Εξοργισμένη δηλώνει η Ολλανδία, χώρα καταγωγής πολλών από τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας στην ανατολική Ουκρανία, από τις πληροφορίες που θέλουν τους αυτονομιστές να σέρνουν από εδώ κι από εκεί τις σορούς των θυμάτων στην περιοχή της συντριβής του αεροσκάφους.
Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε είπε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει «μία τελευταία ευκαιρία να δείξει ότι θέλει να βοηθήσει» και πρόσθεσε ότι την άποψή του μοιράζονται οι ηγέτες της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Αυστραλίας.
Ο Ρούτε τόνισε ότι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον ρώσο πρόεδρο, την οποία χαρακτήρισε «πολύ έντονη».
«Σοκαρίστηκα από τις εικόνες ασέβειας στο σημείο της τραγωδίας» είπε ο ολλανδός πρωθυπουργός αναφερόμενος στις κατηγορίες που θέλουν τους φιλορώσους να σέρνουν από δω κι από κει τις σορούς των θυμάτων - ανάμεσά τους και 193 Ολλανδών -, ενώ βρίσκονται σε κατάσταση αποσύνθεσης.
Νωρίτερα, σε συνάντησή του με τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας δήλωσε: «Είμαστε σοκαρισμένοι από τις πληροφορίες που μάθαμε σήμερα ότι τα πτώματα τα σέρνουν από δω κι από εκεί, ότι το σημείο της συντριβής δεν αντιμετωπίζεται σωστά. Ο κόσμος είναι θυμωμένος, οργισμένος».
Ο ίδιος είπε στον ουκρανό πρωθυπουργό ότι η Ολλανδία θέλει να μάθει ποιος είναι ο υπεύθυνος για την κατάρριψη του αεροσκάφους.
«Οταν έχουμε τα στοιχεία δεν θα σταματήσουμε πριν οι άνθρωποι αυτοί βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης. Οχι μόνο εκείνοι που "τράβηξαν τη σκανδάλη", αλλά και εκείνοι που το έκαναν αυτό δυνατό. Πιστεύω ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αυξήσει τις προσπάθειές της για να γίνει αυτό» είπε.
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, είπε στον ολλανδό υπουργό Εξωτερικών ότι δεν θα ανεχτεί την παρέμβαση στο έργο των διεθνών εμπειρογνωμόνων.
Σε ανακοίνωσή του ο Ποροσένκο είπε ότι οι ειδικοί αντιμετώπισαν και πάλι εμπόδια το Σάββατο.
Η πλειονότητα των θυμάτων ήταν Ολλανδοί. Το αεροπλάνο των μαλαισιανών αερογραμμών εκτελούσε το δρομολόγιο Αμστερνταμ - Κουάλα Λουμπούρ.
Το έργο των εμπειρογνωμόνων του ΟΑΣΕ εμπόδισαν και το Σάββατο οπλισμένοι αυτονομιστές αντάρτες.
«Κάποιοι από τους σάκους για τα πτώματα είναι ανοιχτοί και η ζημιά στις σορούς είναι πολύ, πολύ άσχημη. Είναι πολύ δύσκολο ακόμα και να κοιτάξεις» είπε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.
Πρόσθεσε ότι τα 24 άτομα που αποτελούν την ομάδα του ΟΑΣΕ απέκτησαν μεγαλύτερη πρόσβαση στο σημείο της συντριβής, αλλά ότι οι κινήσεις τους περιορίστηκαν από τους ένοπλους αυτονομιστές.
Το Κίεβο κατηγορεί τους αυτονομιστές ότι καταστρέφουν στοιχεία. Μέλη του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών πήγαν στην περιοχή της συντριβής, αλλά οι αυτονομιστές δεν τους άφησαν να πάρουν τίποτα μαζί τους.
Δημοσιογράφοι καταγγέλλουν ότι οι αντάρτες πυροβόλησαν αρκετές φορές στον αέρα για εκφοβισμό και για να κρατήσουν τους δημοσιογράφους μακριά από το σημείο. Την Παρασκευή, πυροβολισμοί στον αέρα είχαν εμποδίσει την ομάδα του ΟΑΣΕ να αποκτήσει πρόσβαση στο σημείο.
Οι ουκρανικές Αρχές ανέφεραν επίσης το Σάββατο ότι δεν έχουν καμία πληροφόρηση για τα μαύρα κουτιά.
«Κανένας από τους καταγραφείς των στοιχείων της πτήσης δεν έχει παραδοθεί στις ουκρανικές Αρχές, ούτε και έχουμε πληροφορίες για αυτούς» ανέφερε το μεσημέρι του Σαββάτου το Κίεβο.
Κι ενώ εκφράζονται ανησυχίες ότι αυτονομιστές έχουν στην κατοχή τους τα μαύρα κουτιά, ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ δήλωσε πως η χώρα του θα πρέπει να είναι η χώρα η οποία θα πάρει το μαύρο κουτί της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines.
«Ο χειρισμός του μαύρου κουτιού της πτήσης MH17 πρέπει να ακολουθήσει τους διεθνείς κανόνες του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας» ανέφερε σε δήλωσή του.
Ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας Λιόβ Τιόνγκ Λάι και ο υπουργός Εξωτερικών Ανιφάχ Αναν αναχώρησαν για το Κίεβο ώστε να διασφαλίσουν ότι μία ομάδα μαλαισιανών ερευνητών θα έχει πλήρη πρόσβαση στο σημείο της συντριβής.
Μοιραστείτε
Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου