Αναλυτικά η ανακοίνωση του πρωθυπουργού:
«Τα τεστ αντοχής των Ελληνικών τραπεζών ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Πλέον, βήμα- βήμα, πάνω σε στέρεες βάσεις, βγαίνουμε από την κρίση. Έτσι μόνον δημιουργείται μια νέα Ελλάδα και υπερήφανη και οικονομικά ισχυρή και κοινωνικά δίκαιη. Αυτή την πορεία δεν επιτρέπεται να την ανακόψει κανείς».
Τα stress test για τις ελληνικές τράπεζες
Σχεδόν μηδενικές κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών δείχνουν τα stress test της EKT, μετά την παραδοχή της Κεντρικής Τράπεζας για τη χρήση στοιχείων 2014 (μετά ΑΜΚ και σχεδίων αναδιάρθρωσης-Δυναμικό Σενάριο).
Στην έκθεσή της για τα τεστ αντοχής, η ΕΚΤ αναφέρει ότι οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες των 4 συστημικών τραπεζών είναι «πρακτικά μηδενικές». «Δεν υπάρχουν ουσιαστικά ή είναι αμελητέες» οι κεφαλαιακές ανάγκες για την Εθνική και την Eurobank, ανάλογες είναι οι εκτιμήσεις για την Πειραιώς, ενώ η Alpha Βank δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα.
Τραπεζικά στελέχη κάνουν λόγο για αναμενόμενα αποτελέσματα και εξηγούν ότι προκύπτουν στη βάση του δυναμικού σεναρίου (μετά ΑΜΚ και σχεδίων αναδιάρθρωσης). Όσο για τα «στατικά» στοιχεία του 2013 (σημ. δηλαδή προ των ΑΜΚ και των σχεδίων), δείχνουν συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 8,7 δισ. ευρώ.
Πώς προκύπτουν από το «κενό» του 2013 τα καλά νέα του 2014
Η διαφορά ανάμεσα στα ποσά μεταξύ του 2013 (σημ. οι πίνανες της ΕΚΤ για τη στατική θέση των τραπεζών στο τέλος του 2013 δείχνει να υπάρχουν μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες) και στις «δυναμικές», όπως λέγονται οι τελικές εκτιμήσεις για τις 4 συστημικές τράπεζες, οφείλονται στο γεγονός ότι η ΕΚΤ δέχθηκε από την αρχή του έτους να συνυπολογιστούν οι «κινήσεις» που μεσολάβησαν στην ελληνικές τράπεζες: οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου αλλά και οι παρεμβάσεις μέσω των σχεδίων αναδιάρθρωσης.
Έτσι, τα τελικά στοιχεία δείχνουν σχεδόν μηδενικές ανάγκες. Η αναλυτική έκθεση που ανακοίνωσε η ΕΚΤ δείχνει 17,55 εκατ. ευρώ ανάγκες για την Eurobank αναφέροντας σε σχετικό πίνακα για την συγκεκριμένη τράπεζα και για την Εθνική ότι υπό το «δυναμικό σενάριο» δεν έχουν «πρακτικά καμία ή σχεδόν καμία ανάγκη περιλαμβανομένων των αυξήσεων που ήδη έγιναν». Επισημαίνουν ότι η Eurobank δεν έχει πρακτικά καμία απόκλιση και η Εθνική δεν έχει καμία».
Εκτός υπολογισμών τα οφέλη από το αναβαλλόμενο φόρο
Παράθυρο υπό όρους όμως για πρόσθετη βελτίωση της «θέσης» των ελληνικών τραπεζών αφήνει η ΕΚΤ καθώς αναφέρει ότι δεν περιλαμβάνονται ούτε στο «δυναμικό» σενάριο η θετική επίδραση από τον αναβαλλόμενο φόρο, λόγω του χρόνου ψήφισης της ρύθμισης. Αντιθέτως, επισημαίνει στην έκθεσή της περιλαμβάνονται σε αυτά της Πορτογαλίας.
Για την Ελλάδα θα συνυπολογίζονται στα κεφάλαια των τραπεζών, υπό την προϋπόθεση της εκπλήρωσης συγκεκριμένων όρων, με δεδομένο ότι η εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας θα συνεχίζεται, επισημαίνεται από την ΕΚΤ.
Αλλά και η ΤτΕ στην σημερινή ανακοίνωσή της διευκρινίζει ότι τα ποτελέσματα δεν περιλαμβάνουν «τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις που επιτρέπουν τη μετατροπή μέρους των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων των ελληνικών τραπεζών σε αναβαλλόμενες οριστικές και εκκαθαρισμένες απαιτήσεις έναντι του Δημοσίου».
Τραπεζικοί κύκλοι αναφέρουν ότι η πρώτη εκκρεμότητα στο πεδίο του αναβαλλόμενου φόρου είναι οι Γενικές Συνελεύσεις των τραπεζών που θα πρέπει να αποδεχτούν και οι ίδιες τη συγκεκριμένη μέθοδο. Η πιο μεγάλη εκκρεμότητα θα έρθει αργότερα με την εφαρμογή των κανόνων της Βασιλείας ΙΙΙ από το 2015 με την οποία μπορεί να μπει ένα πλαφόν στο ύψος του αναβαλλόμενου από τον οποίο η κυβέρνηση προσδοκά όφελος για την εικόνα των τραπεζών έως 2,5 δις ευρώ.
Το μαξιλάρι του ΤΧΣ
Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει ένα «μαξιλάρι» 11,4 δισ. ευρώ το οποίο επιθυμεί διακαώς η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει ως νέα προληπτική πιστοληπτική γραμμή. Βέβαια, όπως γράφει και το Κεφάλαιο του Σαββάτου τα τεστ αντοχής ολοκληρώνονται τυπικά στις 10 Δεκεμβρίου και προς το παρόν η στάση της ΕΚΤ φέρεται να είναι επιφυλακτική.
Τα στοιχεία για τις καθαρές ανάγκες
Καθαρές κεφαλαιακές ανάγκες μόλις 290,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 273,28 εκατ. ευρώ αφορούν στην Εθνική τράπεζα και άλλα 17,5 εκατ. ευρώ τη Eurobank ανέδειξαν τα πανευρωπαϊκά stress tests για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Με δεδομένο ότι η Αlpha Bank και η Πειραιώς πέρασαν με επιτυχία τα τεστ και δεν θα απαιτηθεί να εξεύρουν πρόσθετα κεφάλαια, η υποχρέωση μικρής κεφαλαιακής ενίσχυσης περιορίζονται στις άλλες δύο τράπεζες.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην έκθεση της ΕΚΤ επισημαίνεται ότι δεν έχει ληφθεί υπόψιν η επίδραση από τις αλλαγές στην εθνική νομοθεσία σε ό,τι αφορά την αναβαλλόμενη φορολογία. Ωστόσο, επισημαίνεται ότι πρακτικά Eurobank και Εθνική Τράπεζα δεν παρουσιάζουν κεφαλαιακό έλλειμμα.
Για τη μεν Εθνική το ποσό αναμένεται ότι θα καλυφθεί από την πώληση έως και του 40% των μετοχών της τουρκικής Finansbank. Τα stress tests έδειξαν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες 3,432 δις. ευρώ σύμφωνα με το στατικό σενάριο και τα στοιχεία του 2013 όπου δεν περιλαμβάνονταν τα πλάνα αναδιάρθρωσης και η τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας και 930 εκατ. ευρώ προ της αύξησης κεφαλαίου σύμφωνα με τα στοιχεία της EBA. Η Εθνική έχει ήδη συγκεντρώσει 2,5 δισ ευρώ στην τελευταία α.μ.κ με αποτέλεσμα οι καθαρές ανάγκες να διαμορφώνονται σε 273,3 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένης και της ενίσχυσης που θα προέλθει από την εφαρμογή του πλάνου αναδιάρθρωσης.
Στην περίπτωση της Eurobank τα stress test έδειξαν κεφαλαιακό έλλειμμα 4,628 δισ. ευρώ, και 1,76 δισ. ευρώ αν δεν συμπεριληφθεί η τελευταία αύξηση κεφαλαίου. Η τράπεζα έχει ενισχύσει τα κεφάλαιά της κατά 2,86 δις. ευρώ, και έτσι οι καθαρές ανάγκες περιορίζονται σε μόλις 17,5 εκατ. ευρώ μετά τα πλάνα αναδιάρθρωσης, τις οποίες πιθανόν θα καλύψουν μέσω ΑΜΚ οι μέτοχοι της τράπεζας.
Η Αlpha Bank ολοκλήρωσε τα τεστ με την καλύτερη αξιολόγηση και κατετάγη ανάμεσα στις 20 καλύτερες τράπεζες πανευρωπαϊκά. Ακόμη και με βάση το δυσμενές σενάριο έχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 8,07%. Με τον υπολογισμό της αύξησης κεφαλαίου και των πλάνων αναδιάρθρωσης του 2014 ο δείκτης Core Tier 1 αυξάνεται σε 8,45%. Στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι έχει κεφαλαιακό πλεόνασμα μεταξύ 1,3 δισ. ευρώ και 3,1 δισ. ευρώ.
Η Τρ. Πειραιώς εμφάνισε ανάγκες 659,9 εκατ. ευρώ με βάση το στατικό σενάριο (core tier 1 στο 4,39%) για τα τέλη του 2013, ωστόσο με τον υπολογισμό της αύξησης κεφαλαίου των 1,75 δις. ευρώ (αποπλήρωσε τις προνομιούχες μετοχές του Δημοσίου με 750 εκατ. ευρ), υπερκάλυψε τις κεφαλαιακές της ανάγκες και εμφανίζει πλεόνασμα 340 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης core tier 1 διαμορφώνεται στο 6,68%.
Πηγή: www.capital.gr
Μοιραστείτε
Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου