Συνάντηση με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Χεϊντάρ Ογλού Αλίεφ, αλλά και επιχειρηματίες είχε κατά την επίσκεψή τους στη χώρα μας, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.
Ο κ. Σαμαράς, κατά τον χαιρετισμό του τόνισε πως Ελλάδα και Αζερμπαϊτζάν έχουν έρθει κοντά κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, σημειώνοντας πως «μέσω της ενέργειας ανακαλύψαμε τα κοινά μας συμφέροντα και αρχίσαμε να χτίζουμε μια σχέση, η οποία είναι ακόμη στην αρχή της και υπάρχει πολύς δρόμος να διανύσουμε ακόμα».
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «υπάρχουν πολλά περισσότερα από την ενέργεια που μπορούν να καθορίσουν τις προοπτικές των διμερών μας σχέσεων», όπως το εμπόριο, ο τουρισμός τα ακίνητα, τα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων, «που μπορούν να δημιουργήσουν μια πολυδιάστατη οικονομική συνεργασία» μεταξύ Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν.
Όσον αφορά στον αγωγό TAP, ο κ. Σαμαράς, είπε πως πριν από δύο χρόνια, ήταν ένα έργο που κινούταν αργά και που στόχο έχει το αζέρικο φυσικό αέριο να βγει στην ευρωπαϊκή αγορά. Εντούτοις, όπως υπογράμμισε «τα τρέχοντα ζητήματα στην Ουκρανία έδειξαν την ανάγκη για την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση, καθιστώντας έτσι τον αγωγό TAP ακόμα πιο σημαντικό».
Ο πρωθυπουργός, επίσης, σημείωσε πως οι συνθήκες τώρα είναι ώριμες, για να ρέει στα Βαλκάνια, καθώς και στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, φυσικό αέριο, που παρέχεται μέσω TAP από τον νότο προς το βορρά.
«Η Ελλάδα θα είναι το σημείο εκκίνησης για αυτή τη διαδρομή, που θα γίνεται μέσω του αγωγού TAP, καθώς και από υφιστάμενες ή νέες εισόδους στη χώρα. Είμαι βέβαιος ότι, στο εγγύς μέλλον, θα συζητήσουμε για την αύξηση των δυνατοτήτων του TAP», είπε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας ότι «περιμένουμε το Αζερμπαϊτζάν, κυρίως μέσω της SOCAR, να είναι ο πιο ενεργός σύμμαχος σε αυτό το νέο ενεργειακό τοπίο».
«Χάρη στις μεταρρυθμίσεις που έχουμε εφαρμόσει σταθερά και τη μεγάλη δημοσιονομική εξυγίανση που έχει επιτευχθεί ποτέ στη σύγχρονη οικονομική ιστορία στη χώρα μας, έχουμε δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις», συνέχισε ο πρωθυπουργός, απευθύνοντας κάλεσμα στις ελληνικές και αζέρικες επιχειρήσεις να βρουν κοινό έδαφος.
Μοιραστείτε
Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου