«Όλοι οι κοινωνικοί δείκτες έχουν περάσει στην ‘κόκκινη ζώνη’. Η ανεργία των νέων βρίσκεται στα απαράδεκτα επίπεδα του 59%, ενώ η γενική ανεργία βρίσκεται στο 27%», δήλωσε πρωθυπουργός κατά τη διάσκεψη κορυφής της Ε.Ε. για τη νεανική ανεργία
Μήνυμα προς τους ηγέτες της Ευρώπης πως η ελληνική κοινωνία «έχει εξαντληθεί», έχοντας «χτυπηθεί βαριά από παρατεταμένη οικονομική ύφεση», έστειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάσκεψη κορυφής της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας που λαμβάνει χώρα στο Παρίσι, ζητώντας παράλληλα τη λήψη «κοινής δράσης» στον αγώνα για την απασχόληση των νέων.
«Όλοι οι κοινωνικοί δείκτες έχουν περάσει στην ‘κόκκινη ζώνη’. Η ανεργία των νέων βρίσκεται στα απαράδεκτα επίπεδα του 59%, ενώ η γενική ανεργία βρίσκεται στο 27%. Διαφορετικά κράτη μέλη έχουν διαφορετικά επίπεδα ανεργίας των νέων για διαφορετικούς λόγους. Χρειαζόμαστε όμως κοινή δράση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς.
Παράλληλα, πέρα από «τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις», ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη υιοθέτησης ενός «βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης, που θα οδηγήσει την ευρωπαϊκή ήπειρο στις προσεχείς δεκαετίες», ως προϋπόθεση για να «μαλακώσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης στους νέους ανθρώπους».
Ο κ. Σαμαράς παρουσίασε στους ευρωπαίους ομολόγους του τις μεταρρυθμίσεις που έχει υλοποιήσει ή δρομολογήσει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας, μεταξύ των οποίων η αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ και η νομοθέτηση του θεσμού της μαθητείας.
Στη διάσκεψη, που
φιλοξενείται στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων από τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, συμμετέχουν οι αρχηγοί των κυβερνήσεων ή των κρατών 24 εκ των 28 κρατών μελών της Ε.Ε.
Στόχος της διάσκεψης κορυφής, που έρχεται ως συνέχεια αντίστοιχων συναντήσεων στο Βερολίνο στις αρχές Ιουλίου, δεν είναι η ανάληψη νέων πρωτοβουλιών, αλλά η προετοιμασία για την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ήδη συμφωνηθεί για την υποστήριξη των νέων της Γηραιάς Ηπείρου.
Συγκεκριμένα, στο τραπέζι της Διάσκεψης βρέθηκαν το ειδικό ταμείο των 6 δισ. ευρώ, η εγγύηση για τη νεολαία και η άμεση εφαρμογή των μέτρων αυτών απο την 1η Ιανουαρίου του 2014.
Τα 6 δισ. ευρώ θα αντληθούν από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020 και ειδικότερα από το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο.
Στόχος όμως είναι, τα κονδύλια αυτά να μην αποδοθούν μέσα σε επτά χρόνια, αλλά στη διετία 2014-2015, ώστε να χρηματοδοτήσουν τις δράσεις των κρατών μελών στη μάχη εναντίον της ανεργίας των νέων.
Μάλιστα, τα κράτη μέλη θα πρέπει να προετοιμάσουν άμεσα εθνικά σχέδια για την απασχόληση, προκειμένου να τα καταθέσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πριν από το τέλος του Δεκεμβρίου ώστε να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα από το ειδικό ταμείο μέσα στο 2014.
Παράλληλα, εκτός από τα 6 δισ. που θα ρίξει στην κοινή προσπάθεια ετησίως το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχει ήδη δηλώσει ότι προτίθεται να συνεισφέρει αλλά 6 δισ. ετησίως έως και το 2015.
Ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία, ωστόσο, είναι η λεγόμενη «Εγγύηση για τη Νεολαία». Πρόκειται για ένα μέτρο που προτάθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στη συνέχεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 22 Απριλίου και προβλέπει ότι σε κάθε νέο κάτω των 25 ετών, που έχει τελειώσει τις σπουδές του ή το συμβόλαιο εργασίας του, θα πρέπει να του προταθεί μια απασχόληση, μια εκπαίδευση ή ένα συμβόλαιο εκμάθησης ή ένα ποιοτικό stage, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, ή τη λήξη της εργασίας του.
Ήδη το πλαίσιο αυτό έχει τεθεί σε εφαρμογή στην Αυστρία και τη Φινλανδία.
Πηγή: http://www.skai.gr
Μοιραστείτε
Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου