- Το ρούβλι σημείωσε σημαντική υποχώρηση και οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η οικονομία της Ρωσίας κινδυνεύει.
- Ποια είναι η πραγματικότητα;
Άρθρο του Βloomberg view:
Δεδομένου ότι η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας φαίνεται να χάνει τον έλεγχο της αγοράς συναλλάγματος της, τα παγκόσμια οικονομικά Μέσα προειδοποιούν για μια πιθανή οικονομική κρίση εκεί. Μερικοί εμπειρογνώμονες κάνουν συγκρίσεις ακόμη και με τον Αύγουστο του 1998, όταν... μία ρωσική χρεοκοπία προκάλεσε παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική διαταραχή. Στο πλαίσιο αυτό, ιδού τα επτά πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το τι συμβαίνει στη Ρωσία σήμερα:
1.Έχοντας πληγεί από τις δυτικές κυρώσεις και τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου, η Ρωσία έχει υποστεί μια σημαντική μείωση των καθαρών συναλλαγματικών κερδών. Τα κεφάλαια φεύγουν από τη χώρα, ενώ οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά επιθυμούν να στραφούν από το ρούβλι στο δολάριο και σε άλλα «σκληρά» νομίσματα. Το αποτέλεσμα ήταν μια απότομη πτώση τόσο στα δύο διεθνή αποθεματικά όσο και στην τιμή του ρουβλίου, συμβάλλοντας στην αυξανόμενη απειλή της εγχώριας χρηματοπιστωτικής αναταραχής.
2.Ταυτόχρονα, είναι μόνο θέμα χρόνου μέχρι η οικονομία της χώρας να αντιμετωπίσει έναν ακόμη ισχυρότερο στασιμοπληθωρισμό. Η απότομη υποτίμηση του νομίσματος είναι βέβαιο ότι θα τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό, ενώ η πτώση στο ξένο εισόδημα θα περιορίσει την εγχώρια οικονομική δραστηριότητα.
3.Η υποχώρηση της κεντρικής τράπεζας από την ενδυνάμωση του ρουβλίου αναδεικνύει το πόσο «παγωμένη» είναι η χώρα. Η αρχική αντίδραση των αρχών ήταν να χρησιμοποιήσουν άφθονα διεθνή αποθεματικά για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τη Δύση, μετά από τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το υποστήριξαν αυτό παρεμβαίνοντας στις συναλλαγματικές ισοτιμίες και στις αγορές repos, τα οποία ανταλλάσσουν εύκολα τίτλους έναντι μετρητών, καθώς και με την αύξηση των επιτοκίων. Αυτό μετρίασε τις πιο άτακτες πιέσεις στο ρούβλι και την ακόμη ταχύτερη απώλεια της εμπιστοσύνης. Αλλά η επακόλουθη κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου και η αύξηση της φυγής κεφαλαίου κατέβαλαν αυτή τη στρατηγική, αναγκάζοντας την κεντρική τράπεζα την περασμένη εβδομάδα να υποχωρήσει από την πολιτική της.
4.Κάτι θα πρέπει να δώσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Η κατάσταση του συναλλάγματος της χώρας θα μπορούσε να ξεφύγει σε μια ακραία περίπτωση, ή οι ρωσικές αρχές θα μπορούσαν να ανταποκριθούν έντονα με μια σειρά από δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα, από την άλλη, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων επιτοκίων και τις περικοπές δαπανών. Κάθε προσέγγιση θα ενείχε τον κίνδυνο να χειροτερέψει την οικονομική δραστηριότητα ακόμη περισσότερο βραχυπρόθεσμα. Το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι κάπου ανάμεσα - ορισμένες αυξήσεις των επιτοκίων και χρήση των ελέγχων για να προσπαθήσει να κερδίσει χρόνο με τον περιορισμό της χρήσης του δολαρίου και τη διοχέτευση περισσότερου συναλλάγματος στην κυβέρνηση.
5.Ενώ η πιστοληπτική ικανότητα της Ρωσίας είναι υπό σημαντική πίεση, με τα διεθνή αποθέματα να παραμένουν άνω των 400 δις δολαρίων, η ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους της χώρας δεν έχει εξαντληθεί, εφόσον οι αρχές μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα την «κίνηση» από ρούβλια σε δολάρια. Ωστόσο, ακόμη και τότε, θα είναι πιθανώς μόνο θέμα χρόνου μέχρι η χώρα να χάσει την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας επενδυτικού βαθμού, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού της και να στενέψει περαιτέρω την βάση των πιστωτών της. Η κατάσταση θα οξυνθεί για τις εταιρείες και τις τράπεζες, οι ισολογισμοί των οποίων απαιτούν να πληρώσουν περισσότερα ρούβλια για να αποκτήσουν τα δολάρια που απαιτούνται ώστε να ανταποκριθούν στις συναλλαγματικές τους υποχρεώσεις.
6.Οι αρνητικές δευτερογενείς επιπτώσεις της αναταραχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές της Ρωσίας είναι πολύ λιγότερες από ό,τι ήταν το 1998. Ενώ ορισμένες δυτικές τράπεζες και επενδυτές εξακολουθούν να έχουν αξιοσημείωτες στάσεις, πολύ λίγοι ανταποκρίθηκαν στις Δυτικές κυρώσεις κατά τους τελευταίους μήνες, μειώνοντας τις τοποθετήσεις τους και την προετοιμασία για περαιτέρω αναταραχή.
7.Η εθνική πολιτική και η παγκόσμια γεωπολιτική είναι οι μεγαλύτεροι τζόκερ στη συμφωνία. Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, του οποίου η δημοτικότητα αυξήθηκε μετά την επέμβαση στην Ουκρανία, αντιμετωπίζει μία από τις δύο επιλογές: και δεν είναι καθόλου σαφές ποια είναι πιθανό να συνεχίσει. Μπορεί να μετριάσει τη συμμετοχή της Ρωσίας στην Ουκρανία ως μέσο χαλάρωσης των δυτικών κυρώσεων. Ή μπορεί να πιέσει ακόμα περισσότερο στην Ουκρανία για να αποσπάσει την προσοχή στο εσωτερικό από την οικονομία, αλλά να ρισκάρει άλλον ένα γύρο κυρώσεων που θα επιδεινώσουν την οικονομική και χρηματοπιστωτική αναταραχή στη Ρωσία και ενδεχομένως και την ύφεση της Ευρώπης. Οι επιπτώσεις στην αγορά από τις δύο επιλογές είναι πολικά αντίθετες.
Η πρόσφατη αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές, που επιδεινώθηκε από τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου, αντανακλά τις γεωπολιτικές εντάσεις και την απόφαση της Ρωσίας να δώσει βάρος στις περιφερειακές περιπέτειες έναντι της εσωτερικής οικονομικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Η κυρίαρχη ανάλυση που κάνει η συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτών συχνά δεν είναι αρκετά περιεκτική για να συλλάβει εύκολα και αποτελεσματικά αυτή την πραγματικότητα.
Μοιρ
αστείτε
Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου