«Σταθερή η κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές, που ελπίζω ότι θα γίνουν το 2016»
Η Ελλάδα φιλοδοξεί με την προεδρία της να φέρει πιο κοντά τον Ευρωπαίο πολίτη με την ΕΕ, γι’ αυτόν το λόγο οι αρχές οι οποίες θα οδηγήσουν τον δρόμο, θα είναι η αντιμετώπιση των ζωτικών προβλημάτων, η οικονομική ανάκαμψη, η καταπολέμηση της ανεργίας, που είναι η μεγάλη σύγχρονη πληγή, η θωράκιση της συνοχής, και κυρίως της κοινωνικής συνοχής, εξωτερικής και εσωτερικής, τόνισε ο Αντ. Σαμαράς και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων: Στόχος είναι κυρίως η διασφάλιση του ενιαίου νομίσματος, του ευρώ. Η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση με τεράστιες θυσίες. Η Ευρώπη αφήνει πίσω της την κρίση.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών ο Α. Σαμαράς δήλωσε ότι, “οι επόμενες εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2016, υπάρχει σταθερότητα στην Ευρώπη και θα διατηρηθεί”. Συνέχισε υποστηρίζοντας ότι το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι εντός ή εκτός Ευρώπης...
“Οι ψηφοφόροι πρέπει να αποφασίσουν κατά πόσο θέλουν ή δεν θέλουν την Ευρώπη. Ελπίζω ότι θα αποφασίσουν υπέρ της Ευρώπης. Υπάρχει και η ευρωσκεπτικιστική άποψη, αλλά δεν συμφωνώ. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ηγέτης του επέλεξαν να μην έλθουν στην σημερινή τελετή. Αυτές οι ιδέες είναι αντιευρωπαϊκές, αντιδυτικές και κατά του ΝΑΤΟ. Δεν θεωρώ ότι πρέπει να αναφερθώ σε δίλημμα για τις ευρωεκλογές σήμερα. Σύμφωνα με τον τρίτο νόμο του Νεύτωνα (σ.σ. νόμος δράσης και αντίδρασης), δίνεται η δυνατότητα στους ψηφορόφορους να ψηφίσουν για να εκφράσουν την οργή τους. Έχουμε κόμματα, όπως η Χρυσή Αυγή, που δεν έχουν να κάνουν με τη Δημοκρατία. Καταλαβαίνω ότι κάποιοι ψηφοφόροι θέλουν να εκφράσουν τον θυμό τους για τα μέτρα και τις θυσίες και καταλαβαίνω ότι είναι σε δύσκολη θέση. Έχω, όμως, εμπιστοσύνη ότι θα ψηφίσουν για τη χώρα, που αγαπούν, και για τα παιδιά τους” τόνισε ο πρωθυπουργός.
Σε ερώτηση σχετικά με τις
επικρίσεις κατά των προσπαθειών της Ελλάδας, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι,ο καθένας έχει το δικαίωμα της γνώμης αλλά ο καλύτερος τρόπος για να απαντήσει κανείς στις επικρίσεις για την Ελλάδα είναι με τους αριθμούς επισημαίνοντας ότι πετύχαμε μία χρονιά νωρίτερα, πριν από το προγραμματισμένο, το πρωτογενές πλεόνασμα. “Θέλω ιδιαίτερα στους ξένους δημοσιογράφους να πω ότι για μία χώρα, που έχει χάσει το 25% του ΑΕΠ της, και εάν προσθέσετε φόρους και πληθωρισμό, είναι σαν να έχει χάσει 40% του εισοδήματός της. Όταν αυτή η χώρα έχει πρωτογενές πλεόνασμα, αυτό δίνει την καλύτερη απάντηση στο ερώτημα για την οικονομική της πορεία” είπε ο πρωθυπουργός. Τόνισε, δε, ότι “είχαμε την ταχύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει γίνει στον κόσμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα ήλθε πρώτη στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Ο καλύτερος κριτής είναι οι αγορές” σημείωσε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: “Τα spreads δείχνουν ότι έχει αλλάξει η οικονομική πραγματικότητα. Αν κοιτάξει κανείς το ράλι στο ελληνικό χρηματιστήριο, στο σύνολό της η αγορά, αν δεν χειροκροτεί, πάντως αποδέχεται την πραγματικότητα μίας Ελλάδας που βγαίνει από την κρίση”.
Ο κ. Σαμαράς ανέφερε επίσης, ότι ο κόσμος ακόμη υποφέρει αλλά ξεκίνησε η διαδικασία για την μείωση της ανεργίας, για την αύξηση των επενδύσεων. Η αισιοδοξία για την Ελλάδα ακουμπάει στους νέους ανθρώπους. Η αγωνία μας είναι πως θα δώσουμε προοπτική στους νέους ανθρώπους, αυτούς παρακολουθούμε, γι’ αυτούς αγωνιζόμαστε, κατέληξε.
Μπαρόζο: Το 2014 η Ελλάδα θα βγει από την κρίση
H Ελληνική προεδρία είναι πολύ καλά προετοιμασμένη και η μπορεί να βασίζεται στην πλήρη υποστήριξη της Κομισιόν δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Μπαρόζο.
Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη είπε ότι το 2013 είχα πει ότι θα είναι το έτος που η ευρωπαϊκή οικονομία θα έκανε μία στροφή και όντως ήταν μία χρονιά αλλαγής αντιλήψεων για την ευρωπαϊκή οικονομία. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που διάφοροι έκαναν προβλέψεις ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ και η Ευρώπη θα καταρρεύσει. Το γεγονός ότι είμαστε εδώ δείχνει ότι αυτές οι προβλέψεις ήταν λάθος. Η υπαρξιακή κρίση του ευρώ όπως είχα πει είναι πίσω μας. Βγαίνουμε από την ύφεση, πιστεύω ότι η Ελλάδα εφέτος θα βγει από την κρίση. Η Ιρλανδία ήταν η πρώτη χώρα που βγήκε από την κρίση. Τα προγράμματα αποδίδουν. Στόχος τους ήταν να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία και οι χώρες να μπορούν να σταθούν στα πόδια τους και να μην βασίζονται στην αλληλεγγύη των άλλων χωρών.
Για την Ελλάδα υπάρχει μια αντίληψη που δεν είναι σωστή. Η Ελλάδα αναμένεται να βγει από την κρίση το 2014 και αυτό ενισχύει την εμπιστοσύνη των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα προγράμματα αποδίδουν και δεν πρέπει να κατασπαταλήσουμε τις προσπάθειες που έγιναν μέχρι τώρα. Σε μία χώρα, όπως η Ελλάδα, υπάρχουν δυσκολίες και ξέρουμε ότι αυτά που βλέπουμε γίνονται άμεσα αντιληπτά από τον απλό πολίτη. Θέλουμε να αποτίσουμε φόρο τιμής στους Έλληνες πολίτες, τις θυσίες που κατέβαλαν, για το θάρρος και τις προσπάθειές τους.
Επιπλέον, ο κ. Μπαρόζο ανέφερε ότι το πρόγραμμα στην Ελλάδα αντιμετώπισε περισσότερες δυσκολίες από τις άλλες χώρες και σημείωσε ότι υπήρξαν πολιτικές κρίσεις, εκλογές, συζήτηση για δημοψήφισμα. Υπήρχαν πολιτικά προβλήματα που δυσκόλευαν το πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας ανέφερε ο κ. Μπαρόζο και συνέχισε: Υπήρχαν και οι φωνές που έσπρωχναν την Ελλάδα εκτός Ελλάδας και αυτό μεγάλωνε το πρόβλημα. Βέβαια, πρόσθεσε, στον πυρήνα ήταν το υψηλό χρέος και άλλα θέματα όπως η υστέρηση ανταγωνιστικότητας. Ωστόσο πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει πολλά θετικά, είναι ικανή όσο και κάθε άλλη χώρα για να πετύχει, τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής.
Επίσης, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις θα κερδίσουν στις ευρωεκλογές έναντι των ευρωσκεπτικιστών και πρόσθεσε ότι η σταθερότητα στην Ευρώπη δεν κινδυνεύει.
Σημείωσε ακόμα ότι οι υπεύθυνες πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν έχουμε βγει από την κρίση. Οι εκλογείς θέλουν οι χώρες τους να επιτύχουν. Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού θέλει να ολοκληρώσει το δημοσιονομικό πρόγραμμα και να μην πάνε χαμένες οι προσπάθειες είπε ο κ. Μπαρόζο.
antinews.gr
Μοιραστείτε
Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου