Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Μέρκελ: Κοντά στην έξοδο από το μνημόνιο η Ελλάδα

Μήνυμα στη Γαλλία και την Ιταλία ότι η Γερμανία δεν θα δανειστεί περισσότερο για να κάνει επενδύσεις - Οι οικονομικοί κίνδυνοι φρενάρουν την Ευρώπη

Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε την Τρίτη ότι η ευρωζώνη είναι εξαιρετικά εύθραυστη και κατέστησε σαφές ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δεν θα δανειστεί περισσότερο για να κάνει επενδύσεις, ανθιστάμενη στην πίεση που δέχεται από τον ευρωπαικό Νότο για αλλαγή πολιτικής.

Η δήλωση της Μέρκελ περί επενδύσεων δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά εμφατική επανάληψη – για να μην ξεχνιόμαστε και τρέφουμε φρούδες ελπίδες… – της απόρριψης της πρότασης που είχε κάνει προ δύο εβδομάδων στο Βερολίνο ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς να μειώσει η Γαλλία κατά 50 δισ. ευρώ τις δημόσιες δαπάνες της και ταυτόχρονα να αυξήσει κατά 50 δισ. ευρώ η Γερμανία τις δημόσιες επενδύσεις της.
Τότε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε παραδεχθεί ότι οι γερμανικές υποδομές (αυτοκινητόδρομοι, σιδηρόδρομοι, δίκτυα κοινής ωφελείας) έχουν όντως ελλείψεις και ότι πρέπει να γίνουν έργα συντήρησης. Γερμανικά μέσα ενημέρωσης επανειλημμένως έχουν επισημάνει αυτές τις ανάγκες συντήρησης, οι οποίες προέκυψαν ουσιαστικά κατά τη διάρκεια της τελευταίας σχεδόν δεκαπενταετίας και οφείλονται στην περίφημη «Ατζέντα 2010» του πρώην καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ – πρόκειται για το πρόγραμμα λιτότητας που εκτίναξε την ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας στα ύψη.
Ο Σόιμπλε είπε ότι οι επενδύσεις χρειάζονται μεν και θα γίνουν, αλλά επ’ ουδενί με δημόσιο δανεισμό. «Δεν μπορεί η αύξηση των δημοσίων δαπανών να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό», είχε τονίσει ο γερμανός υπουργός.
Και εξήγησε ότι τα δημόσια έργα θα γίνουν με ιδιωτικές επενδύσεις. Λίγες ώρες αργότερα η καγκελάριος Μέρκελ είχε υπογραμμίσει τη σημασία που έχει για τη γερμανική κυβέρνηση να μην αποκλίνει από τον στόχο του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού καθώς, όπως είπε «ο στόχος για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2015 αντιμετωπίζεται ως υπερβολική αποταμίευση. Ομως υπό το φως των δημογραφικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Γερμανία, είναι... απλώς καλή διαγωγή».
Στο αυστηρό αυτό πλαίσιο η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει τρόπους για να προσελκύσει περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις και πως θα μειωθούν οι συνταξιοδοτικές εισφορές.

Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην έξοδο από το μνημόνιο

Η Μέρκελ σε ομιλία της στην Ενωση Γερμανών Εργοδοτών BDA επανέλαβε ότι «η κατάσταση στην ευρωζώνη παραμένει ακόμη εξαιρετικά εύθραυστη», προσθέτοντας πως σε μερικές χώρες χρειάζεται να εφαρμοσθούν δομικές μεταρρυθμίσεις.

Ωστόσο αναγνώρισε ότι έχει συντελεστεί μεγάλη οικονομική πρόοδος στην ευρωζώνη αφότου κορυφώθηκε η κρίση του χρέους, επισημαίνοντας πως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ελλάδα έχουν ολοκληρώσει τα προγράμματα για τη στήριξή τους ή βρίσκονται κοντά στην έξοδο από αυτά.

Ακόμη και με αυτή την επισήμανση έστειλε μήνυμα στη Γαλλία, αλλά κυρίως την Ιταλία επισημαίνοντας την ανάγκη ισοσκελισμένων προυπολογισμών και υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών στην αγορά εργασίας, προιόντων και υπηρεσιών που είναι το κεντρικό μοτίβο της γερμανικής οικονομικής πολιτικής.

Οι οικονομικοί κίνδυνοι φρενάρουν την Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε νωρίτερα πως η ευρωζώνη θα χρειασθεί άλλον ένα χρόνο για να φθάσει σε ένα χαμηλό επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης, αναθεωρώντας προς τα κάτω τις προβλέψεις της, καθώς προβλέπει τώρα χαμηλότερο πληθωρισμό και υψηλότερη ανεργία.

Η προσανατολισμένη στις εξαγωγές Γερμανία μείωσε την πρόβλεψη για την ανάπτυξή της το φετινό και τον ερχόμενο χρόνο σε 1,2% και 1,3% αντιστοίχως, λέγοντας πως ευθύνεται γι' αυτό η χαμηλή παγκόσμια ανάπτυξη και οι διεθνείς κρίσεις. Η προηγούμενη πρόβλεψη ήταν για 2% και 1,8%.

Η Μέρκελ δήλωσε πως η εγχώρια οικονομία είναι σταθερή αλλά διεθνείς εστίες έντασης, όπως η κρίση στην Ουκρανία που έχει επιφέρει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας οι οποίες έχουν πλήξει μερικές γερμανικές εταιρείες, δημιουργούν αβεβαιότητα στο επιχειρηματικό κλίμα.

«Οι οικονομικοί κίνδυνοι μπορεί να αυξήθηκαν για τη γερμανική οικονομία εξαιτίας της γεωπολιτικής κατάστασης, αλλά ταυτόχρονα μπορούμε να πούμε ότι εξακολουθούμε να έχουμε μια σταθερή κατάσταση», δήλωσε η καγκελάριος.

Η Μέρκελ τόνισε πως είναι σημαντικό να διατηρηθεί η αξιοπιστία των κανόνων της Ευρώπης για το έλλειμμα. «Θέλουμε να επιμείνουμε στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αυτό αφορά επίσης την ανάπτυξη και γι' αυτό πρέπει να απορρίψουμε τη συζήτηση περί λιτότητας εναντίον ανάπτυξης. Είναι εσφαλμένη και δεν μας αφήνει να προχωρήσουμε», δήλωσε υποστηρίζοντας πως χρειάζονται αμφότερες.

tovima.gr

Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: