Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Οι νικητές και οι χαμένοι του ρωσικού εμπάργκο

Μετά την απαγόρευση για ένα έτος των εισαγωγών φρούτων, λαχανικών, κρέατος, ψαριών, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Αυστραλία, τον Καναδά και την Νορβηγία, τα ρωσικά σούπερ μάρκετ θα πρέπει να βρουν άλλα υποκατάστατα και σύντομα.

Όπως αναφέρει το CNBC, η εγχώρια αγροτική βιομηχανία της Ρωσίας, παρά την πληθώρα καλλιεργήσιμων εκτάσεων, δεν έχει σημειώσει ιδιαίτερα καλές επιδόσεις από την σοβιετική εποχή, καθώς παλεύει ακόμη με την αλλαγή από ένα κολεκτίβικο σύστημα καλλιέργειας σε ένα περισσότερο καπιταλιστικό σύστημα και η νεολαία των αγροτικών περιοχών συρρέει στις πόλεις. Η χώρα εισάγει σχεδόν το μισό των τροφίμων που καταναλώνει.

Μια αξιοσημείωτη εξαίρεση από το εμπάργκο είναι το αλκοόλ, το οποίο μπορεί να είναι μια ανακούφιση για τις διεθνείς εταιρείες αλκοολούχων όπως η Heineken… «και για τους Ρώσους που πνίγουν στο ποτό τους καημούς τους» αναφέρει το δημοσίευμα.

Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα με τους χαμένος και τους κερδισμένους από αυτόν τον τελευταίο γύρο των ρωσικών κυρώσεων...

Νικητές

Σέρβοι εκτροφείς χοίρων

Για τα επόμενα δύο χρόνο, το γεγονός ότι δεν είναι μέλος της Ε.Ε. μπορεί να λειτουργήσει υπέρ του συνόλου του αγροτικού τομέα της Σερβίας. Η χώρα έχει «ισχυρές ιστορικές και εμπορικές σχέσεις ε τη Ρωσία» όπως επισημαίνει ο Tim Ash, επικεφαλής των ερευνών για τις αναδυόμενες αγορές στην Standard Bank. Έτσι με το έως πρότινος δημοφιλές καναδικό και ευρωπαϊκό χοιρινό κρέας εκτός μενού, το σερβικό μπορεί να αρχίσει να εμφανίζεται όλο και πιο συχνά στο πιάτο των Ρώσων.

Λευκορώσοι τυροκόμοι

Η Λευκορωσία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας τυριού παγκοσμίως και αυτό μπορεί να αποβεί πιο επικερδές τώρα που οι Ρώσοι δεν θα μπορούν να γεύονται το γαλλικό μπρι. Η χώρα είναι μέρος της νεοσυσταθείσας Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, της απόπειρας της Ρωσίας να μιμηθεί τις εμπορικές συμφωνίες της Ε.Ε., η οποία θα ξεκινήσει επισήμως τον Ιανουάριο.

Αρμένιοι εξαγωγείς φρούτων και λαχανικών

Τα τρόφιμα αναλογούν στο μισό σχεδόν της μεταποιητικής παραγωγής αυτού του πρώην σοβιετικού κράτους. Ενδεχομένως να χρειαστεί επιπλέον κεφάλαια αν η διαμάχη με το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν συνεχίσει να κλιμακώνεται.

Χαμένοι

Αμερικανοί εκτροφείς πουλερικών

Τα πουλερικά είναι ένας από τους πολύ λίγους κλάδους που ο Πούτιν, μπορεί πράγματι να βλάψει οικονομικά τις ΗΠΑ. Οι προηγούμενες απαγορεύσεις είχαν λάβει χώρα σε περιόδους τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Πολωνοί παραγωγοί φρούτων

Η Πολωνία έχει υπάρξει ένας από του πιο δριμείς επικριτές της Ρωσίας κατά τους τελευταίους μήνες, παρά τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις. Η πολωνική εφημερίδα Puls Biznesu έχει ήδη ξεκινήσει καμπάνια με τίτλους όπως «Ορθώστε ανάστημα στον Πούτιν: Τρώτε μήλα και πίνεται μηλίτη» , σε μια προσπάθεια να απορροφηθούν τα σχεδόν 700.000 μήνα που εξάγει ετησίως η Πολωνία στη Ρωσία. Διάσημες προσωπικότητες στη Πολωνία έχουν ήδη αναρτήσει σε δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα όπως το twitter, φωτογραφίες τους που τους απεικονίζουν να τρώνε μήνα για να υποστηρίζουν τον τοπικό κλάδο.

Νορβηγοί ψαράδες

Η Ρωσία εισήγαγε πέρυσι νορβηγικό σολομό αξίας σχεδόν 1 δις. δολ – αυτός είναι εξάλλου ο λόγους που μετοχές εισηγμένων στο χρηματιστήριο του Όσλο, όπως η Marine Harvest υποχωρούν κατά 10,3% και η Leroy Seafood χάνει 7,4%, πτώση που άρχισε να σημειώνεται αμέσως μετά την ανακοίνωση των ρωσικών κυρώσεων.

Ο μέσος Ρώσος καταναλωτής

Ανήκει και αυτός στην ομάδα των χαμένων, καθώς πρόκειται να πληγεί από την άνοδο του κόστους των τροφίμων, όπως παραδέχθηκε το Κρεμλίνο. Θα χρειαστούν μήνες ακόμη και χρόνια προκειμένου αγαθά που παράγονται εγχώρια ή στις χώρες της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, να αντικαταστήσουν αυτά τα οποία απαγορεύτηκαν. Με τον πληθωρισμό ήδη στο 7,9% κατά το α’ εξάμηνο του 2014, το πορτοφόλι θα γίνει πιο «σφικτό».

Διαβάστε ακόμη:
* Η επίσημη λίστα των προϊόντων που απαγόρευσε η ρωσική κυβέρνηση
* Ανησυχία σε αγρότες και εξαγωγείς για το εμπάργκο από Ρωσία

capital.gr






Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: