Είθισται να λέμε ότι την ώρα της μάχης όποια αλλαγή μπορεί να προκαλέσει αναταραχή στο στράτευμα. Όταν, όμως, δεν «τραβάνε» οι αξιωματικοί και οδηγούν στην ήττα, τότε ο στρατηγός έχει κάθε δικαίωμα αλλά και κάθε υποχρέωση να τους αλλάξει...
Αν θα ήθελε να κάνει κάποιος έναν απολογισμό από το … Παρασκευοσάββατο του τρόμου για την κυβέρνηση θα έβαζε μόνον έναν τίτλο: «Το Μαξίμου(μ) της αφασίας».
Τόσα αυτογκόλ μαζεμένα, ούτε ο «Α.Ο. Κωλοπετινίτσας» δεν μπορεί να βάλει. Κι όμως, το ρεκόρ το κατάφεραν συγκεκριμένα κυβερνητικά στελέχη που μετέτρεψαν μια σημαντική επιτυχία σε πλήρη διάλυση της κυβερνητικής βιτρίνας.
Σκεφτείτε μόνο τα εξής: Πριν από ένα μήνα η κυβέρνηση βρισκόταν με την πλάτη στον τοίχο για τους πλειστηριασμούς και τον φόρο ακινήτων. Από τη μια η τρόικα που έλεγε πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών και αν θέλετε να «βρείτε καταλύματα σε όσους χάσουν τα σπίτια τους». Επίσης, αρνούνταν τον φόρο ακινήτων επειδή, έλεγε, δεν θα εισπραχθούν τα προϋπολογιζόμενα έσοδα.
Από την άλλη κυβερνητικοί βουλευτές και η αντιπολίτευση έβλεπαν τα δύο νομοσχέδια και έβγαζαν φωτιές. Κι όμως, μέσα σε λίγα 24ωρα βελτιώθηκαν και τα δύο. Και η ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς ήταν καλή και ο ΕΝΦΙΑ ήταν κατά πολύ βελτιωμένος σε σχέση με το αρχικό σχέδιο. Έτσι, και το εμπόδιο της τρόικας ξεπεράστηκε και οι βουλευτές ικανοποιήθηκαν με τις αλλαγές που έγιναν.
Κι όμως, αντί να επικοινωνηθεί η επιτυχία της διαπραγμάτευσης και το κλείσιμο ειδικά του καυτού θέματος των πλειστηριασμών, στη Βουλή έγινε της κακομοίρας. Όχι γιατί έφυγε ο Πολύδωρας, άλλωστε το γαρ πολύ της θλίψεως είχε γεννήσει προ πολλού παραφροσύνη.
Αλλά γιατί όλες αυτές οι κωμικοτραγικές καταστάσεις των περασμένων ημερών θόλωσαν την εικόνα της κυβέρνησης.
Βασική αιτία φυσικά το απίστευτο αλαλούμ με τις άσχετες τροπολογίες που μπήκαν στα δύο
νομοσχέδια και προκάλεσαν τον πανικό. Βουλευτές που δεν ήξεραν τίποτε και πήγαν να ψηφίσουν τις ρυθμίσεις για τους πλειστηριασμούς και για τα ακίνητα, βρέθηκαν προ απίστευτης εκπλήξεως. Η μία ρύθμιση άλλαζε τα πάντα στο Κώδικα Φορολογίας, η άλλη αύξαινε τα πρόστιμα, η τρίτη έκανε ρουσφέτι στις off shore, η επόμενη άλλαζε τη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ και εν συνεχεία κάποιες «περίεργες» τροπολογίες για μια σειρά από θέματα, άσχετα με αυτό που κλήθηκαν να ψηφίσουν οι βουλευτές.
Ποιος φταίει για όλο αυτό το επικοινωνιακό και ουσιαστικό χάλι της κυβέρνησης; Η εύκολη απάντηση είναι οι υπουργοί που πέρασαν τις ρυθμίσεις στα νομοσχέδιά τους, δηλαδή ο Στουρνάρας και ο Χατζηδάκης. Η δύσκολη απάντηση είναι εκείνοι που έδωσαν αυτές τις τροπολογίες και η ακόμη πιο δύσκολη είναι η πολιτική αφασία του Μεγάρου Μαξίμου, εκεί που υποτίθεται ότι χαράσσεται η επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης.
Θες «πήραν ληγμένα γενόσημα», θες δεν κατάλαβαν το χάος που θα προκληθεί ή υποτίμησαν την κατάσταση, η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση βρέθηκε μπροστά σε ένα χριστουγεννιάτικο ατύχημα. Κι αν ο Πολύδωρας ήταν δεδομένο ότι θα «την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια», υπάρχουν κι άλλοι βουλευτές της ΝΔ που είναι στα κάγκελα. Γιατί; Διότι αισθάνθηκαν παντελή έλλειψη σεβασμού στον θεσμικό τους ρόλο. Βρέθηκαν να είναι «τροχονόμοι» τροπολογιών που δεν είχαν κανένα νόημα, ή μάλλον είχαν για συγκεκριμένους χώρους και συμφέροντα.
Ποια ήταν η εικόνα που έμεινε στο ελληνικό λαό; Πέραν της Πολυδώρειας φλυαρίας και του τουρίστα Λιάπη που μονοπώλησε το ενδιαφέρον, αυτό που έμεινε ήταν ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με απίστευτη προχειρότητα κρίσιμα θέματα όπως οι πλειστηριασμοί, οι φόροι στα ακίνητα, τα πρόστιμα για τη φοροδιαφυγή και άλλα πολλά.
Κάποιοι λένε ότι βασική αιτία για το γεγονός ότι οι Καλικάντζαροι βγήκαν νωρίτερα φέτος στην Ελλάδα, είναι ότι υπάρχει ενδοκυβερνητικός εμφύλιος με ομάδες, ομαδούλες, ομαδάρχες, αξιωματικούς και ανθύπατους που συγκρούονται μεταξύ τους. Αντί να υπάρχει μια ενιαία γραμμή για να σωθεί η χώρα, ορισμένα στελέχη, μέσα κι έξω από το Μαξίμου, από το πρωθυπουργικό επιτελείο αλλά και από τα υπουργικά γραφεία έχουν «σκάψει» χαρακώματα και δίνουν μάχες.
Φαίνεται ότι δεν έχουν καταλάβει ότι η χώρα δεν έχει χρόνο για ίντριγκες, συγκρούσεις συμφερόντων, παιχνίδια εξουσίας και συνωμοσίες.
Η κυβέρνηση βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, όχι μόνο γιατί διαθέτει 153 βουλευτές και το ΠΑΣΟΚ είναι υπό διάλυση. Κυρίως, η αγωνία για μια πιθανή κατάρρευση τους επόμενους μήνες που θα υπάρξουν κι άλλες κρίσιμες ψηφοφορίες, έγκειται στο γεγονός ότι επικρατεί αλαλούμ στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Όταν ο καθένας κάνει ότι θέλει, είναι επόμενο και οι βουλευτές να είναι ανεξέλεγκτοι και να απειλούν… με ατύχημα. Αφήστε δε που καραδοκεί η Ντόρα κι απ’ ότι μαθαίνουμε και ο Κ. Μητσοτάκης που δέχεται πολιτικούς και δημοσιογράφους στο γραφείο του στην Αραβαντινού για μια… δημιουργική συζήτηση για το μέλλον της χώρας.
Είθισται να λέμε ότι την ώρα της μάχης όποια αλλαγή μπορεί να προκαλέσει αναταραχή στο στράτευμα. Όταν, όμως, δεν «τραβάνε» οι αξιωματικοί και οδηγούν στην ήττα, τότε ο στρατηγός έχει κάθε δικαίωμα αλλά και κάθε υποχρέωση να τους αλλάξει.
Εν προκειμένω, την ώρα που η κυβέρνηση θυμίζει καμίνι, ο πρωθυπουργός έχει τους πάντες υπό κρίση. Κι όταν εννοούμε τους πάντες, αυτό αφορά το πρωθυπουργικό επιτελείο, τους υπουργούς και υφυπουργούς, τα στελέχη του κρατικού μηχανισμού. Σίγουρα ο πρωθυπουργός είναι αυτό που κυβερνά και παίρνει τις τελικές αποφάσεις για όλα. Όμως, ο στρατηγός δεν τα καταφέρνει ποτέ χωρίς ικανό επιτελείο. Όσοι, λοιπόν, δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους ή δίνουν μάχες χαρακωμάτων για προσωπικό όφελος, πρέπει να δουν την πόρτα της εξόδου από το κυβερνητικό σχήμα. Διότι με τις παλινωδίες τους, τις γκάφες τους, τα εγκληματικά λάθη τους, εκθέτουν τον κ. Σαμαρά και θέτουν σε κίνδυνο τη χώρα.
Οι επόμενες ημέρες είναι ημέρες αγάπης, ακόμη και για τους κυβερνητικούς Καλικάτζαρους. Όσοι, όμως, δεν συνετιστούν και συνεχίσουν στο ίδιο βιολί, τότε καλύτερα να απομακρυνθούν πριν τις Απόκριες. Διότι τους Καλικάντζαρους τους συγχωρεί ο πρωθυπουργός ίσως και ο λαός. Οι μασκαράδες, όμως, θα καούν μαζί με τον βασιλιά Καρνάβαλο.
Reporter
Μοιραστείτε
Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου