Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Ποιοι και πως ποντάρουν στο Grexit

Οι ξένοι

Οι ξένοι που παρεμβαίνουν και υποδαυλίζουν την έξοδο από το ευρώ κυρίως έχουν σαν στόχο την ίδια την Ευρωζώνη και την πιθανότητα να ισχυροποιηθεί περαιτέρω στο διεθνές οικονομικό γίγνεσθαι...

Είναι οι αγγλοσάξονες που χάνουν τον προνομιούχο ρόλο μεσολάβησης μεταξύ των δυο ακτών του Ατλαντικού. Το συμφέρον των κινέζων είναι να υπάρχει ένα νόμισμα, μια οικονομία και μια πολιτεία στην Ευρώπη...

Οι Ρώσοι έχουν συμφέρον να διαπραγματεύονται με πολλές και λιγότερο ισχυρές οικονομίες και χώρες. Οι Αμερικάνοι έχουν ανάγκη από μια ενιαία αγορά και ένα ενιαίο γεωστρατηγικό χώρο στις δυο πλευρές του Ατλαντικού. Έτσι κι αλλιώς η πολιτική, οικονομική και στρατιωτική υπεροχή δίνει στις ελίτ τους την πρωτοκαθεδρία της επιρροής στις εξελίξεις. Άρα, το ευρώ και η οικονομική και πολιτική ενοποίηση προβληματίζει κυρίως το ΗΒ και την Ρωσία. Αυτοί έχουν κάθε συμφέρον να βλέπουν την Ελλάδα σαν τη «ραφή» που μπορεί να αρχίσει το ξήλωμα...

Η χρήση του χρέους και της αδυναμίας να αποδεχτούν οι βόρειοι ένα «κούρεμα» λόγω του πολιτικού κόστους γι’ αυτούς αποτελεί πολιορκητικό κριό για όσους ξένους θέλουν να διαλύσουν την Ευρωζώνη...

Χρησιμοποιούν την Ελλάδα σαν «τζιχαντιστή» ζωσμένο με εκρηκτικά προκειμένου να χτυπήσουν όσους βρίσκονται δίπλα του.

Οι Έλληνες

Το «κούρεμα» του χρέους υπό την απειλή ρήξης όμως έχουν σαν πρώτη προτεραιότητα και μερίδες της ελληνικής πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής τάξης.

Υπάρχουν δηλαδή επιχειρηματικά συμφέρονται που έχουν όφελος από την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και το χρέος αποτελεί εύκολο μοχλό πίεσης κι αυτό γιατί πουλάει στους ψηφοφόρους σαν αίτημα.

Είναι κυρίως επιχειρηματίες που χρωστάνε πολλά και πρέπει να παραδώσουν τα κλειδιά των επιχειρήσεων στις τράπεζες. Είναι επιχειρηματίες που κερδίζουν από το κράτος και οι μεταρρυθμίσεις και οι όροι που θέτει η παρουσία της χώρας στο ευρώ απειλεί τα συμφέροντά τους καθώς ανοίγει τις αγορές στον ανταγωνισμό και μειώνει το ρόλο του κράτους στην οικονομία.

Είναι οι πελάτες των κομμάτων που λυμαίνονται το δημόσιο και η ύπαρξη μεγάλου χρέους δεν επιτρέπει στο κράτος να δανείζεται για να τους αμείβει. Τρέφουν την ψευδαίσθηση πως η Ελλάδα μπορεί να μείνει στο ευρώ και ο παρασιτισμός με τη διαφθορά στο δημόσιο να μην αλλάξουν. Όταν αντιληφθούν τι θα σημαίνει σε αγοραστική αξία να πληρώνονται σε υποτιμημένες δραχμές, θα αλλάξουν γνώμη, αλλά θα είναι αργά.

Είναι οι πολιτικοί που κερδίζουν τη ζωή τους διαχειριζόμενοι τις αναθέσεις στους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες και τους διορισμούς στους κρατικοδίαιτους αργόσχολους πελάτες.

Το δόγμα των τελευταίων βρίσκεται στη φράση: "Θέλουμε Ευρώ χωρίς θυσίες..."

Η επιμονή κάποιων κύκλων στην ανάδειξη του χρέους ως βασικού προβλήματος για την έξοδο από την ελληνική χρεοκοπία, μετά τη διευθέτηση με την πληρωμή χαμηλών τόκων (και την εκφρασμένη πρόθεση για περαιτέρω διευθέτηση) κατά τη γνώμη μου κρύβει δόλο καθώς επιδιώκει ένα «ατύχημα» με τους εταίρους που θα μας θέσει εκτός ευρώ.


Πηγή:www.capital.gr


Μοιραστείτε

Share/Bookmark

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Δεν υπάρχουν σχόλια: