και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, ότι με την τιμή με την οποία φαίνεται πως θα συμφωνήσουν για την πώληση της Εμπορικής, θα έχουν ευθύνες τόσο η κυβέρνηση όσο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία εάν πουλήσουν το ποσοστό τους. Ζητάμε να σταματήσει αυτό το ξεπούλημα ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που πλέον έχει και την ευθύνη για το ξεπούλημα της Εμπορικής και της δημόσιας περιουσίας», ανέφερε η υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου.
«Όταν έγινε η δημόσια προσφορά, είχαμε πει ότι το τίμημα είναι πάρα πολύ χαμηλό. Η κυβέρνηση, παρά τις προειδοποιήσεις, συνέχισε τη διαδικασία με έναν μόνο αγοραστή, την Credit Agricole. Σήμερα έγινε προσφορά σε μια βελτιωμένη τιμή, αλλά και η τιμή αυτή είναι πολύ κάτω από την τιμή που είχαν προσδιορίσει ο σύμβουλος αποκρατικοποίησης της Εμπορικής Τράπεζας, JP Morgan, όπως και η Citigroup που εκτελούσε καθήκοντα συμβούλου. Στις 2 Ιουνίου είχε αναφέρει ότι η τιμή στόχος θα έπρεπε να είναι 33 ευρώ», ανέφερε η κα Παπανδρέου.
«Στις 12/7/2006 το ΔΣ της Εμπορικής Τράπεζας, που αξιολόγησε την προσφορά της Credit Agricole, είπε ότι σε αντίστοιχες συναλλαγές που αφορούν χρηματοοικονομικά ιδρύματα, το υπερτίμημα απόκτησης ελέγχου («control premium») κυμαίνεται μεταξύ 16% και 29% επί της μέσης χρηματιστηριακής τιμής του τελευταίου μήνα. Εάν αυτό ίσχυε, θα έπρεπε η τιμή της Εμπορικής να κυμανθεί μεταξύ 28,4 και 31,5 ευρώ» πρόσθεσε.
Η κα Παπανδρέου επεσήμανε επίσης ότι η κυβέρνηση, όταν είναι να πουλήσει, κατά «σατανική συγκυρία» επιλέγεται η περίοδος που η τιμή της μετοχής είναι στο κατώτερο επίπεδο, ενώ όταν είναι να αγοράσει, κατά «σατανική συγκυρία» επιλέγεται η τιμή όταν είναι στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.
«Με την Cosmote η τιμή του Γερμανού ήταν στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, αφού κατάφεραν να την ανεβάσουν πολύ πάνω από την τιμή που ήταν κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Στην τουρκική Finansbank επίσης η τιμή ήταν πάρα πολύ υψηλή, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο τόσο η ισοτιμία λίρας-δολαρίου όσο και η χρηματιστηριακή τιμή της Finansbank», είπε η κα Παπανδρέου.
«Η κυβέρνηση, αντί να είναι ο εγγυητής του δημοσίου συμφέροντος, όπως ορίζει το Σύνταγμα και οι νόμοι της χώρας, έχει μετατραπεί σε υπηρέτη εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων και δη ξένων συμφερόντων και αυτό φαίνεται από μια σειρά από ενέργειες που αφορούν όχι μόνο το τραπεζικό σύστημα αλλά και πλήθος άλλες περιπτώσεις», τόνισε ο κα Παπανδρέου.
Από την πλευρά του ο αρμόδιος συντονιστής Πέτρος Ευθυμίου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «όταν είχε διατεθεί ένα μικρό ποσοστό της Εθνικής σε ξένους θεσμικούς επενδυτές, χωρίς να θίγεται κατ’ ελάχιστον η μορφή του μετοχικού κεφαλαίου και ο χαρακτήρας της Εθνικής, ο κ. Αλογοσκούφης είχε πει το περίφημο ότι «το ΠΑΣΟΚ πουλάει τα ασημικά του σπιτιού. Σήμερα το σύνολο της οικονομικής πολιτικής της ΝΔ δείχνει ότι ο κ. Αλογοσκούφης πουλάει το ίδιο το σπίτι του ελληνικού λαού. Πωλούνται τα πάντα. Ο γενικός τίτλος της πολιτικής του κ. Αλογοσκούφη και του κ. Καραμανλή είναι ‘πωλείται η Ελλάς’. Αυτό το βλέπουμε στο σύνολο της κατεύθυνσης ακόμα και σε φαινομενικά αθώα πράγματα, όπως η ρύθμιση του αιγιαλού», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Ευθυμίου.
Η συνέχεια .....
Το Φεβρουάριο του 2009 η Credit Agricole προχωρά σε Αύξηση Μετοχικού κεφαλαίου κατά 850 εκατ. ευρώ με την έκδοση και διάθεση 154.456.708 κοινών μετοχών της Τράπεζας και με τιμή διαθέσεως 5,50 ευρώ για κάθε μία μετοχή με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, σε αναλογία 7 νέες για κάθε 6 παλαιές μετοχές.
Το Δεκέμβριο του 2009 η Credit Agricole, επανέρχεται και προχωρά σε νέα Αύξηση Μετοχικού κεφαλαίου κατά 990 εκατ. ευρώ με την έκδοση και διάθεση 225.380.709 κοινών μετοχών της Τράπεζας και με τιμή διαθέσεως 4,39 ευρώ για κάθε μία μετοχή με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, σε αναλογία 11 νέες για κάθε 14 παλαιές μετοχές.
Το 2010 οι ζημιές της Εμπορικής έφτασαν στα 873,5 εκατ. ευρώ, απο 583 εκατ. ευρώ το 2009 και χρειάστηκε να γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 2 δις ευρώ από την Credit Agricole για να ενισχυθούν τα κεφάλαια της τράπεζας και να υπάρξει ρευστότητα.
Το πρώτο εξάμηνο του 2011, οι ζημιές έφθασαν στα 611 εκατ. ευρώ από τα 535 εκατ. ευρώ. Η απομείωση των χορηγήσεων του ομίλου ξεπέρασαν τα 478 εκατ. ευρώ από 564 εκατ. στο εξάμηνο του 2010.
Σε όλα αυτά υπάρχει και ο μεγάλος προβληματισμός, απο τη μεριά των Γάλλων, των απεργιακών κινητοποιήσεων που απειλούν την ομαλή λειτουργία της Εμπορικής, σε μια περίοδο που πασχίζει να αυξήσει το μερίδιο αγοράς που «ακροβατεί» στο 5% από το 11,5% που ήταν όταν αγοράστηκε, μέσω της αθρόας χρηματοδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, την ώρα που οι υπόλοιπες τράπεζες έχουν κλείσει την κάνουλα.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της Εμπορικής Τράπεζας Γιώργος Κωνσταντινόπουλος, ισχυριζόταν τότε πως «η Credit Agricole δεν πρόκειται να φύγει από την Ελλάδα, γιατί οι Γάλλοι δεν θέλουν να χάσουν μια επένδυση στην οποία έριξαν 8 δις ευρώ, η αξία της οποίας τώρα μόλις που πλησιάζει το 1 δις ευρώ. Άλλωστε η Credit Agricole είναι τραπεζικός κολοσσός, δεν εγκαταλείπει τις επενδύσεις της έτσι εύκολα».
Και όμως κύριε πρόεδρε. Κάνατε λάθος.
Την 1η Φεβρουαρίου 2013, ο γαλλικός όμιλος Crėdit Agricole αποφάσισε την έξοδό του από τη ζημιογόνο ελληνική αγορά και μεταβίβασε το ποσοστό που κατείχε στην Εμπορική Τράπεζα στην Alpha Bank.
Προηγουμένως όμως, η Crédit Agricole, αναγκάστηκε να ανακεφαλαιοποίησει την Εμπορική Τράπεζα, η οποία είχε ήδη εισφέρει 2,3 δισεκατομμύρια Ευρώ τον Ιούλιο του 2012 και τα οποία αυξήθηκαν σε 2,85 δισεκατομμύρια Ευρώ, ενώ ταυτόχρονα η Crédit Agricole προβλέπεται να εγγραφεί για ομόλογα αξίας 150 εκατομμυρίων Ευρώ, μετατρέψιμα, υπό προϋποθέσεις και έπειτα από πρωτοβουλία της Crédit Agricole S.A., σε μετοχές εκδόσεως της Alpha Bank. Η τρέχουσα χρηματοδότηση της Crédit Agricole στην Εμπορική προβλέπεται να μειωθεί αντιστοίχως (0,7 δισεκατομμύρια Ευρώ).
Όχι μόνο έφυγαν τα Γαλλάκια, αλλά έφυγαν κακήν κακώς, χάνοντας πάνω από 8 δισεκατομμύρια ευρώ , πληρώνοντας έτσι την τρέλα τους να κάτσουν να μπλεχτούν με αυτή την τριτοκοσμική χώρα.
Το αρχικό κόστος της Credit Agricole ανά μετοχή της Εμπορικής ήταν €41, ακολούθησε επιπλέον αγορά μετοχών στα €25 . Ακολούθησαν μια σειρά ΑΜΚ, δημόσια προσφορά στα €1,76, ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας και στο τέλος οι Γάλλοι πουλάνε τη συμμετοχή τους, στην Εμπορική τράπεζα, στη ΑΛΦΑ.
- Η Τιμή μεταβίβασης 1 Ευρώ
Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι όποιος ιδιώτης, δημόσιο ταμείο - Ελληνικό Δημόσιο δεν πούλησε σε αυτό το ''ξεπούλημα'', πιάστηκε τελικά μεγάλο κορόιδο και η αντιπολίτευση έλεγε τις κλασσικές της μπούρδες - όπως όλες οι αντιπολιτεύσεις της Ελλάδος που στην προσπάθεια τους να αλιεύσουν ψηφαλάκια, λένε στους ιθαγενείς αυτού του τόπου τις μεγαλύτερες ανοησίες που αρέσουν στους ραγιάδες.
Η αλήθεια που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης είναι ότι τα ξεπουπουλούσιαμε τα Γαλλάκια.
Στον τραπεζικό τομέα, τα παραδείγματα ''ξεπουλημάτων'' είναι δύο και μάλιστα και τα δύο έχουν γαλλικό χρώμα.
Η τελική κατάληξη και σε αυτό το ''ξεπούλημα'' ήταν όποιος εδώ δεν ''ξεπούλησε'', πιάστηκε τελικά μεγάλο κορόιδο.
Η Εμπορική εξαγοράστηκε απο την Credit Agricole και η Γενική απο τη Societe Generale. Θα ήταν ιδιαίτερα αφελές να ισχυριστεί κάποιος πως οι Γάλλοι δεν είχαν καλό μάνατζμεντ. Ωστόσο, και οι δύο τραπεζικοί όμιλοι εξαγόρασαν δύο ελληνικές τράπεζες, προβληματικές, σε μια χρεοκοπημένη χώρα, μια χώρα με δίχως αξίες, με έλλειψη ανταγωνιστικότητας, που η κοινωνία της έχει ως βασική αρχή τις απεργίες, τις πορείες και τις καταλήψεις κτηρίων.
Εκεί ήταν το μεγάλο λάθος των Γάλλων. Δεν είχαν μελετήσει σωστά τη δομή της Ελληνικής κοινωνίας και τη φιλοσοφία των συνδικάλων που κατέστρεψαν τη χώρα.
Ειδικά η Εμπορική τράπεζα είχε σημαντική θέση στην ελληνική αγορά και τελικά οι Γάλλοι έφυγαν όπως, όπως. Έδωσαν τα ωραία τους ευρώ για να εξαγοράσουν τις 2 τράπεζες, έδωσαν ένα σκασμό λεφτά σε Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου, προκειμένου να στηρίξουν τις δύο τράπεζες, έδωσαν και ένα σωρό λεφτά προκειμένου να τις ανακεφαλαιοποιήσουν και να αποχωρήσουν απο την Ελλάδα.
Χρονικό του ''ξεπουλήματος'' της Εμπορικής
2000: Είσοδος της Γαλλικής Τράπεζας Credit Agricole στο μετοχικό κεφάλαιο της Εμπορικής με ποσοστό 6,7%
2002: Η Credit Agricole αυξάνει το ποσοστό της στο μετοχικό κεφάλαιο της Εμπορικής Τράπεζας σε 8,74%
2006: Η Credit Agricole αυξάνει το ποσοστό συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας σε 71,97%.
2008: Η Credit Agricole αυξάνει το ποσοστό συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας σε 82,47%
2010: Η Credit Agricole S.A. αυξάνει το ποσοστό συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας σε 91,00%
2012: Η Credit Agricole αποχωρεί απο την Εμπορική τράπεζα, κακήν κακώς. Υπογραφή συμφωνία πώλησης της Εμπορικής στην Alpha Bank.
Το αντίτιμο της πώλησης ορίζεται σε 1 ευρώ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Δηλαδή αν ξεπουλήθηκε η Εμπορική όταν το Ελληνικό - Δημόσια ταμεία την έδιναν στους Γάλλους, τότε οι Γάλλοι τι έκαναν όταν πήραν 1 ευρώ για να την πουλήσουν?
Όχι, όχι δεν ξεπούλησαν οι Γάλλοι, απλώς ξεπουπουλιάστηκαν οι Γάλλοι και έφυγαν όπως, όπως.
Το 2000 η Γαλλική τράπεζα Credit Agricole εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Εμπορικής με ποσοστό 6,7% που αυξήθηκε σε 8,74% το 2002.
Κυριότεροι επενδυτές στις 14 Ιουνίου 2006.
ΕπενδυτήςΠοσοστό μετοχών
Ασφαλιστικά ταμεία 20,12%
Επενδυτικό κοινό 20,02%
Ξένοι θεσμικοί επενδυτές 16,00%
ΔΕΚΑ (Ελληνικό δημόσιο) 11,01%
Credit Agricole 8,83%
Έλληνες επενδυτές 6,66%
LDN HKNL Stichting Pensioenfolds ABP 6,35%
Διάφοροι οργανισμοί 5,58%
ΟΑΕΔ 5,43%
Τον Ιούνιο του 2006 η Credit Agricole εκδήλωσε ενδιαφέρον για την εξαγορά της Εμπορικής με στόχο να αναλάβει το 40% των μετοχών. Η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων αποφάσισε την πώληση των μετοχών που ελέγχονται από το δημόσιο (ΔΕΚΑ+Ταμεία 31,13%) προς 25 ευρώ ανά μετοχή (συνολικό τίμημα για το 100% των μετοχών: 3,3 δισ. ευρώ) μετά την αύξηση της προσφερόμενης τιμής από την Credit Agricole κατά 1,5 ευρώ.
Η Crédit Agricole τον Αύγουστο του 2006 ολοκληρώνει με επιτυχία τη δημόσια πρόταση προς τους μετόχους της Εμπορικής Τράπεζας και το ποσοστό της ανέρχεται πλέον σε 71,97%, έχοντας όμως δώσει περισσότερα απο 3 δις ευρώ απο την εμπλοκή της με την τράπεζα.
Η θετική ανταπόκριση της ελληνικής κυβέρνησης στην πώληση του ποσοστού του δημοσίου προκάλεσε αντιδράσεις μεταξύ των εργαζομένων της Εμπορικής που δεν επιθυμούν την ιδιωτικοποίηση της τράπεζας, αλλά και της αντιπολίτευσης που θεωρεί την τιμή πώλησης χαμηλή για να πουληθεί χωρίς να υπάρχει άλλη προσφορά.
Ποια ήταν η αντίδραση της τότε αντιπολίτευσης???
Κλασσικές ανοησίες - όπως ανοησίες λένε οι περισσότερες αντιπολιτεύσεις.
Η Βασούλα η Παπανδρέου δηλώνει πως η κυβέρνηση έχει μετατραπεί σε υπηρέτη συγκεκριμένων συμφερόντων.
«Προειδοποιούμε την κυβέρνηση, αλλά και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, ότι με την τιμή με την οποία φαίνεται πως θα συμφωνήσουν για την πώληση της Εμπορικής, θα έχουν ευθύνες τόσο η κυβέρνηση όσο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία εάν πουλήσουν το ποσοστό τους. Ζητάμε να σταματήσει αυτό το ξεπούλημα ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που πλέον έχει και την ευθύνη για το ξεπούλημα της Εμπορικής και της δημόσιας περιουσίας», ανέφερε η υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου.
«Όταν έγινε η δημόσια προσφορά, είχαμε πει ότι το τίμημα είναι πάρα πολύ χαμηλό. Η κυβέρνηση, παρά τις προειδοποιήσεις, συνέχισε τη διαδικασία με έναν μόνο αγοραστή, την Credit Agricole. Σήμερα έγινε προσφορά σε μια βελτιωμένη τιμή, αλλά και η τιμή αυτή είναι πολύ κάτω από την τιμή που είχαν προσδιορίσει ο σύμβουλος αποκρατικοποίησης της Εμπορικής Τράπεζας, JP Morgan, όπως και η Citigroup που εκτελούσε καθήκοντα συμβούλου. Στις 2 Ιουνίου είχε αναφέρει ότι η τιμή στόχος θα έπρεπε να είναι 33 ευρώ», ανέφερε η κα Παπανδρέου.
«Στις 12/7/2006 το ΔΣ της Εμπορικής Τράπεζας, που αξιολόγησε την προσφορά της Credit Agricole, είπε ότι σε αντίστοιχες συναλλαγές που αφορούν χρηματοοικονομικά ιδρύματα, το υπερτίμημα απόκτησης ελέγχου («control premium») κυμαίνεται μεταξύ 16% και 29% επί της μέσης χρηματιστηριακής τιμής του τελευταίου μήνα. Εάν αυτό ίσχυε, θα έπρεπε η τιμή της Εμπορικής να κυμανθεί μεταξύ 28,4 και 31,5 ευρώ» πρόσθεσε.
Η κα Παπανδρέου επεσήμανε επίσης ότι η κυβέρνηση, όταν είναι να πουλήσει, κατά «σατανική συγκυρία» επιλέγεται η περίοδος που η τιμή της μετοχής είναι στο κατώτερο επίπεδο, ενώ όταν είναι να αγοράσει, κατά «σατανική συγκυρία» επιλέγεται η τιμή όταν είναι στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.
«Με την Cosmote η τιμή του Γερμανού ήταν στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, αφού κατάφεραν να την ανεβάσουν πολύ πάνω από την τιμή που ήταν κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Στην τουρκική Finansbank επίσης η τιμή ήταν πάρα πολύ υψηλή, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο τόσο η ισοτιμία λίρας-δολαρίου όσο και η χρηματιστηριακή τιμή της Finansbank», είπε η κα Παπανδρέου.
«Η κυβέρνηση, αντί να είναι ο εγγυητής του δημοσίου συμφέροντος, όπως ορίζει το Σύνταγμα και οι νόμοι της χώρας, έχει μετατραπεί σε υπηρέτη εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων και δη ξένων συμφερόντων και αυτό φαίνεται από μια σειρά από ενέργειες που αφορούν όχι μόνο το τραπεζικό σύστημα αλλά και πλήθος άλλες περιπτώσεις», τόνισε ο κα Παπανδρέου.
Από την πλευρά του ο αρμόδιος συντονιστής Πέτρος Ευθυμίου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «όταν είχε διατεθεί ένα μικρό ποσοστό της Εθνικής σε ξένους θεσμικούς επενδυτές, χωρίς να θίγεται κατ’ ελάχιστον η μορφή του μετοχικού κεφαλαίου και ο χαρακτήρας της Εθνικής, ο κ. Αλογοσκούφης είχε πει το περίφημο ότι «το ΠΑΣΟΚ πουλάει τα ασημικά του σπιτιού. Σήμερα το σύνολο της οικονομικής πολιτικής της ΝΔ δείχνει ότι ο κ. Αλογοσκούφης πουλάει το ίδιο το σπίτι του ελληνικού λαού. Πωλούνται τα πάντα. Ο γενικός τίτλος της πολιτικής του κ. Αλογοσκούφη και του κ. Καραμανλή είναι ‘πωλείται η Ελλάς’. Αυτό το βλέπουμε στο σύνολο της κατεύθυνσης ακόμα και σε φαινομενικά αθώα πράγματα, όπως η ρύθμιση του αιγιαλού», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Ευθυμίου.
Η συνέχεια .....
Το Φεβρουάριο του 2009 η Credit Agricole προχωρά σε Αύξηση Μετοχικού κεφαλαίου κατά 850 εκατ. ευρώ με την έκδοση και διάθεση 154.456.708 κοινών μετοχών της Τράπεζας και με τιμή διαθέσεως 5,50 ευρώ για κάθε μία μετοχή με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, σε αναλογία 7 νέες για κάθε 6 παλαιές μετοχές.
Το Δεκέμβριο του 2009 η Credit Agricole, επανέρχεται και προχωρά σε νέα Αύξηση Μετοχικού κεφαλαίου κατά 990 εκατ. ευρώ με την έκδοση και διάθεση 225.380.709 κοινών μετοχών της Τράπεζας και με τιμή διαθέσεως 4,39 ευρώ για κάθε μία μετοχή με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, σε αναλογία 11 νέες για κάθε 14 παλαιές μετοχές.
Το 2010 οι ζημιές της Εμπορικής έφτασαν στα 873,5 εκατ. ευρώ, απο 583 εκατ. ευρώ το 2009 και χρειάστηκε να γίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 2 δις ευρώ από την Credit Agricole για να ενισχυθούν τα κεφάλαια της τράπεζας και να υπάρξει ρευστότητα.
Το πρώτο εξάμηνο του 2011, οι ζημιές έφθασαν στα 611 εκατ. ευρώ από τα 535 εκατ. ευρώ. Η απομείωση των χορηγήσεων του ομίλου ξεπέρασαν τα 478 εκατ. ευρώ από 564 εκατ. στο εξάμηνο του 2010.
Σε όλα αυτά υπάρχει και ο μεγάλος προβληματισμός, απο τη μεριά των Γάλλων, των απεργιακών κινητοποιήσεων που απειλούν την ομαλή λειτουργία της Εμπορικής, σε μια περίοδο που πασχίζει να αυξήσει το μερίδιο αγοράς που «ακροβατεί» στο 5% από το 11,5% που ήταν όταν αγοράστηκε, μέσω της αθρόας χρηματοδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, την ώρα που οι υπόλοιπες τράπεζες έχουν κλείσει την κάνουλα.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της Εμπορικής Τράπεζας Γιώργος Κωνσταντινόπουλος, ισχυριζόταν τότε πως «η Credit Agricole δεν πρόκειται να φύγει από την Ελλάδα, γιατί οι Γάλλοι δεν θέλουν να χάσουν μια επένδυση στην οποία έριξαν 8 δις ευρώ, η αξία της οποίας τώρα μόλις που πλησιάζει το 1 δις ευρώ. Άλλωστε η Credit Agricole είναι τραπεζικός κολοσσός, δεν εγκαταλείπει τις επενδύσεις της έτσι εύκολα».
Και όμως κύριε πρόεδρε. Κάνατε λάθος.
Την 1η Φεβρουαρίου 2013, ο γαλλικός όμιλος Crėdit Agricole αποφάσισε την έξοδό του από τη ζημιογόνο ελληνική αγορά και μεταβίβασε το ποσοστό που κατείχε στην Εμπορική Τράπεζα στην Alpha Bank.
Προηγουμένως όμως, η Crédit Agricole, αναγκάστηκε να ανακεφαλαιοποίησει την Εμπορική Τράπεζα, η οποία είχε ήδη εισφέρει 2,3 δισεκατομμύρια Ευρώ τον Ιούλιο του 2012 και τα οποία αυξήθηκαν σε 2,85 δισεκατομμύρια Ευρώ, ενώ ταυτόχρονα η Crédit Agricole προβλέπεται να εγγραφεί για ομόλογα αξίας 150 εκατομμυρίων Ευρώ, μετατρέψιμα, υπό προϋποθέσεις και έπειτα από πρωτοβουλία της Crédit Agricole S.A., σε μετοχές εκδόσεως της Alpha Bank. Η τρέχουσα χρηματοδότηση της Crédit Agricole στην Εμπορική προβλέπεται να μειωθεί αντιστοίχως (0,7 δισεκατομμύρια Ευρώ).
Όχι μόνο έφυγαν τα Γαλλάκια, αλλά έφυγαν κακήν κακώς, χάνοντας πάνω από 8 δισεκατομμύρια ευρώ , πληρώνοντας έτσι την τρέλα τους να κάτσουν να μπλεχτούν με αυτή την τριτοκοσμική χώρα.
Το αρχικό κόστος της Credit Agricole ανά μετοχή της Εμπορικής ήταν €41, ακολούθησε επιπλέον αγορά μετοχών στα €25 . Ακολούθησαν μια σειρά ΑΜΚ, δημόσια προσφορά στα €1,76, ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας και στο τέλος οι Γάλλοι πουλάνε τη συμμετοχή τους, στην Εμπορική τράπεζα, στη ΑΛΦΑ.
- Η Τιμή μεταβίβασης 1 Ευρώ
Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι όποιος ιδιώτης, δημόσιο ταμείο - Ελληνικό Δημόσιο δεν πούλησε σε αυτό το ''ξεπούλημα'', πιάστηκε τελικά μεγάλο κορόιδο και η αντιπολίτευση έλεγε τις κλασσικές της μπούρδες - όπως όλες οι αντιπολιτεύσεις της Ελλάδος που στην προσπάθεια τους να αλιεύσουν ψηφαλάκια, λένε στους ιθαγενείς αυτού του τόπου τις μεγαλύτερες ανοησίες που αρέσουν στους ραγιάδες.
Η αλήθεια που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης είναι ότι τα ξεπουπουλούσιαμε τα Γαλλάκια.
Μοιραστείτε
Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου