Τώρα, όμως, όπως σημειώνει το Bloomberg, πρωτοστατούν και υπερισχύουν έναντι κάθε αγοράς στον κόσμο, καθώς η... εξαετής ύφεση υποχωρεί και οι νέοι επενδυτές σκέφτονται να κάνουν αγορές.
Σε ένα άρθρο - αφιέρωμα για την ελληνική χρηματαγορά, το πρακτορείο Bloomberg επισημαίνει ότι από τις 5 Ιουνίου του 2013, οπότε και ο MSCI γνωστοποίησε ότι μπορεί να υποβαθμίσει την Ελλάδα σε αναδυόμενη αγορά, ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ έκανε εντυπωσιακό άλμα 146%, αντισταθμίζοντας κατά 79% την πτώση του από τα υψηλά του 2007.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το αμερικανικό πρακτορείο, τα κέρδη του ελληνικού χρηματιστηρίου ξεπέρασαν εκείνα των 94 εθνικών δεικτών σε όλον τον κόσμο,
εκτός της Βενεζουέλας. Παράλληλα, οι αποδόσεις στα 10ετή ελληνικά ομόλογα έχουν υποχωρήσει κατά 8,31% από το 33,7% που έφτασαν τον Μαρτίου του 2012.
Εκ των επενδυτών που μπήκαν δυναμικά στο ελληνικό χρηματιστήριο ήταν η Paulson & Co και η JP Morgan Chase & Cο, ενώ ενδιαφέρον εκδήλωσαν funds από τις αναδυόμενες αγορές, μεταξύ των οποίων η Renaissance Capital Holdings και η Templeton Emerging Markets Group. Ενδεικτικά, o Francesco Conte της JPMorgan, ο οποίος πριν από τρία χρόνια πούλησε όλες τις ελληνικές μετοχές που κατείχε, τώρα αγόρασε μετοχές της Jumbo και της Folli Follie, κι αυτό μετά τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους που έχει γίνει μέχρι στιγμής σε παγκόσμιο επίπεδο.
“Οι προοπτικές για τη χώρα έχουν ανατραπεί 100%”, ανέφερε χαρακτηριστικά προ ημερών ο Conte, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου 2,8 δισ. δολάρια στο Λονδίνο. “Κρατάω θέση overweight για την Ελλάδα, γιατί βρίσκω ότι υπάρχουν εξαιρετικά καλές ευκαιρίες, πολύ καλά διοικούμενες εταιρείες και πολύ χαμηλές τιμές. Η Ελλάδα αρχίζει να βγαίνει από την κρίση, γιατί μείωσε τόσο πολύ τα επίπεδα κόστους, ώστε, εάν υπάρξει θετικό ΑΕΠ, το περιθώριο αύξησης κέρδους αναμένεται να είναι τεράστιο”, κατέληξε.
“Μόλις εννέα μήνες πριν, το παγκόσμιο αίσθημα ήταν 'δεν θέλω να έχω καμία σχέση με οτιδήποτε ελληνικό, ούτε καν με το ελληνικό γιαούρτι'”, δήλωσε από την πλευρά ο Άνθιμος Θωμόπουλος, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς, σε τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο πρακτορείο. “Τώρα οι επενδυτές δεν θέλουν να δουν τίποτα άλλο πέρα από την Ελλάδα. Είναι μια αλλόκοτη, ιδιοσυγκρασιακή αγορά, καθώς τοποθετείς χρήματα σε μια ανεπτυγμένη, αν και υπό πίεση, οικονομία, με προοπτικές ανάπτυξης που ταιριάζουν σε αναπτυσσόμενη οικονομία και με ισχυρό νόμισμα”, συμπληρώνει ο κ. Θωμόπουλος.
Για την Ελλάδα κάνει δηλώσεις για άλλη μια φορά και ο επικεφαλής της Templeton, Marc Mobius, σημειώνοντας ότι “παρά τα προβλήματά της η Ελλάδα διαθέτει ακόμα μακροπρόθεσμες ευκαιρίες. Συνειδητοποιούμε ότι η Ελλάδα ανακάμπτει και ότι με τις συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις, οι δείκτες ανάπτυξης θα βελτιωθούν σημαντικά”.
Από την άλλη, οι απαισιόδοξοι αναφέρουν ότι το ράλι στις ελληνικές μετοχές έχει ήδη προεξοφλήσει την οικονομική βελτίωση της Ελλάδας. Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το Bloomberg, το ΧΑ διαπραγματεύεται 32 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη των εταιρειών του, όταν ο ΜΟ της 5ετίας είναι μόλις 11. Επίσης, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 διαπραγματεύεται σήμερα 14,9 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη των εταιρειών του.
Όπως αναφέρει και ο William de Vijlder, που διαχειρίζεται κεφάλαια 657 δισ. δολαρίων ως επικεφαλής τμήματος επενδύσεων της BNP Paribas στις Βρυξέλλες, “οι μετοχές κινούνται πολυ δυναμικά, εν μέσω προσδοκιών ότι η Ελλάδα θα έχει θεαματική βελτίωση”.
Φυσικά, υπάρχουν και φωνές που αμφισβητούν τις δυνατές προοπτικές της ελληνικής αγοράς. Μεταξύ αυτών και ο Kevin Gardiner της Barclays, ο οποιος υποστηρίζει ότι οι επενδυτές μπορούν να βρουν καλύτερες ευκαιρίες στην Ιταλία ή την Ισπανία.
Όπως λέει, “η Ελλάδα είναι μια τόσο μικρή, ευμετάβλητη αγορά που δεν θα ήταν σωστό να την συστήσουμε στους πελάτες μας. Από άποψη ρίσκου, υπάρχουν καλύτερες τοποθετήσεις σε άλλα σημεία της περιφέρειας”.
Από την άλλη, όπως σημειώνει ο στρατηγικός αναλυτής της Deutsche bank, Priyal Mulji, μετά την υποβάθμιση, οι ελληνικές μετοχές που δεν μπορούσαν να εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις ένταξής τους στον MSCI για τις ανεπτυγμένες αγορές, τώρα θα μπορούν να ενταχθούν στο “σύμπαν του MSCI”.
Μεταξύ εκείνων που αγόρασαν ελληνικές μετοχές ήταν και ο δισεκατομμυριούχος John Paulson της Paulson & Co.
O Paulson, που έγινε γνωστός το 2007 όταν έβγαλε 15 δισ. δολάρια από το σκάσιμο της φούσκας των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων, αγόρασε μετοχές και warrants της Alpha Bank, ενώ η Τhird Point ανακοίνωσε ότι sθα ξεκινήσει τη λειτουργία ενός hedge fund που θα εστιάζει αποκλειστικά στην Ελλάδα. Την ίδια ώρα, η καναδική Fairfax αγόρασε μετοχές της Eurobank Properties και αύξησε το ποσοστό της στο 42% του μετοχικού κεφλαίου, ενώ αύξησε τις θέσεις του και στη Μυτιληναίος, στο 5,2%.
Πολλοί επενδυτές στις αναδυόμενες αγορές είχαν ξεχάσει τα τελευταία 12 χρόνια την Ελλάδα. Τώρα ήρθε η ώρα να τη θυμηθούν και πάλι, αναφέρουν διαχειριστές κεφαλαίων, δηλώνοντας σίγουροι ότι η ελληνική ανάκαμψη αποτελεί ήδη εν εξελίξει πραγματικότητα.
http://greece-salonika.blogspot.com/2013/10/bloomberg_31.html#ixzz2jJAKzkPR
Μοιραστείτε
Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου