Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Βιομηχανία: "Είχαμε προειδοποιήσει"

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Στις 4 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος του ΣΕΒ και εκπρόσωποι της βιομηχανίας – το κατώφλι του Μαξίμου είχαν περάσει όλοι οι ιδιοκτήτες και βασικοί μέτοχοι των μεγαλύτερων βιομηχανιών της χώρας – είχαν επισκεφθεί τον πρωθυπουργό επισημαίνοντας το αντιαναπτυξιακό περιβάλλον που δημιουργεί για τη βιομηχανία το υψηλό κόστος ενέργειας. Ταυτόχρονα αποτελεί πάγια θέση των εκπροσώπων της παραγωγής ότι η ενέργεια είναι το κυριότερο από μια σειρά προβλημάτων που κρατούν στάσιμη την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας: φορολογία, γραφειοκρατία, υψηλό μη μισθολογικό κόστος, συνθέτουν μαζί με το ενεργειακό ένα περιβάλλον που με επιείκεια χαρακτηρίζεται ως μη φιλικό για τη βιομηχανία της χώρας.

Για το ενεργειακό, η πρώτη συνάντηση– με την παρούσα κυβέρνηση – δεν έγινε το Φεβρουάριο αλλά τον Αύγουστο του 2012 ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλες επαφές τον Απρίλιο του 2013. Η τελευταία σύσκεψη έγινε προ ημερών με τους εκπρόσωπους της χαλυβουργίας (Σιδενόρ, Χαλυβουργική και Χαλυβουργία Ελλάδος).

Πάντως δύο μέρες μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, στις 6 Φεβρουαρίου, η Βιοχάλκο ανακοίνωνε ότι
«στα πλαίσια εξασφάλισης χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων των θυγατρικών της εταιριών, διερευνά προτάσεις συμβούλων, προκειμένου να αποκτήσει καλύτερη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων».

Σημειώνεται ότι από το Φεβρουάριο, που δόθηκε η εντολή να εξεταστούν τρόποι ελάφρυνσης του ενεργειακού κόστους για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες, δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη, ούτε σε επίπεδο ηλεκτρικής ενέργειας ούτε βέβαια σε σχέση με το κόστος του φυσικού αερίου. Στο διάστημα που μεσολάβησε: η έκπτωση στο φυσικό αέριο «σκόνταψε» στο πρόσχημα της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ. Η μείωση της φορολογίας της ενέργειας «κόπηκε» από την τρόικα. Η έκπτωση στο ρεύμα συναντά αντιστάσεις από τη ΔΕΗ. Άλλα μέτρα όπως η διακοψιμότητα, βρίσκονται επί μήνες στη βουλή.

Από την πλευρά της η Βιοχάλκο, που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στην Ελλάδα καθώς το 86% του κύκλου εργασιών των θυγατρικών της κατευθύνεται στο εξωτερικό και αντιπροσωπεύει σήμερα περίπου το 8% των εξαγωγών της χώρας, ήταν πιο αποτελεσματική στο μεσοδιάστημα που μεσολάβησε: ολοκλήρωσε την αναζήτησή της για την καλύτερη επιλογή χρηματοδότησης καταλήγοντας στην επιλογή της αλλαγής έδρας.

Κύκλοι της διοίκησης της Βιοχάλκο ξεκαθαρίζουν ότι η απόφαση δε συναρτάται άμεσα με το ενεργειακό πρόβλημα: Το πρόβλημα του υψηλού κόστους ενέργειας είναι το νούμερο ένα αυτή τη στιγμή στην παραγωγή και απασχολεί περισσότερο τον όμιλο, τονίζουν. Προσθέτουν ότι η απόφασή για μεταφορά της έδρας δε συναρτάται με την αναμονή για τη λήψη μέτρων ελάφρυνσης του ενεργειακού κόστους της παραγωγής. Σημειώνεται ότι σήμερα για την ενεργοβόρο βιομηχανία η ενέργεια (ηλεκτρισμός – φυσικό αέριο) αντιπροσωπεύουν από το 30 έως το 55% του κόστους παραγωγής.

Εκείνο που δεν αρνούνται τα στελέχη της Βιοχάλκο είναι ότι οι ανάγκες που δημιουργούνται από τα αυξημένα κόστη ενέργειας και δανεισμού, έπαιξαν το ρόλο τους στη στρατηγική απόφαση να ενισχυθεί η κεφαλαιακή βάση της εταιρείας ώστε οι εν Ελλάδι παραγωγικές εταιρείες να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη δραστηριότητά τους.

Από την πλευρά του ο ΣΕΒ, στην παρέμβαση που έκανε λίγες ημέρες πριν τη ΔΕΘ ήταν πιο ξεκάθαρος τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «η βιομηχανία είναι ο πραγματικός πρωταθλητής της εθνικής μας οικονομίας –μολονότι αντιμετωπίζει σε μόνιμη βάση μία μεροληπτική διαιτησία».

Χθες σχολιάζοντας την απόφαση της Βιοχάλκο ο ΣΕΒ τόνισε ότι θα έπρεπε να έχει χτυπήσει καμπανάκι κινδύνου για το οικονομικό επιτελείο το γεγονός ότι όλο και περισσότερες βιομηχανίες αποφασίζουν ή εξετάζουν την πιθανότητα να μεταφέρουν την έδρα τους.

Και επειδή υπάρχει πάντα ο φόβος οι κινήσεις αυτές να αποτελούν το πρώτο βήμα, ο ΣΕΒ καταλήγει στην ανακοίνωσή του δίνει μια τελευταία προειδοποίηση: «η ελληνική βιομηχανία, παρά την μέχρι σήμερα θαυμαστή ανθεκτικότητα της, δεν αντέχει πια κάτω από το συνδυασμένο βάρος της κρίσης, της έλλειψης ρευστότητας, της υπερφορολόγησης, του αβάσταχτου κόστους της ενέργειας και του αντιεπενδυτικού περιβάλλοντος. Γι΄ αυτό τονίζουμε ότι η αποβιομηχάνιση του τόπου δεν είναι ούτε πραγματικότητα ούτε νομοτέλεια. Είναι θέμα πολιτικής, είναι θέμα επιλογής». Όποιος άκουσε, άκουσε…


Τι θα κρατικοποιήσει ο κ. Τσίπρας;





Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: