Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Στη σύσκεψη αυτή συμμετείχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο Πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«H ανεργία αντιμετωπίζεται μόνο με μακροχρόνια ανάπτυξη που δημιουργεί υγιείς, νέες θέσεις εργασίας.
Η ανάπτυξη αρχίζει φέτος στην Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από έξι δραματικά χρόνια ύφεσης. Αλλά στο μεταξύ έχουν δημιουργηθεί εκατοντάδες χιλιάδες νέοι άνεργοι που δεν είχαν και καμία σχέση με την αγορά εργασίας. Και μαζί, εκατοντάδες χιλιάδες μακροχρόνια άνεργοι που έχουν πολλά χρόνια να εργαστούν.
Όλοι αυτοί μειονεκτούν, είναι ακόμα δύσκολο να βρουν εργασία σήμερα και μόλις γίνει η ανάκαμψη, που έχει ήδη αρχίσει, αυτοί θα πρέπει να βοηθηθούν αμέσως.
Κι αυτούς θα βοηθήσουμε τώρα: Με προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τα κοινοτικά κυρίως ταμεία, από το ΕΣΠΑ, και που καταφέραμε να εξασφαλίσουμε την κατ’ εξαίρεσιν έγκρισή τους από τώρα.
600 εκατομμύρια μάλιστα από το νέο ΕΣΠΑ μπορούν να εκταμιευθούν, να μας δοθούν εντός του έτους, του 2014. Ειδικά για την κατάρτιση και την πρώτη επαφή με την εργασία σε 145 χιλιάδες νέους, αλλά και μακροχρόνια άνεργους.
Α. Σαμαράς: 600 εκατ. από το νέο ΕΣΠΑ εντός του 2014 για ανέργους
- Η πρώτη σχετική προκήρυξη βγήκε μόλις προχθές και θα αφορά σε 30.000 ανέργους 25-29 ετών, με προγράμματα στον ιδιωτικό τομέα.
- Μέσα στον Αύγουστο θα προκηρυχθούν επίσης θέσεις για 12.000 ανέργους 18 ως 24 ετών και
- Μέσα στο Σεπτέμβριο ένα ειδικό πρόγραμμά για 8.000 ανέργους 18 ως 29, ετών ειδικά για το δυναμικό τομέα του Τουρισμού. Μέρος απ’ αυτούς μάλιστα για το χειμερινό Τουρισμό και τον Τουρισμό πόλεων.
Τα προγράμματα αυτά περιλαμβάνουν κατάρτιση 80 ωρών για την ανάπτυξη δεξιοτήτων σε ανθρώπους που, κατά κανόνα, δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία.
Περιλαμβάνει ακόμα πρακτική άσκηση συνολικής διάρκειας 450 ωρών μέσα σε ένα διάστημα μέχρι έξι μήνες. Καθώς και υπηρεσίες υποστήριξης και συμβουλευτικής καθοδήγησης των δικαιούχων.
Από τα προγράμματα κάθε δικαιούχος θα λάβει στο χέρι 1740 με 1950 ευρώ.
- Ενώ το Σεπτέμβριο ξεκινά ένα Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για άλλους 50.000 ανέργους - αυτή τη φορά μακροχρόνια ανέργους, ή από νοικοκυριά που δεν έχουν κανένα εργαζόμενο - συνολικού κόστους 200 εκατομμυρίων.
Σας αναφέρω δύο μόνο από τα προγράμματα που ήδη έχει εγκριθεί η χρηματοδότησή τους για φέτος. Τα υπόλοιπα καθώς και περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτά θα τα ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας.
Το συνολικό ποσό που εγκρίθηκε από το ΕΣΠΑ φτάνει τα 600 εκατομμύρια. Και ξεπερνά τα 750 εκατομμύρια, μαζί με το πρόγραμμα των βρεφονηπιακών σταθμών για την επόμενη σχολική χρονιά, δηλαδή του 2014-2015, και που αφορά σε 55 χιλιάδες μητέρες και σε πάνω από 68 χιλιάδες παιδιά.
Είναι όλα αυτά τα προγράμματα ειδικά σχεδιασμένα για να διευκολύνουν την ένταξη στην αγορά εργασίας εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, κυρίως νέων ανθρώπων.
Κάνουμε τα πάντα για να επισπεύσουμε την Ανάπτυξη και τις επενδύσεις, αλλά βοηθούμε και
ιδιαίτερα εκείνους τους ανθρώπους που έχουν περισσότερο ανάγκη, να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες.
Επισπεύδουμε την Ανάπτυξη συνολικά, αλλά βοηθούμε και τους ανθρώπους να κερδίσουν το στοίχημα της Ανάπτυξης. Ώστε από τα πρώτα βήματα, να ωφεληθούν όσο γίνεται περισσότεροι.
Θέλω να ευχαριστήσω τους υπουργούς που βρίσκομαι εδώ σήμερα μαζί μου, με τους οποίους εργάστηκαν, μαζί με τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας, εργάστηκαν πολύ εντατικά για να ξεκινήσουν αυτά τα προγράμματα».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ιωάννης Βρούτσης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και το τελευταίο ευρώ από τους πολύτιμους κοινοτικούς πόρους που έρχονται στην Ελλάδα για την ενίσχυση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι σήμερα που διαθέτουμε εργαλεία παρατηρήσαμε ότι το 20% των νέων ανθρώπων, των νέων παιδιών που αναζητούν εργασία και εμπλέκονται με τα προγράμματα αυτά αξιοποιώντας το, παραμένουν στις θέσεις απασχόλησης».
Μοιραστείτε
Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου