Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Ν.Δ., έστω με μία ψήφο διαφορά

Ενόψει της τελικής αποφάσεως του λαού μας για τις εκλογές της επομένης εβδομάδος, εγώ θέλω μόνον να φέρω κάποιες σκέψεις στη σειρά για να ξέρουμε τι διακινδυνεύουμε την άλλη Κυριακή. Βάσει όλων των δημοσκοπήσεων υπάρχουν τρία ενδεχόμενα.

Ενδεχόμενο πρώτο, ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει τη Νέα Δημοκρατία με ευκρινή διαφορά αλλά χωρίς αυτοδυναμία. Και στη Βουλή έχουμε 6 κόμματα. Διότι ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ βάσει του μέσου όρου των δημοσκοπήσεων δεν μπαίνουν στη Βουλή. Σε αυτή την περίπτωση, στις 26 του μηνός που θα ξυπνήσουμε, έχουμε κυβέρνηση; Απάντηση: Οχι. Γιατί ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν θα συνεργαστεί ούτε με το ΠΑΣΟΚ ούτε με το «Ποτάμι», αλλά δέχεται μόνο ψήφο εμπιστοσύνης ή ψήφο ανοχής από το ΚΚΕ. Αλλά το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δώσει ούτε ψήφο εμπιστοσύνης ούτε ψήφο ανοχής. Τι θα πει δεν έχουμε κυβέρνηση; Θα πει ότι θα συνέλθει η Βουλή σε σώμα, θα εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας υποχρεωτικά, όπως ορίζει το άρθρο 32, και στη συνέχεια θα διαλυθεί για να έχουμε νέες εκλογές τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου! Στο ενδιάμεσο, 28 Φεβρουαρίου θα έχει λήξει το πρόγραμμα. Μέσα Μαρτίου θα έχουμε λήξη ομολόγων που πρέπει να πληρώσουμε, θα έχουμε υπηρεσιακή κυβέρνηση, οι αγορές θα μας χτυπάνε αλύπητα, τα άρθρα στον διεθνή Τύπο θα μιλάνε για τη νέα τραγωδία στην Ελλάδα, πανικός θα επικρατήσει σε όλους μας στην αγορά, στους επενδυτές, στους καταθέτες. Αυτό θα ζήσουμε από τις 26 του μηνός εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις.

Ενδεχόμενο δεύτερο, να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά να κερδίσει με αυτοδυναμία. Μια ισχνή πιθανότητα, βάσει των δημοσκοπήσεων. Σε αυτή την περίπτωση έχουμε κυβέρνηση; Θα έχουμε για λίγο, μέχρι τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί στην πρώτη συνάντηση στο Eurogroup και εκεί θα πρέπει να αποφασίσει αν θα υπογράψει ή όχι συμφωνία με την Ευρώπη. Εάν υπογράψει, πράγμα που για εμένα είναι αδύνατον, η κυβέρνησή του θα είναι στον αέρα, εφόσον θα έχει χάσει πάρα πολλά μέλη της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας. Εάν δεν υπογράψει συμφωνία, η μόνη του πολιτική διέξοδος, εγώ προσωπικά πιστεύω αυτό, θα μας πάει σε δημοψήφισμα. Σε αυτή την περίπτωση, μέχρι να γίνει το δημοψήφισμα, όπως έγινε και τον Νοέμβριο του ’11, οι αγορές θα καταρρέουν, θα μας χτυπάνε αλύπητα, θα υπάρχει πανικός στους επενδυτές, στους καταθέτες. Θα επιστρέψουμε δηλαδή στο σενάριο άλφα. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση η Ελλάδα θα βγει χαμένη και όλοι μας θα είμαστε σε πολύ μεγάλη ανησυχία και αγωνία και άγχος.

Ενδεχόμενο τρίτο, να ανοίξετε την τηλεόραση τη Δευτέρα το πρωί της 26ης και να ακούσετε ότι έγινε μια μεγάλη έκπληξη και η Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά είναι πρώτη έστω με μία ψήφο. Σε αυτή την περίπτωση οι αγορές θα έχουν τεράστια άνοδο, το Χρηματιστήριο θα έχει 10% ή 20% άνοδο, τα spreads θα πέσουν στο μισό. Θα προεξοφλήσουν άπαντες ότι θα έχουμε μια ισχυρή φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση που θα ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις και θα μας κρατήσει οριστικά στο ευρώ. Μπροστά μας θα έχουμε την ευνοϊκότερη οικονομική συγκυρία των τελευταίων δεκαετιών με το ευρώ στα χαμηλότερά του, το πετρέλαιο στα χαμηλότερά του, την Ελλάδα με πρωτογενές πλεόνασμα και ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, ιδιωτικοποιήσεις και επενδύσεις έτοιμες να έρθουν στη χώρα το 2015.

Καθήκον του καθενός εξ ημών, ασχέτως αν συμπαθεί ή όχι τη Νέα Δημοκρατία, ασχέτως αν συμπαθεί ή όχι τον Αντώνη Σαμαρά, ασχέτως αν είναι δεξιός, κεντροδεξιός, αριστερός, κεντροαριστερός, είναι να στηρίξει τη Νέα Δημοκρατία, γιατί βάσει του εκλογικού νόμου μόνο το πρώτο κόμμα, έστω με μία ψήφο, παίρνει τις 50 έδρες bonus. Αρα μόνο με το πρώτο κόμμα μπορεί να κάνεις κυβέρνηση. Τι να το κάνω να ψηφίσει κάποιος «Ποτάμι» γιατί είναι δήθεν δυσαρεστημένος επειδή ο Σαμαράς δεν ολοκλήρωσε τις μεταρρυθμίσεις αλλά να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα και να πάει σε διαδοχικές εκλογές. Τι να το κάνω να ψηφίσει κάποιος ΠΑΣΟΚ για να στηρίξει τον Ευάγγελο Βενιζέλο, του οποίου την προσφορά αναγνωρίζω αυτά τα δύο χρόνια, όμως εφ’ όσον ο κύριος Τσίπρας δεν θα συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ, πάλι η ψήφος εκεί δεν θα έχει κανένα απολύτως νόημα.

Προτείνω σε όλους όσοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στη Ζώνη του Ευρώ να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία, ασχέτως εάν είναι ψηφοφόροι, φίλοι ή στελέχη του κόμματος. Διότι αν δεν είναι η Νέα Δημοκρατία πρώτη έστω με μία ψήφο διαφορά στις 26 του μηνός το πρωί, τότε η χώρα μας, με κάθε σενάριο πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ, θα μπει σε μεγάλη περιπέτεια, από την οποία κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πώς θα βγούμε.
* Ο κ. Αδ. Γεωργιάδης είναι πρ. υπουργός, υποψήφιος βουλευτής Ν.Δ. στη Β΄ Αθηνών.
Έντυπη

Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: