Βρισκόμαστε ενώπιον μιας μεγάλης ανατροπής των δεδομένων στη Μέση Ανατολή και την Μεσόγειο
Με αφορμή το προηγούμενο ταξίδι του Αντ. Σαμαρά στις ΗΠΑ γράφαμε για την αναγνώριση από τον Ομπάμα του «σημαντικού σταθεροποιητικού ρόλου της Ελλάδας σε Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική και Βαλκάνια», ενέργεια που προσέδωσε «μια νέα δυναμική στις σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ» και οδηγεί στην αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας στην ασταθή περιοχή της. Όπως εξάλλου προέκυψε τότε από τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, όταν οι Αμερικανοί μιλούν για τον «ρόλο της Ελλάδας» δεν αναφέρονται πλέον μόνο στα Βαλκάνια – όπως συνέβαινε στο παρελθόν – αλλά της δίνουν ρόλο και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής. «Είχαμε την ευκαιρία να συστήσουμε το γενικότερο περιβάλλον γύρω από τη Μεσόγειο, στα Βαλκάνια. Όπως το έθεσε ο πρωθυπουργός, πολλές φορές είναι μια γειτονιά με προκλήσεις. Και η Ελλάδα μπορεί να παίξει σημαντικό σταθεροποιητικό ρόλο και ρόλο εταίρου στη διαχείριση θεμάτων στη Μέση Ανατολή, στη Βόρειο Αφρική, στα Βαλκάνια», είπε τότε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος μετά την συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Σε εκείνη την επίσκεψη εξάλλου τέθηκαν οι βάσεις για την δημιουργία ενός άξονα Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ με σταθεροποιητικό ρόλο στο ασταθές περιβάλλον της περιοχής.
Η δημιουργία αυτού του άξονα ήταν στο επίκεντρο και της πρόσφατης επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στο Ισραήλ η οποία έγινε μόλις δυο ημέρες μετά την δεύτερη επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Βρισκόμαστε ενώπιον μιας μεγάλης ανατροπής των δεδομένων στη Μέση Ανατολή και την Μεσόγειο, εξηγεί καλά ενημερωμένη κυβερνητική πηγή. Όταν ιδρύθηκε το ΝΑΤΟ και στην εποχή
του Ψυχρού Πολέμου που ακολούθησε, η Ελλάδα και η Τουρκία δεν είχαν διακριτό ρόλο. Λίγο – πολύ οι Αμερικανοί και οι άλλοι εταίροι στο ΝΑΤΟ τις αντιμετώπιζαν τότε το ίδιο.
Ο Ψυχρός Πόλεμος όμως τέλειωσε εδώ και χρόνια και ακολούθησε μια περίοδος αναταραχών στην περιοχή που κορυφώθηκαν με την λεγόμενη Αραβική Άνοιξη. Την περίοδο αυτή, η Τουρκία αποστασιοποιείται πλέον σταθερά από την Δύση, αλλά και την Αμερική, με αποτέλεσμα το Ισραήλ να αισθάνεται ως ναυαγός στη Μεσόγειο. Το ίδιο αισθάνονται και οι “κοσμικοί” μουσουλμάνοι οι οποίοι σε αντίθεση με τους φανατικούς δεν θέλουν συγκρούσεις και ανατροπές του status quo.
Σε αυτήν ακριβώς την στιγμή έρχεται η Ελλάδα με την πρόταση για την δημιουργία του άξονα Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Κάνοντας δηλαδή τις συγκρίσεις με την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, η Ελλάδα εμφανίζεται στην γεωπολιτική σκακιέρα της περιοχής με ένα ρόλο διακριτό, ξεχωριστό από εκείνο της Τουρκίας – για να μην πούμε αντίθετο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ισραήλ έχει μεγαλύτερη ανάγκη από εμάς τον άξονα αυτόν ο οποίος γίνεται πλέον αποδεκτός και από τις ΗΠΑ, ενώ προηγουμένως δεν ήταν.
Τα οφέλη από την συμμαχία Ελλάδος – Ισραήλ είναι σε γενικές γραμμές γνωστά και θα ήταν περιττό να αναφερθούμε πάλι. Θα επισημάνουμε μόνο τον ρόλο της εβραϊκής διασποράς στην παγκόσμια οικονομία και την βοήθεια που μπορεί να προσφέρει σε έναν πολύτιμο σύμμαχο του Ισραήλ όπως η Ελλάδα.
Βασίλης Ζήσης
Μοιραστείτε
Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου