Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Παρουσιάζονται σήμερα στο Λονδίνο τα 20 ελληνικά πετρελαϊκά οικόπεδα

Παρουσία κορυφαίων στελεχών της πετρελαϊκής βιομηχανίας του πλανήτη παρουσιάζονται την Τρίτη, στο Λονδίνο, 20 θαλάσσια ελληνικά οικόπεδα σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη, τα οποία θα διατεθούν μέσω διεθνούς διαγωνισμού προς έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, με την όλη “επιχείρηση” να παρακολουθείται στενά από το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και το Μαξίμου.

Η ειδική εκδήλωση διεξαχθεί στο "Ελληνικό Κέντρο" της Paddington Street, έχει θεματικό τίτλο «GreeceOffshore Licensing Round 2014» και διοργανώνεται από το ΥΠΕΚΑ, σε συνεργασία με την ελληνική πρεσβεία στο Λονδίνο και το κέντρο έρευνας για ενεργειακή διαχείριση RCEM. Στο 2ημερο roadshow θα παρευρίσκονται γύρω στα 300 στελέχη κορυφαίων εταιρειών και όπως αναμένεται θα συμμετέχουν η αμερικανική ExxonMobil, την αμερικανική Chevron, η Noble, τη Shell, η Statoil από τη Νορβηγία, η ιταλική Eni, Conoco Phillips, η BP και Edison, ενώ παρούσες θα είναι οι ελληνικές Ελληνικά Πετρέλαια και Energean Oil & Gas, αλλά και εταιρείες από την Κίνα.

Κάπως έτσι, λοιπόν, ξεκινά το μεγάλο παζάρι για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες, με την Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο, μετά και τις πρόσφατες υπογραφές των συμβάσεων για την εκμετάλλευση των διαβεβαιωμένων κοιτασμάτων σε Γιάννενα και Καβάλα. Φυσικά, αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα έσοδα θα προκύψουν εφόσον αποδειχθεί ότι αυτά τα οικόπεδα έχουν κοιτάσματα-διαδικασία που θα πάρει χρόνο. Βέβαια, εφόσον οι διαδικασίες γίνουν με βάση το χρονοδιάγραμμα από το 2017 να ξεκινήσουν έρευνες τα πρώτα γεωτρύπανα.

Υπενθυμίζεται ότι σε εξέλιξη είναι η υπογραφή τριών συμβάσεων «open door» για έρευνα και εκμετάλλευση στον Πατραϊκό, που παραχωρήθηκε στην κοινοπραξία των ΕΛΠΕ, της ιταλικής Edison και της σκοτσέζικης Melrose, τα Ιωάννινα, που παραχωρήθηκαν στην κοινοπραξία της ελληνικής Energean Oil & Gas με την καναδική Petra Petroleum και την εταιρεία Schlumberger, και το Κατάκολο, που δόθηκε σε Energean και Trajan Oil.

Τα οικόπεδα χωρίστηκαν σύμφωνα με τα σεισμικά δεδομένα που πραγματοποίησε η νορβηγική εταιρεία (PGS), η οποία στο πόρισμα της αναφέρει ότι υπάρχουν ελπιδοφόρα κοιτάσματα και ειδικά στην περιοχή του Ιουνίου, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται περισσότερο εκεί, παρά στην Κρήτη, λόγω του μεγάλου βάθους. Επίσης, για το Ιόνιο υπάρχουν συμφωνίες με γειτονικές χώρες, όπως η ελληνοϊταλική του 1977, που οριοθέτησε την υφαλοκρηπίδα.

H πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), Σοφία Σταματάκη και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης θα είναι εκείνοι που θα παρουσιάσουν μαζί με την PGS θα παρουσιάσουν γύρω στα 20 «οικόπεδα», τα οποία θεωρούνται ότι θα είναι περιοχές με ύπαρξη πετρελαίου. Σημειώνεται ότι η παρουσίαση στο Λονδίνο δεν είναι η πρώτη, αλλά έχουν γίνει ακόμα δύο στο δύο στο Τέξας, δύο στο Λονδίνο και μία στην Αθήνα.

Ο κ. Μανιάτης θα αναφερθεί στον διεθνή διαγωνισμό για τις υπό παραχώρηση περιοχές, ο οποίος θα προκηρυχθεί στις αρχές Ιουλίου καθώς και στις προοπτικές επενδύσεων που διανοίγονται με βάση τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή του Ιουνίου και Νότια της Κρήτης.

Ελένη Στεργίου
newmoney.gr

Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: