«Το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής αποτύπωσε ταυτόχρονα τη λαϊκή δυσφορία και την ανάγκη του λαού για ελπίδα. Ανέδειξε μια τάση απόρριψης του υφιστάμενου πολιτικού κατεστημένου. Η λαϊκή ετυμηγορία απονομιμοποίησε τις πολιτικές της ύφεσης, και προέβαλε το αίτημα μιας ριζοσπαστικής αλλαγής που να προσφέρει πάντως λύσεις και προοπτική. Κατέδειξε πάνω απ’ όλα ότι οι πολίτες δεν είναι διατεθειμένοι να ανεχθούν κι άλλη λιτότητα».
Αντιμνημονιακός το είπε, σίγουρα. Να το είπε ο Κουτσούμπας του ΚΚΕ; Μπα, όχι. Αυτός όλο και κάτι για μονοπώλια και έξοδο από την Ευρώπη θα έβαζε μέσα. Μήπως ο Καμμένος; Ούτε. Αυτός θα έλεγε ότι ο Σαμαράς και η Μέρκελ θέλουν να τον εξαφανίσουν. Κανένας παλαιοπασόκος, που έχει πάει ήδη στον ΣΥΡΙΖΑ; Θα μπορούσε. Κάποιος ΔΗΜΑΡίτης, που αλληθωρίζει προς τον ΣΥΡΙΖΑ; Κι αυτός θα μπορούσε. Πάει πουθενά αλλού το μυαλό σας; Γιατί όχι στον Τσίπρα κατευθείαν; Εύκολα θα μπορούσε να τα πει. Του ταιριάζουν περισσότερο.
Όμως, αν ποντάρατε σ' αυτόν, χάσατε. Ούτε αυτός το είπε. Ο πολέμιος του «υφιστάμενου πολιτικού κατεστημένου» και της «λιτότητας» και υπέρμαχος της «ριζοσπαστικής αλλαγής», είναι ένας βιομήχανος, έστω πρώην, αφού δεν έχει πλέον βιομηχανία. Και όχι όποιος κι όποιος. Ο πρόεδρος των βιομηχάνων, έστω πρώην, αφού προχτές παρέδωσε στον επόμενο.
Ναι, είναι ο κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Προφανώς κι αυτός όψιμος αντιμνημονιακός. Και επέλεξε να τα πει αυτά τη μέρα που πήγε να μιλήσει στον ΣΕΒ ο Αλέξης Τσίπρας. Ο κ. Δασκαλόπουλος είχε δείξει εδώ και μήνες τη συμπάθειά του στον ΣΥΡΙΖΑ και στον πρόεδρό του. Για την ακρίβεια, δεν πρόκειται περί συμπάθειας. Βλέπει ότι μπορεί να έρθουν στην εξουσία και τους πλησιάζει. Και λέει αυτά που λένε και εκείνοι.
Πού είναι το πρόβλημα; Δεν είναι η πρώτη φορά που η ηγεσία του ΣΕΒ κάνει μια μικρή κωλοτούμπα προς τη διαφαινόμενη νέα εξουσία. Αλλά κάποια πράγματα δεν πρέπει να έχουν όρια;
Μήπως μπορεί να μας πει ο κ. Δασκαλόπουλος αν, εκτός από την κυβέρνηση, ευθύνεται και το σινάφι του για «τις πολιτικές της ύφεσης» και τη λιτότητα; Πιο συγκεκριμένα: τι έκανε ο ίδιος για να πείσει τα μέλη του ΣΕΒ ότι, παρά τις κυβερνητικές αποφάσεις, δεν έπρεπε να μειώσουν τους μισθούς (έστω τον κατώτατο), ή να κόψουν τα επιδόματα, ή να κουρελιάσουν τις συλλογικές συμβάσεις; Ποιος εμπόδισε τον κ. Δασκαλόπουλο να προτρέψει τους συναδέλφους του να κάνουν μερικά απ’ όσα έκανε ένας, επίσης συνάδελφός τους, καπνοβιομήχανος; (δείτε εδώ).
Κανένας δεν τους εμπόδισε. Απλώς εκμεταλλεύθηκαν την πίεση της τρόικας και τους νόμους που ψήφισε η κυβέρνηση (κάποιους απ' αυτούς φημολογείται ότι τους υπέδειξαν κιόλας), για να μειώσουν τις αποδοχές των εργαζομένων τους και να συμβάλλουν έτσι στην ύφεση. Πότε ο κ. Δασκαλόπουλος αντέδρασε εμπράκτως, όπως ο καπνοβιομήχανος της Καλαμάτας;
Ποτέ. Γι’ αυτό δεν δικαιούται να παριστάνει εκ των υστέρων τον πολέμιο της λιτότητας και τη ύφεσης. Έχουμε πολιτικούς λαϊκιστές και φαύλους, δεν χρειαζόμαστε και βιομήχανους, έστω πρώην.
Γιώργος Καρελιάς
Μοιραστείτε
Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου