Έρχεται η ανάπτυξη...του ΣΥΡΙΖΑ...Ελάτε να επενδύσετε, αλλά όταν γίνουμε εμείς κυβέρνηση θα σας κρατικοποιήσουμε!
Του Χάρη Φλουδόπουλου
Ο κ. Annar Mammadov, επί χρόνια επικεφαλής της θυγατρικής της Socar στη Γεωργία αναλαμβάνει διευθύνων σύμβουλος της νέας εταιρείας που θα δημιουργήσει η εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα. Μέσω της Socar Greece, οι Αζέροι θα εκπροσωπηθούν και ως νέοι μεγαλομέτοχοι του διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ.
Χθες λοιπόν ο κ. Mammadov είχε την πρώτη επίσημη δημόσια εμφάνισή του στο συνέδριο Athens Natural Gas Forum 2014, κατά τη διάρκεια του οποίου εκτυλίχθηκε ένα «θερμό επεισόδιο» με πρωταγωνίστρια στέλεχος που εκπροσωπούσε το ΣΥΡΙΖΑ.
Συγκεκριμένα η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Ευγενία Ουζουνίδου, που συμμετείχε στο ίδιο πάνελ με τον κ. Mammadovμε θέμα «οι δρόμοι του φυσικού αερίου και η στρατηγική της Ελλάδας» παρουσία του εκπροσώπου των Αζέρων, ανέφερε ότι όταν αναλάβει η κυβέρνηση ριζοσπαστικής αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ, οι συμβάσεις τόσο του αγωγού TAP όσο και της πώλησης του ΔΕΣΦΑ θα γίνουν αντικείμενο αναδιαπραγμάτευσης και αναθεώρησης, με στόχο αφενός να αλλάξουν οι όροι διέλευσης του TAP από την Ελλάδα και αφετέρου να επιστρέψει ο ΔΕΣΦΑ υπό δημόσιο έλεγχο.
Θεωρούμε ότι οι επιχειρήσεις του τομέα της ενέργειας πρέπει να είναι κρατικές...
ώστε να ασκείται κοινωνική πολιτική, τόνισε η κ. Ουζουνίδου, η οποία συνέχισε λέγοντας ότι δεν καταλαβαίνει γιατί η κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν είναι «καλύτερη» από το ελληνικό δημόσιο. Δεν υπάρχει καμία μελέτη που να δείχνει για ποιο λόγο μια κερδοφόρα επιχείρηση όπως ο ΔΕΣΦΑ πρέπει να αποκρατικοποιηθεί, είπε και πρόσθεσε ότι υπάρχει μια σοβαρή αντίφαση αφού η Socar, που είναι κρατική εταιρεία, είναι ταυτόχρονα παραγωγός και έμπορος αερίου, άρα υπάρχει σύγκρουση με το κοινοτικό δίκαιο και το τρίτο ενεργειακό πακέτο που προβλέπει τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό. Η κ. Ουζουνίδου επανέλαβε ότι η επανακρατικοποίηση των δημόσιων εταιρειών που θα πουληθούν, αφορά όλο τον τομέα της ενέργειας (ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, ΔΕΗ) καθώς επίσης και άλλες εταιρείες ωφέλειας όπως ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ αλλά και υποδομές όπως λιμάνια κλπ.
Από την πλευρά του πάντως, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο επηρεάζεται η στρατηγική δέσμευση της Socarκαι του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα από τα προβλήματα που έχουν ανακύψει τόσο με την καθυστέρηση της έγκρισης της πώλησης του ΔΕΣΦΑ από την Κομισιόν όσο και με τις θέσεις που διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Mammadov ήταν σαφής: τόσο η αγορά του ΔΕΣΦΑ όσο και η κατασκευή του TAP εντάσσονται στη στρατηγική απόφαση του Αζερμπαϊτζάν να ανοιχτεί εμπορικά στην Ευρώπη, δημιουργώντας μια μακροχρόνια και σταθερή εμπορική σχέση με την Ε.Ε.
Ο TAP και ο ΔΕΣΦΑ αποτελούν τα οχήματα για την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής και είμαστε 100% απόλυτα δεσμευμένοι στην απόφασή μας να επενδύσουμε στην Ελλάδα, τόνισε το υψηλόβαθμο στέλεχος, της Socar.
Ταυτόχρονα τόνισε προς την κ. Ουζουνίδου την πεποίθησή του ότι η εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από τη Socar θα δημιουργήσει σημαντικές αξίες τόσο για τη Socarόσο και για την Ελλάδα, προς όφελος της οικονομίας και των καταναλωτών. Πιστεύουμε ότι η εξαγορά είναι επωφελής για όλες τις πλευρές τόνισε ο κ. Mammadov, ο οποίος πρόσθεσε ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο της ενέργειας έχει προβλέψει τη δυνατότητα να υπάρχουν εταιρείες που διαχειρίζονται υποδομές μεταφοράς και ταυτόχρονα είναι εταιρείες εμπορίας, αρκεί να υπάρχει πλήρης συμμόρφωση στο μοντέλο ανεξαρτησίας ΙΤΟ (ανεξάρτητος διαχειριστής μεταφοράς).
Στη συζήτηση παρενέβη και ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο οποίος τόνισε ότι οι αποκρατικοποιήσεις καθώς έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν οικονομική ώθηση και να φέρουν ξένα επενδυτικά κεφάλαια στη χώρα, δεν γίνονται μόνο για τις εταιρείες του δημοσίου που έχουν ζημιές. Επίσης ο κ. Ξιφαράς τόνισε ότι ο ΔΕΣΦΑ ως εταιρεία δικτύου δεν επηρεάζει τα τιμολόγια και ότι ο μοναδικός τομέας που ασκεί κοινωνική πολιτική είναι οι δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
Μοιραστείτε
Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου